• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Neprestana želja za duvanom u bilo kom obliku. Ako osoba puši duvan, javljaju se iritacija i upala grla i pluća, hronični kašalj, hronični bronhitis i prerano starenje kože, i može vremenom dovesti do raka pluća, povišenog pritiska, osteoporoze, emfizema, oboljenja disajnih organa, oboljenja srca, šloga, i/ili mnogih drugih vrsta bolesti i raka.
 
Žene pušači imaju veće probleme sa menstruacijom i menopauzom, a muškarci više nevolja sa prostatom. Žene pušači dva puta brže stare, kao i njihova koža, što dovodi do nastanka ugaslog, beživotnog, sivkastog i lošeg tena i bora.
 
Ako osoba žvaće duvan, javljaju se iritacija i upala usni, usta, zuba, grla i jednjaka, vremenom dovodeći do raka usni, usta, jezika, grkljana, jednjaka, i drugih bolesti.
 

UZROCI

 
Nikotin je čuven po ogromnom broju različitih štetnih hemijskih jedinjenja koje sadrži u prirodnim obliku, ali se njima tokom procesa rasta i sazrevanja listova veštački dodaju i druge štetne hemikalije. Takođe, nikotin je poznat po tome što izaziva veoma jaku zavisnost, u rangu sa heroinom; oni koji su konzumirali i duvan i heroin kažu da je teže da se ostavi duvan. Poput heroina, kokaina i alkohola, i duvan pruža trenutan osećaj opuštenosti, pritom čineći da srce brže pumpa (12-25 otkucaja po minutu brže), i izazivajući time preskakanje srca i opšti osećaj zabrinutosti. Pušaču koji poslednju cigaretu popuši pred spavanje sistem za cirkulaciju krvi normalno funkcioniše samo 2 od 24 sata tokom dana.
 
Svaka cigareta uništava po 25 mg vitamina C, dok cela paklica uništava više vitamina C nego što ga možete uneti preko hrane tokom dana.
 
Evo nekoliko „darova“ koje dobijate od nikotina: olovo, karcenogene materije, kadmijum, hidrogen-cijanid, ugljen-monoksid, i preko 5000 drugih štetnih hemijskih jedinjenja. Duvan ne samo da škodi vašem zdravlju, već i zdravlju svih ljudi oko vas: vašem suprugu/supruzi, deci, deci koja tek treba da se rode, i kolegama. Da li ste znali da dah pušača sadrži malo više nikotina od dima iz njegove cigarete? Muškarci i žene koji puše svakog momenta u prostoriju izdišu otrovan vazduh koji udišu njihova deca.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
Simptomi pri odvikavanju od duvana su: kašalj, depresija, zabrinutost, glavobolje, stomačni grčevi, razdražljivost, glad i žudnja za duvanom. To traje oko 2 sedmice. Ako se primeni odgovarajući tretman, taj period se može lakše izdržati, uz manju verovatnoću ponovnog konzumiranja duvana.
 
– Želja za duvanom traje samo 3-5 minuta, pa se onda posle nekog vremena pojavi, i opet traje 3-5 minuta. Kako vreme bude prolazilo, biće vam sve lakše da izborite protiv te želje.
 
– Da biste se odvikli od duvana, najbolje rešenje jeste da to jasno odlučite i da se strogo pridržavate programa pročišćavanja tela. Time ćete ubrzati izbacivanje nakupljenog nikotina i drugih otrova iz tela. Što pre to uradite, pre će prestati želja za duvanom.
 
– Mora se jesti zdrava hrana. Od velike pomoći su sok od šargarepe i sok od citrusnog voća. Važan je i vitamin C.
 
– Uzmite paklicu duvana i bacite je, a umesto nje stavite neku čokoladicu sebi u džep. Nivo šećera u krvi je jedan od faktora zavisnosti. Kada nestane želja za duvanom, ne morate više nositi ni čokoladicu. 
 
– Uzimajte više kalcijuma i kamilice 3-6 puta dnevno. Oboje će vas opustiti tokom perioda odvikavanja. I B vitamini su važni za nerve.
 
– Lobelija sadrži lobelin, koji je sličan nikotinu, ali ne stvara zavisnost, već pomaže da ostavite duvan. Evo šta treba da uradite:
 
– Pušite cigarete samo jedan sat tokom dana, pritom pijući po 15 kapi lobelije razblaženih u vodi na svakih pola sata, i 15 minuta pre nego što zapalite prvu cigaretu. Nakon svakog od tih perioda od 15 minuta stavite još po 15 kapi u vodu, pa pijte to dok pušite cigarete. Od toga će vam biti muka, što će se u mozgu povezati sa uzimanjem cigareta, pa će u vama nestati želja za duvanom.
 
– Ako se ne odlučite za ovu metodu lečenja sa lobelijom, onda se mora naglo prekinuti sa uzimanjem cigareta.
 
– Držite u džepu štapić korena sladića, i sisajte taj koren kada vas uhvati želja za duvanom. Ili, možete grickati sirovu šargarepu.
 
– Vežbajte duboko disanje, kad god osetite želju za duvanom.
 
– Sledeće bilje pomaže da se odviknete od duvana: đumbir, mačja metvica, kapica, hmelj, koren čička, crvena detelina, brest i aleva paprika. Odaberite koje god želite. Jedite i beli luk, a prestanite sa konzumiranjem brze hrane i mesa.
 

HIDROTERAPIJA

 
Evo nekoliko sugestija iz uvodnog dela o hidroterapiji:
 
– Za izbacivanje nikotina iz tela mogu se koristiti metode za utopljavanje i preznojavanje, čime se umanjuje želja za duvanom.
 
– Za odvikavanje od duvana korisne su i parne kupke.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *