• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Lupus obično počinje iznenada uz groznicu, zamor, artritis i/ili bolove u zglobovima. Često se pogrešno dijagnostikuje kao reumatoidni artritis. Žene u 30-tim godinama čine 90% obolelih od lupusa. U druge simptome spadaju: karakterističan osip na licu u obliku leptira, teži gubitak kose i tačkasta oštećenja kože. Ovaj osip se prostire preko nosa i obraza, u obliku nekog leptira (širi se usled sunčeve svetlosti). 
 
Oštećenja kože čine mali žućkasti čvorići. Ostavljaju ožiljke nakon svog nestanka. („Lupus“ je latinska reč za „vuka“, koja se odnosi na grubi izgled kože.)
 
Uglavnom su prisutni oboljenje bubrega (kod 50% obolelih) i manja količina belih krvnih zrnaca.
 
Zato dolazi do upale zglobova i/ili krvnih sudova, koji utiču na brojne druge delove tela.
 
Ponekad u prve simptome spadaju stanja slična artritisu, uz oticanje i bolove u zglobovima i prstima. Teži slučajevi mogu uticati na mozak i srce.
 
Ponekad je i centralni nervni sistem napadnut; od toga može doći do duboke depresije, amnezije, napada ili psihoze.
 

UZROCI

 
Lupus je inflamatorna (i autoimuna) bolest vezivnog tkiva. Spada u autoimune bolesti, jer organizam napada samog sebe.
 
Ultraljubičasti zraci sunca mogu da uzrokuju prvi napad. Stres, porođaj, umor, infekcija, hemikalije i određene vrste lekova isto mogu biti uzrok. 
 

PRIRODNI LEKOVI

 
Dr Maks Gerson je svoje pacijente sa lupusom lečio dobro osmišljenom i vrlo hranljivom dijetom, koju su činili sokovi od voća i povrća, i dodaci vitamina i minerala. Promena u ishrani je morala biti potpuna ili ne bi dolazilo do poboljšanja. Sve vrste mesa, sosova, masti, rafinisane hrane, pržene hrane, gaziranih pića, kofeina, alkohola i drugog, nisu mogle da čine Gersonovu ishranu. Ishrana se sastojala od vrlo malo masti i soli (to je pomagalo oslabljenim bubrezima).
 
– Od velike je koristi post sa sokovima od povrća
 
– Odmarajte se i vežbajte
 
– U korisno bilje spadaju ehinacea, juka, crvena detelina, tahebo i ljutić.
 
– Držite se pročišćavajuće ishrane, a najbolja ishrana za pročišćavanje je sirova biljna ishrana.
 
– 70% ishrane treba da čini sveža hrana. jedite kalijumsku čorbu (supu od debelih krompirovih ljuski). Ne jedite masti, osim ulja od lanenog semena (jer sadrži dosta omega-3-kiselina). 
 
– Svaki dan pijte 2-3 šolje čaja od taheba.
 

NE KONZUMIRATI

 
– Nemojte jesti klice lucerke, jer one sadrže kanavain, koji u vašem telu zamenjuje arginin. Sam kanavain može da izazove neki sindrom sličan lupusu. Ima ga samo u semenju i klicama lucerke, nema ga na vrhovima (tablete sa lucerkom neutralušu ovu bolest). 
 
– Ne konzumirajte biljke iz porodice pomoćnica (plavi patlidžan, paradajz, duvan). Ne jedite proizvode od šećera i hranu sa mnogo skroba.
 
– Ne uzimajte pilule za kontrolu rađanja, jer one mogu da pogoršaju stanje kod lupusa. Ne uzimajte kortikosteroide, jer oni oslabljuju kosti i imuni sistem. Ne uzimajte penicilin, alergenske komzmetičke proizvode i ne izlažite se ultraljubičastim zracima (naročito ne fluorescentnom svetlu i jakoj sunčevoj svetlosti).
 
– 10% uzroka lupusa čini uzimanje medicinskih lekova (New England Journal of Medicine). Isto važi za zagađivače, aditive, hemikalije i određenu vrstu hrane. Kada su uzrok lekovi, bolest uglavnom ne utiče na bubrege i nervni sistem. Lupus nije toliko opasan tada i nestaje ako se taj lek više ne uzima. 
 
– Paraziti imaju veze sa lupusom. Paraziti izlučuju tečnosti koje ometaju telesne funkcije. Sa izlečenjem se ne može početi dok se krv ne pročisti i paraziti ne odstrane.
 
– Još jedan uzročnik mogu biti alergije. Proverite i neutrališite ih. Evo nekoliko mogućih uzroka alergija: govedina, kravlje mleko, pšenica, kukuruz, amonijak, sprej za kosu, formaldehid, parfem, etanol, pesticid. Izbegavajte sve vrste kofeina i stres.
 
– Ljudi sa Rejnoovom bolešću moraju da žive oprezno, jer su skloni dobijanju lupusa. Lupus se ponekad pogrešno dijagnostikuje i zameni sifilisom. Lupus nije isto što i sida. Sida uništava imuni sistem čoveka, a kod lupus imuni sistem uništava sopstveno telo.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *