• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Staračke pege su ravne braon fleke koje se pojavljuju po koži. Najuočljivije su na gornjem delu šaka.
 

UZROCI

 
Staračke pege nisu isto što i obične pege. Pege nastaju zbog pigmenta melanina koji reaguje na sunčevu svetlost kod ljudi sa kožom svetlije boje. Dok staračke pege nastaju usled nagomilavanja ceroidnog pigmenta u koži starijih lljudi.
 
Ove staračke pege su spoljna manifestacija jake unutrašnje destrukcije od stane slobodnih radikala. Dolazi do preoksidacije masti u ćelijama, umesto u jetri. Slobodni radikali stvaraju otpadne produkte u svim telesnim ćelijama, uključujući mozak i jetru. Uzroci su loša ishrana, konzumiranje užegle masti, nedostatak fizičke aktivnosti, preterano izlaganje suncu, autointoksikacija i slabo funkcionisanje jetre.
 
Izlaganje sunčevim ultraljubičastim zracima takođe ima veze sa ovim problemom. Posledica toga je da jedna posebna vrsta ćelija – melanociti – stavraju previše boje. 
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Jedite visokokvalitetnu hranu (naročito zeleno lisnato povrće), pročistite krv, ishranjujte žlezde redovno praznite creva. Vežbajte i um i telo. Održavajte imuni sistem jakim. Uzimajte dodatke ishrani. Pijte dosta vode.
 
– Od ogromne pomoći je vitamin E koji možete unositi kroz ishranu, a možete ga nanositi i direktno na kožu, jer on može da uništi slobodne radikale. Uzmiajte i vitamin A u vidu beta-karotena (sok od šargarepe). Svaki dan uzimajte dodatke vitamina B kompleksa, kao i dodatni B2 vitamin. Svakoga dana uzimajte ekstrakt semena grejpfruta.
 
– Jedite hranu sa kvalitetnim proteinima i nemojte jesti staro semenje i orašaste plodove. Ulje u njima je možda užeglo. Ne konzumirajte meso i mleko. Od masti konzumirajte samo nezasićene masne kiseline.
 
– Pijte dosta vode, koja treba da bude ili čista ili destilovana. Vežbajte duboko disanje. Naučite kako da se opustite.
 
– Ne konzumirajte belo brašno, beli šećer, alkohol, kofein, so, duvan, dim od cigara, hidrogenisana ulja, prženu hranu, hemikalije, lekove. nemojte se prejedati.
 
– Srž vaše ishrane neka čine brokoli, kupus, voće, cela zrna žitarica, orašasti plodovi, ovas, semenje i soja. Važno je da se ishrana sastoji iz dosta vlakana.
 
– Upražnjavajte kratak post da biste pročistili jetru.
 
– Nemojte se previše izlagati suncu.
 
– Ne koristiite komercijalne kreme za kožu ili pročišćavanje. Koristitie maslinovo ulje i vlažnu oblogu, pa posle toga isperite sokom od limuna i vodom.
 
– Primenite ulje od limuna. Ono je vrsta izbeljivača, tako da pege mogu da izblede. Uzimajte gotu kolu (Centella Asiatica) za istu svrhu. Utrljajte gel od obične aloje, mlečni sok iz stabljike maslačka, sloj crvenog luka, svež sok od ananasa, sok od limuna i čaj od korena gaveza.
 
– Uzimajte čičak, šareni čkalj i crvenu detelinu, radi pročišćavanja krvotoka. Predlažemo da napravite tinkturu detoks i čaj za detoksikaciju po receptu dr Šulca.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *