• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Prevelike količine loja u kosi. Crvenokose osobe retko imaju ovaj problem, dok ih plave najčešće imaju.
 

UZROCI

 
Lojne žlezde proizvode previše loja i određene navike u ishrani treba ispraviti. Na koži glave postoji 140000 lojnih žlezda. Loj se kreće najlakše kroz ravnu kosu, a najteže kroz kovrdžavu.
 
Loj se još više luči pod uticajem toplote i vlažnosti. Isti učinak mogu imati hormonalne promene i stres.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Koristite samo čiste šampone bez dodataka, jer oni sadrže manje ulja u sebi.
 
– Perite kosu šamponom dva puta, ali je isperite i posle prvog puta. Nakon toga, osetite kakva vam je kosa. Da li je masna? Tako ćete znati da li ima napretka.
 
– Iscedite sok od dva limuna u pola litra vode, i to upotrebite za ispiranje kose. Time se otklanjaju ostaci sapunice u kosi, koji čine dodatni teret za nju. Umesto toga, za ispiranje, možete koristiti i jabukovo sirće. Nakon tuširanja i sušenja kose, isperite kosu i masirajte je. Neka ostane tako 5 minuta. A onda je opet isperite prohladnom ili mlakom vodom.
 
– Upotrebite rastavić za ispiranje. On ojačava dlaku i smanjuje izlučivanje loja.
 
– Nemojte previše češljati kosu, jer tako više loja dolazi sa korena dlake na kosu.
 
– Izbacite višak masti iz ishrane. Pržena hrana, masne kiseline, meso i mlečni proizvodi povećavaju izlučivanje loja, te se tako stvara masna kosa i koža glave.
 
– Ne koristite šampon koji sadrži natrijum-lauril-sulfat ili NDELA (nitronatrijumetanolamin). Obe supstancu su iritirajuće i isušuju kožu, a mogu da izazivaju i njeno ljuštenje.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *