• 1
  • 0

SIMPTOMI depresija, umor, groznica, bolovi po telu, bol u grlu, otečene žlezde, glavobolja, žutica, kao i moguć crven osip u vidu izdignutih tačkica po telu.


UZROCI – zarazna bolest  koja uglavnom zahvata slezinu i limfni sistem.
Može se preneti poljupcem, polnim odnosom, deljenjem hrane i korišćenjem istog posuđa, ali i vazduhom, kada se udiše izdahnuti vazduh obolele osobe, tako da se ona ne prenosi isključivo poljupcem, kako se najčešće misli. Nije previše zarazna, jer se ređe dešava da u isto vreme obole braća ili sestre obolelog.

Najčešće snalazi decu i tinejdžere. Period inkubacije kod dece je 10 dana, a kod odraslih 30-50 dana. 

Simptomi su slični simptomima gripa, s tim da u slučaju mononukleoze oni traju 2-4 sedmice! Čak i kad nestane većina simptoma, opšta malaksalost/umor može da traje još 3-8 sedmica, dok se neki osećaju umorno i u sledećih par meseci ili godina.

Ljudi uglavnom kažu da su se osećali loše, ali da su bez obzira na to nastavili da rade, misleći da će problem proći, pa su na kraju završavali sa mononukleozom. Tako da ako treba da se odmarate u krevetu i ako želite da ozdravite, uradite to pre no što se nešto još gore desi.  

Infekciju izaziva Apštajn-Barov virus (EBV) i ređe citomegalovirus (CMV), pa se ne može lečiti antibioticima. (Uzimanje antibiotika može izazvati alergijski osip ili nešto još opasnije.) I EBV i CMV ostaju u telu obolelog do kraja njegovog života, ali se infekcija, ako se pravilno leči, uglavnom povlači. Zato se odmarajte i čuvajte svoje zdravlje, da bi spoljašnji simptomi mogli lepo da nestanu!

Pazite na znake koji mogu ukazivati na opasniju infekciju slezine: temperatura od preko 38,8 stepeni, jak bol po sredini leve strane tela koji traje 5 minuta ili duže, otežano disanje i otežano gutanje. Do toga može doći ako niste odmarali u krevetu i brinuli o sebi onda kada se infekcija tek pojavljivala, pa je došlo do pucanja slezine i unutrašnejg krvarenja. Temperatura može dostići 39-40 stepeni, i može trajati 1-2 sedmice. Moguća pojava drhtavice, dok bol u grlu može otežavati gutanje nekoliko sedmica.

PRIRODNI LEKOVI


– Budite 1-2 dana na blagom postu na sokovima od voća i povrća.

– Jedite zdravu hranu, naročito supe od povrća (nikako iz kesice), čorbe od krompirovih ljuski, i braon pirinač. Jedite manje obroke. Zbog bola u grlu nemojte piti kisele sokove, poput citrusnih. Meka hrana je najbolja ako je oboleli dete koje ima jak bol u grlu.

– Pijte dosta destilovane vode i unosite sve potrebne minerale. Konzumiranje prohladne vode često puta godi grlu, kao i grgoljenje slane vode.

– Nemojte konzumirati rafinisanu i nezdravu hranu, prženu hranu, šećer, meso, kafu i gazirana pića.

– Ostanite u krevetu dok ne prođe najgora faza bolesti. Morate se odmarati sve vreme dok je slezina uvećana, s tim da je otkriveno da blaga fizička aktivnsot nakon par dana odmora nije na odmet. Preterana fizička aktivnost, pak, izazvaće ponovnu pojavu bolesti i oštećenje slezine. Možda bude bilo potrebno 6-8 sedmica dok oboleli ne bude mogao ponovo da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

– Nemojte se naprezati tokom pražnjenja creva, zato što time možete naškoditi slezini koja je privremeno uvećana.

– Nije neophodna izolacija obolelog, ali niko ne bi trebalo da koristi njegove čaše, šolje, i slično.

– Čaj od maslačka štiti jetru, dok čaj od ehinacee jača imunitet.

– Dobar ekspert zna kako da tokom 3 dana primenjuje 30-minutnu terapiju za groznicu, održavajući telesnu temperaturu na 38,8-39,4 stepeni, čime se uspešno leče i najteži oblici infektivne mononukleoze. Primena vruće kupke (koja izaziva kratku groznicu) ima jednako dobar učinak. Terapiju sprovodite tako što će oboleli ležati u kadi vruće vode i piti vruć čaj od hajdučke trave i đumbira. Nakon kupke odmah leći u krevet i prekriti sa što više prekrivača kako bi došlo do znojenja. Na svakih 15 minuta neka oboleli unosi vodu kako bi se hidrirao. Prethodno dušek obložite najlonom kako se ne bi nakvasio od znojenja.

– Za glavobolju primenjujte vruću kupku stopala. Nemojte davati aspirin detetu ili mladoj osobi, jer može izazvati nastanak Rejovog sindroma.

– Nekoliko sedmica odmora u krevetu je neophodno da bi došlo do potpunog izlečenja. Pošto se retko ko od mladih pridržava toga, zato se posle mesecima ili godinama nose sa hroničnim umorom usled mononukleoze.

– Postoji i „lažna mononukleoza“, koja isto dovodi do uvećanja limfnih žlezda u vratu i umora, ali se ona javlja usled alergije na hranu, najčešće među studentima ili srednjoškolcima. Izbacivanjem takve hrane koja izaziva alergiju ovaj problem se lako rešava i umor nestaje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *