• 846
  • 0

SIMPTOMI

 
Dijareja, gasovi i stomačni grčevi. Simptomi se javljaju obično pola sata do dva nakon konzumiranja mlečnih proizvoda. Kod beba prisutna je penasta dijareja sa osipom, usporen rast i razvoj, kao i povraćanje.
 

UZROCI

 
Nepodnošenje laktoze se odnosi na nemogućnost varenja mlečnog šećera. Crevni zid ne može da stvara digestivni enzim laktazu, koji je potreban da bi laktozu razdvojio na glukozu i galaktozu. Ako se ne razdvoji, laktoza ostaje nesvarena u crevnom traktu; sakuplja tečnost i fermente u debelom crevu, izaziva gasove, dijareju i stomačne grčeve. 
 
Iako izaziva neprijatnost i digestivne smetnje, nepodnošenje laktoze nije opasno i može se kontrolisati pažljivom ishranom. Moguć je i potencijalni gubitak krvi usled gastrointestinalnog krvarenja a takođe može se sprečiti apsorpcija gvožđa. 
 
Retko ko u svetu može da vari mlečni šećer nakon 20. godine. Izuzetak čine većina belaca severnoevropskog porekla. Mleko je jedan od dva ili tri najčešća alergena od hrane u zapadnjačkoj ishrani. Ipak, većina simptoma se ne pojavljuje odmah, te se ne sumnja na mleko kao uzrok. 
 
Sledeće vrste infekcija mogu izazvati nepodnošenje laktoze: sindrom nadraženog creva, regionalni enteritis i ulcerativni kolitis. Može izazvati alergijske simptome, kao što su dijareja, astma, infekcije uha, osipi i koprivnjača.
 
Mada nije česta pojava kod beba i dece, može pak da se pojavi nakon jakog napada gastro-enteritisa i da ošteti crevni zid. Trudnice čiji članovi porodice ne podnose laktozu trebalo bi da doje svoju decu ili da im daju biljno mleko (poput sojinog mleka). Ako tako budete uradili, u sojino mleko ubacite kalcijum-glukonat u prahu, jer ono ne sadrži dovoljno kalcijuma.
 
Nepodnošenje laktoze se razlikuje od alergije na mleko, jer osobe sa ovim prvim ne mogu da vare mlećni šećer, dok ovi mogu, samo je njihov imuni sistem neprijateljski okrenut prema jednom ili nekoliko sastojaka u mleku.
 

TEST OSETLjIVOSTI

 
Da biste proverili da li ste osetljivi na mleko, nemojte 10 dana jesti mlečne proizvode, pa vidite kako ćete se osećati nakon toga. Ako simptomi tada nestanu, a jave se ponovo kada počnete da pijete mleko, to znači da ste osetljivi na mleko. Tokom trajanja testa najbolje je da jedete samo onu hranu koju ste sami prirpemili kod kuće.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Nemojte konzumirati mleko i mlečne proizvode: sladoled, smrznuti jogurt, mleko u prahu, šlag, čorbe sa mlekom, itd.
 
– Čuvajte se proizvoda koji sadrže male količine dodatih mlečnih sastojaka, poput „mlečnih derivata“. Laktoza se dodaje u brojne rafinisane produkte: kolače, palačinke, hlebove, supe iz konzerve i kese, kafe, energetska pića, prerađena mesa, hot-dog, čokoladno mleko, šlagove, proteinske šejkove, biskvite, čokoladice, slatkiše i određene začine.
 
– Brojni farmaceutski lekovi sadrže laktozu.
 
– Pošto ne smete piti mleko, onda jedite hranu koja je bogata kalcijumom: brokoli, suve smokve, kajsije, crni šećerni sirup, raštan, zeleni deo repe, kupus, šargarepe, peršun, bundeve i drugo zeleno povrće.
 
– Nemojte jesti spanać ili rabarbaru, jer oni sadrže jedinjenje (oksalnu kiselinu) koja ometa apsorpciju kalcijuma.
 
– Uzimajte dodatke kalcijuma u prahu (kalcijum-citrat i kalcijum-glukonat, ali nemojte uzimati kalcijum-laktat). Osteoporoza napada svaku četvrtu ženu stariju od 50 godina.
 
– Tokom trajanja dijareje usled napada laktoze, nemojte jesti čvrstu hranu. Samo pijte dosta vode i nadoknadite izgubljene minerale.
 
– Acidofilno mleko ne pomaže osobama sa ovim problemom, jer ono pomaže debelom crevu, a problemi sa laktozom vezani su za tanko crevo.
 
– Lakše se podnose vruća hrana i pića koja sadrže mleko, nego hladna.
 
– Prihvatljive zamene za mleko su: sojino mleko, bademovo mleko, pirinčano mleko i mlečni proizvod koji sadrži digestivni enzim laktazu.
 
– Uzimajte dodatke laktaze (u vidu kapi, kapsula ili tableta) zajedno sa nekim mlečnim proizvodom tokom jela, kako bi bilo bolje varenje. Ako nekoliko kapi ovog enzima iz dodatka stavite u litar mleka, pa u frižider, nakon 24 sata 70% alktoze iz mleka će već biti u svarljivo stanju, i pre nego što ga popijete. Da biste ubrzali proces, zagrejte mleko na 32 stepena i tek onda dodajte enzim. Pošto se tada laktoza pretvara u slatke šećere (glukozu i galaktozu), dijabetičari ne bi trebalo da piju mleko.
 
– Pojedini ljudi sa ovim problemom i dalje mogu da konzumiraju male količine jogurta, kozjeg mleka i bezmasnog mleka, jer ova hrana poseduje manje laktoze i jedinjenja koja izazivaju alergiju.
 
– Nikad nemojte piti samo mleko bez ičega, već ga pijte zajedno sa čvrtsom hranom (poput žitarica u celom zrnu). Tako se usporava varenje, a laktoza se lakše vari.
 
– Trudnice čiji članovi porodice imaju ili su imali ovaj problem treba da doje svoju decu, a ne da im daju kravlje mleko da piju.

Dodaj komentar

Vaša e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *