• 1
  • 0

SIMPTOMI 

 
Prvi stepen: crvenilo kože i mogućna slabija groznica. 
 
Drugi stepen: crvenilo i vodenkasti plikovi. 
 
Treći stepen: oštećenje potkožnih ćelija i ispuštanje tečnosti. Dolazi do osipa i oštećenja kože, putem kojih bakterije mogu da uđu i izazovu infekcije.
 
UZROCI – predugo izlaganje ultraljubičastim zracima koji prvo izgore kožu, a onda i dublje delove. Oni mogu da prolaze i kroz oblake, tako da se čuvajte i tokom maglovitih dana. Opekotine od sunca su opasne. One menaju vašu kožu i povećavaju rizik od kasnijeg nastanka raka. Mnogi lekovi iz apoteka za opekotine od sunca otklanjaju bol, ali skoro ništa ne pomažu telu da se izleči. Prirodne metode su bolje. 
 
PREVENCIJA – ne izlažite se suncu tokom dužeg vremenskog perioda između 10 ujutru i 3 popodne, kada je najveća koncentracija ultraljubičastih zrakova. Odbijanje svetlosti od snega, vode, metala, peska, belih površina i onih od aluminijuma mogu da pojačaju štetan efekat.
 
stavite prirodnu kremu za sunčanje oko 30 minuta pre nego što izađete napolje (SPF 15 ili veći). Zaštitite usne, ruke, uši i zadnji deo vrata. Ako je potrebno, ponovo je stavite nakon kupanja ili kad se oznojite.
 
– postepeno se izlažite suncu, počinjući sa samo par minuta (nikad preko 15 minuta). Kad god je moguće, nosite neku zaštitnu odeću, kačket, a od pomoći su i dugi rukavi. Ako nosite naočare za sunce, neka budu neke koje štite vaše oči od obe vrste ultraljubičastih zrakova (A i B). 

PRIRODNI LEKOVI

DRUGI ILI TREĆI STEPEN OPEKOTINA OD SUNCA
 
– treći stepen je opasan. Idite kod lekara. Od pomoći su hidroterapijske metode, pogotovo hladni tuševi. Održavajte mišiće gipkim. Jaka opekotina od sunca može da uzrokuje vrstu kontrakcije određenog mišića. 
 
– i za drugi i za treći stepen preporučljivo je jesti hranu sa dosta proteina. Mnogo tkiva mora da se popravi, jer se vaše telo napinje tokom rada. Pijte dosta tečnosti.

PRVI ILI DRUGI STEPEN
 
– posipajte hladnu vodu preko opekotine. Lezite u prohladnu kupku.
 
– stavite suvu ovsenu kašu u neku kesicu i posipajte prohladnu vodu preko nje. Izbacite sadržaj iz kesice i primenite tu vodu u vidu kompresa, na svaka 2-4 sata. 
 
– masirajte oboleli deo običnom alojom ili uljem od čajnog drveta. Gel iz unutrašnjeg dela lista obične aloje takođe ubrzava izlečenje opekotina dobijenih od zračenja.
 
– evo i drugih sugestija: mogu se koristiti kašne obloge sa glinom. U svrhu privremenog olakšanja, potopite u vodu krpu sa leskom i često je primenjujte. Za manja područja, primenjujte vatu. Nanosite i običan jogurt. Napravite smesu od kukuruznog skroba i vode, pa to primenite. Kesa sa ledom može da ublaži bol. Spavajte što više.
 
– pomešajte šolju obranog mleka sa 4 šolje vode (sa kockama leda u sebi). Na svakih nekoliko sati primenjujte kompresu sa ovim rastvorom tokom 15-20 minuta.
 
– često se primenjuje i hladan krastavac za opekotine. Isceite ga, otvorite i primenite. Primenite sirovi plavi patlidžan. U Australiji on se koristi pri lečenju od raka kože. Primenite bokvicu. Ona sadrži alantoin koji leči oštećene ćelije kože.
 
– najviše od svega stručnajci preporučuju stavljanje ulja vitamina E na kožne opekotine. 
 
– ne primenjujte ništa što sadrži alkohol, mineralno ulje, boje ili vosak. 
 
ako su opekotine na nogama, podignite ih iznad ravni srca. 
 
– opečena koža će biti osetljiva narednih 3-6 meseci, te zato pazite.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *