• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Bol koji se javlja iznenada i posle kojeg sledi period bez bola. Bolovi su jaki i izgleda da se javljaju na mestu obolelih nerava. Telo nerava postaje osetljivo na pritisak, dok u težim slučajevima prisutno je i trzanje zahvaćenog mišića, uz osećaj peckanja po koži. Napadi se retko odigravaju na obema stranama tela istovremeno. Traju nekoliko minuta do nekoliko dana, i mogu da opstaju mesecima. Kako prolazi vreme, napadi uglavnom bivaju sve gori.
 

UZROCI

 
Neuralgija je bol u nervima, a neuritis je upala nerava. Neuralgija predstavlja iritaciju nerava, koja može biti uzrokovana sledećim faktorima: herpes, povreda, osip, dijabetes, multipla skleroza ili alkoholizam.
 
Još jedan uzrok jeste nedostatak hranljivih sastojaka, poput nedostatka vitamina B grupe (naročito B1, B6, folna kiselina, pantotenska kiselina, B12).
 
U ostale uzroke spadaju: truli zubi, nezdrava ishrana, zatvor, napetost, insomnija, zamor, smrzavanje, nedostatak fizičke aktivnosti, infekcije sinusa i naprezanje očiju.
 
Čest uzrok jeste smrzavanje jednog dela tela, dok je preostali deo u toplom. To se može desiti tokom zimskih meseci, dok spavate u krevetu, jer hladan vazduh struju po vašem licu ili ramenima, dok je ostatak tela u toplom. Posledica može biti neuralgija trogranog nerva ili Belova paraliza lica ili vrata (videti ispod). Ako su ramena otrkivena, može se javiti neuralgija ramena.
 
Uzrok može biti i vožnja u javnom saobraćaju ili kolima, kada je prozor otvoren, te malo oštriji vazduh duva u lice osobe tokom dužeg vremenskog perioda.
 
Ovo je formula za nastanak problema: 
 
1) Smrzavanje dela tela usled promaje, dok je ostatak tela u tpolom. 
2) Izlaganje tokom dužeg vremenskog perioda. 
3) Sve se ovo dešava dan za danom.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Obratite pažnju na gore navedene uzročne faktore i probajte da ih rešite. Pazite čemu sve izlažete svoje telo svakog dana. Saznaćete neke zanimljive stvari na taj način. Izbegavajte promaju i izlaganje hladnom jednog dela tela, dok je ostatak u toplom.
 
– Primenite visoki klistir sa čajem od mačje metvice. Treba da bude što topliji.
 
– Primenjujte naizmenično toplo i hladno na oboleli deo tela. Primena hladne vode treba da bude što kraća! To se može raditi po nekoliko sati bez prestanka.
 
– Od pomoći je i fomentacija koja je bila potopljena u čaj od divizme, lobelije i kamilice.
 
– Držite celu ruku (koja je na suprotnoj strani tela od bola u glavi i vratu) u veoma vrućoj vodi tokom 20 minuta.
 
– Ishrana treba da sadrži lecitin (1 kašičica), kalcijum (biljni izvori) i magnezijum (biljni izvori).
 
– Izlažite se suncu, budite fizički aktivni i provodite vreme na svežem vazduhu.
 
– U korisno lekovito bilje spada: divizma, žalfija, hmelj, bokvica, koren odoljena, kapica, kopriva, lobelija, crna stanićarka, kora topole i nana.
 
– Kinezi trljaju oboleli deo tela svežim, iscekanim limunom, kao lek protiv neuralgije.
 
– Spljeskajte bobice kleke, pa ih stavite na obolelo mesto, da biste ublažili bol.
 
– Borovnica sadrži jedinjenja flavonoida (anticijanozide) koja ublažavaju bol. Koristite dozu ekstrakta borovnice od 160-480 mg dnevno.
 
– Stavite isitnjenu kamilicu u nekoliko kesica; držite je potopljenu u pola šolje kipuće vode i potom primenite što vreliju tečnost na oboleli deo.
 
– Kapsaicin iz aleve paprike, kada se nanese na oboleli deo tela, stimuliše i zatim blokira bol. Mnoga naučna istraživanja su ovo potvrdila.
 
– Izrendajte ren i direktno ga nanesite na oboleli deo.
 
– Ginko biloba, kada se da pacijentima, znatno ublažava bol i smanjuje osetljivost na isti.
 
– Potopite osušeni podbel u kipuću vodu. Kada se malo ohladi, umočite oblogu u tu toplu tečnost i stavite je na obolele nerve.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *