• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Simptomi su različiti, ali obično podrazumevaju bol u grlu, groznicu, glavobolju, ukočenost vrata i povraćanje. Deca i odrasli mogu postati kritično bolesni 6-24 sata nakon prve pojave simptoma. Ovo stanje zahteva brzu dijagnozu i početak lečenja. Obolelu osobu odmah odvedite u hitnu! Tražite hitnu pomoć!
 
U simptome spadaju bol u grlu, crveni ili ružičasti kožni osip, groznica, drhtavica, slabost, glavobolje, povraćanje, osetljivost na svetlost, mučnina, delirijum, ukočenost vrata i grčevi.
 
Kod odojčadi: povraćanje, groznica, teškoće pri hranjenju, uznemirenost, piskav plač bebe, mekana fontanela (meki deo na temenu glave). Promene u temperamentu i prevelika pospanost ukazuju na opasne promene u cerebrospinalnoj tečnosti (likvoru).
 
Upozorenje: Dete sa ovakvim oboljenjem može da se povredi kada se uzima u naručje.
 

UZROCI

 
Meninge su tri membrane koje prekrivaju mozak, odvajajući ga od lobanje. Druge membrane prekrivaju kičmenu moždinu. Meningitis je zapaljenje jedne ili obe ove membrane (moždani ili moždinski meningitis). Zarazna je bolest.
 
U uzroke spadaju nekoliko različitih vrsta virusa (uključujući one koje izazivaju paralizu, male boginje, rubeole, gljivične infekcije) i nekoliko vrsta bakterija.
Infekcija može da se proširi od nosa i grla do meninga. Oslabljen imunitet (zajedno sa problemima u nosu i grlu) može uzrokovati da se ista proširi na mozak putem krvotoka.
Ako se pravilno ne leči grip (infekcija uha, nosa i grla) može se javiti meningitis.
 
Konzumiranje obilnih broka ili uzimanje određenih lekova tokom bolesti može doprineti da se infejcija dublje proširi i dođe do područja mozga.
 
U ostale faktore razvoja meningitisa spadaju: alkoholizam, operacija mozga, rak mozga, izlaganje hemijskim agensima, povreda glave, zapaljenje pluća, lajmska bolest, sifilis, tuberkuloza ili bilo šta drugo što slabi imuni sistem (hemoterapija, zračenje, terapiaj steroidima, HIV infekcija i određene vrste raka).
 
Od tri vrste meningitisa, virusna infekcija je najčešća. Ona izaziva blaže simptome, poput slabosti i glavobolje, koji uglavnom nestaju sami u roku od 1-2 sedmice.
 
Dok bakterijska vrsta zahteva bolji, agresivniji pristup, jer može doći do oštećenja mozga ili smrti. (Nemojte nikada ignorisati infekcija u grlu ili glavi (poput grlobolje ili infekcije uha), već se odmah lečite.)
 
Gljivični meningitis se postepeno razvija, ali zahteva veću medicinsku negu.
 
Nemojte mnogo razmišljati, odmah zovite lekara!
 
Meningitis je češći kod dece ngo kod odraslih.
 
Ako ne bude komplikacija, oporavak obično traje tri sedmice pod nadgledom lekara.
 
Zapamtite: Meningitis je zarazan. Oni koji brinu o obolelom moraju biti veoma oprezni i treba da se odmaraju u dovoljnoj meri.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
Meningitis može brzo da napreduje i da postane pretnja po život u roku od 24 sata kod odraslih, a još brže kod dece. Zovite lekara. Ako se ne leči, može doći do trajnog oštećenja mozga i moguće do paralize.
 
– U slučaju moždanog meningitisa: umočite zadnji deo glave u topli rastvor sa magnezijum-sulfatom nekoliko puta tokom dana, da biste elimiisali upalu. Primenjujte naizmenične tople i hladne obloge na vrat i zadnji deo glave, da biste stimulisali cirkulaciju, plus fomentacije na jetru i stomak.
 
– U slučaju moždinskog meningitisa: fomentacije na kičmu, jetru i stomak.
 
– Odmaranje u krevetu (sa veoma prigušenim svetlom, pa i bez njega) u dobro provetrenoj sobi, u koju niko ne treba da ulazi. Pijte dosta tečnosti.
 
– Visoki klistir je veoma bitan. Creva moraju biti aktivna 2-3 puta dnevno. Ako je potrebno, koristite biljne laksative (videti prethodne stranica za više informacija o njima).
 
– Ako je prisutna groznica, primenite kvašenje prohladnom vodom i klistire sa čajem od mačje metvice. Čaj se može i pijuckati po malo.
 
– Detaljna masaža će umnogome doprineti brzini oporavka.
 
– Svakog jutra izađite napolje na svež vazduh i sunčevu svetlost. Dosta se odmarajte,
 
– I ljutić i ehinacea su antibiotici, ali ni jedan ni drugi nemojte uzimati duže od jedne sedmice; možete uzimati jedan, pa drugi. Uzimajte svakog dana po 6-8 tabelta sa belim lukom. 
 
– Za jačanje nerava uzimajte čaj od kapice i kolu (biljku).
 

ISHRANA

 
– Najbolje je ne jesti hranu tokom akutne faze, jer se time sprečava izbacivanje toksina iz tela, da bi hrana mogla da se svari. Toksini na taj način zalaze dublje u sistem.
 
– Pijte citrusne sokove od limuna, pomorandži i limete.
 
– Kada se završi akutna faza i oporavak počne, jedite zdravu hranu sa svežim voćem, povrćem, žitaricama u celom zrnu, orašastim plodovima i mahunarkama. Svež ananas pomeža u ublažavanju upale.
 
– Niacinamid (00-500 mg dnevno), vitamin A (sok od šargarepe), vitamini B grupe, B6 (100 mg), B12 (2000 mcg), holin (500 mg), vitamin C (sok od limuna).
 
– Ne konzumirajte meso, mlečne proizvode, kofein, so, kao i hranu koja je prerađena i koja sadrži šećer ili belo brašno.
 
– Izbegavajte aluminijumsko posuđe, dezodoranse i druge produkte koji sadrže aluminijum.
 
– Od naših preparate možete pripremiti i koristiti: imuno #1, imuno #2, imuno za decu, antibiotik, čaj za imunitet, mozak.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *