• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Može da nema simptoma ili da bude krvi i/ili albumina u urinu, bol u donjem delu leđa i stomaku, čak i drhtavica, umor, edem na licu, mučnina i povraćanje, česta želja za mokrenjem i gubitak apetita, a kod ozbiljnijih slučajeva anemija i visok krvni pritisak.
 

UZROCI

 
Ovo je upala jednog ili oba bubrega. Hiljade sićušnih ćelija bubrega filtriraju tečnosti iz krvi, kako bi je pročistili. Taj filter pak može postati začepljen toksinima i sluzi. Kada te male ćelije oteknu i upale se, sledi infekcija.
 
Infekcija može biti ili akutne ili hronične prirode, i možda bude neophodna hospitalizacija.
 
Zatvor uzrokuje da se toksične materije reapsorbuju u krv, a time se začepljuju bubrezi.
 
Preterana upotreba aspirina i drugih lekova protiv bolova slabi bubrege; pivo može da izazove otkazivanje bubrega. Toksini poput teških metala još više štete. Lekovi protiv visokog pritiska smanjuju cirkulaciju krvi i tako škode bubrezima.
 
Infekciju bubrega može uzrokovati i bakterijska infekcija bešike, koja je preko mokraćovoda doprla do bubrega.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Pijte dosta čiste vode, jedite zdravu hranu i izbegavajte rafinisanu i brzu hranu, kao i kafu, alkohol i veštačka pića.
 
– Nezaslađeni sok od brusnice i sok od jabuke sprečavaju razvoj bakterija u bubrezima. Sokovi od šargarepe, celera i peršuna su takođe korisni.
 
– Unosite dovoljno vitamina A, B grupe i C. Nedostatak kalijuma izaziva problemem sa bubrezima. Kako biste uneli veće količine kalijuma pripremite kalijumsku čorbu tako što ćete u loncu nekoliko sati kuvati ljuske od krompira, crni luk, cveklu i zeleniš. Kada se čorba skuva pijte samo tečnost. Možete je čuvati do 2 dana u frižideru.
 
– Budite 3 dana na postu sa vodom i sokovima. Primenjujte klizme i odmarajte. Pijte dosta tečnosti.
 
– U korisno lekovito bilje spadaju: beli luk, ehinacea, čičak, crvena detelina i ljutić, kao i biljni čajevi od bobica kleke, peršuna, semena lubenice, bučua i/ili belog sleza. Probajte čaj za bubrege i bešiku i tinkturu za bubrege i bešiku po receptu dr Šulca. Možete odraditi i 5-dnevni program za bubrege ili pak veliki temeljni program za bubrege.
 
– Pored unosa mnogo tečnosti, čaj od kukuruzne svile se stotinama godinama koristio za povećanje izlučene količine urina, što je neophodno za pročišćavanje i detoksikaciju bubrega.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *