• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Mali čvorići slični loju koji se javljaju na porama usled nagomilavanja prašine, masti i bakterija. Crne su boje na vrhu, više zbog oksidacije nego zbog prisustva klica. Obično nema svrabeža ni bolova, ali nisu lepog izgleda.
 

UZROCI

 
Kanal lojne žlezde se začepi delimično osušenim lojem i prašinom ili prljavštinom u manim ili većim količinama. Najviše je ljudi između 12 i 30 godina koji ih dobijaju.
 
Dodatni faktori su problemi sa varenjem, zatvor, slabiji rad tiroidne žlezde i anemija.
 
Iako ih ne izazivaju klice, mitiseri se mogu inficirati.
 

PRIRODNI LEKOVI 

 
– Veoma nežno istisnite vidljive mitesere uz pomoć instrumenta za njihovo otklanjanje (ima ga u apotekama). Nikad to nemojte raditi prstima. Potom to isperite blagim sapunom i vodom.
 
– Sunčeva svetlost uništava bakterije na površini kože, na taj način privremeno rešavajući ovaj problem. Ali ona može i da stimuliše rad lojnih žlezda, te da kasnije pogorša stanje.
 
– Nemojte se prejedati. Nemojte jesti masnu i prženu hranu, sladoled, krem, puter, margarin, čokoladu, kolače, slatkiše i hranu sa dosta skroba.
 
– Jedite hranu bogatu povrćem, ali nemojte jesti kukuruz. Jedite samo umerene količine hrane sa proteinima (orašasti plodovi i mahunarke). Uzmite doatke vitamina i minerala. Važan je vitamin A.
 
– Nemojte konzumirati alkohol, duvan, kafu i kakao.
 
– Dobro se odmarajte noću i redovno praznite creva.
 
– Vežbajte napolju, ali nemojte se preznojiti.
 
– Ne stavljajte kreme, ulja ili masti na lice. Ne dirajte ga rukama.
 
– Perite kosu 2-3 puta sedmično.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *