• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Imuni sistem je taj koji se bori protiv infekcija; on to čini uz pomoć odbrambenih mehanizama protiv bakterija. Njegova antitela i antitoksini prepoznaju strana tela i šalju bela krvna zrnca da ih napadnu. Kada je imuni sistem oslabljen, čovek teže izlazi na kraj sa Apštajn-Bar virusom, kandidijazom, alergijama na hranu, artritisom, multipla sklerozom, rakom, itd. Tada infekcije lakše nastaju. Čovek je skloniji prehladama, infekcijama i virusima.
 

UZROCI

 
Postoje dve vrste poremećaja imunog sistema: prva vrsta je slabost imunog sistema kada telo nema dovoljno odbrane da se suprotstavi određenom patogenu, te ga bolest preuzima. Sida i kandidijaza su primer za ovo. Dok drugu vrstu predstavlja preterana reakcija imunog sistema, kada je telo hipersenzitivno na antigene (alergije) ili kada napada sopstveno tkivo (multipla skleroza). 
 
U autoimune poremećaje spadaju najrazličitija stanja, od reumatoidnog arttritisa pa sve do oboljenja bubrega. Stalan stres, hronične alergije i hronične infekcije mogu da iscrpe imuni sistem. Medicinski lekovi, poput kortizona, prednizona i hemoterapije, uzrokuju imunodepresiju! Čuvajte ih se! U ostale uzroke slabljenja imunog sistema spadaju vakcinacija i imunizacija protiv uobičajenih dečijih i epidemičnih bolesti. Najveća žrtva slabljenja imunog sistema jeste tiroidna žlezda. Ona je veoma važna, jer stvara tzv. T-ćelije pomagače.
 
Dugotrajan stres, izlaganje toksičnim hemikalijama i zračenje mogu da oslabe imuni sistem. Teže infekcije mogu biti i uzrok i posledica takvog stanja. Primer za to su alergije (zbog poremećaja imunog sistema) koje prate teže slučajeve reumatične groznice, hepatitisa, mononukleoze i drugih akutnih virusnih i bakterijskih oboljenja. Nedostatak odmora predstavlja još jedan uzrok.
 
Uzrok može biti i nedostatak određenih hranljivih sastojaka. Pojedini stručnjaci za prirodno lečenje smaraju da se svaka vrsta infektivne bolesti može okarakterisati kao problem sa imunim sistemom. 
 
Uzimanje aspirina je povezano sa Rejovim sindromom, astmom, rođenjem bebe sa malom težinom i defektima pri rođenju. Meso sadrži hormone, antibiotike i bakterije koji izazivaju bolesti. Alkohol, nikotin, kofein, čokolada i ishrana sa dosta šećera slabe imuni sistem. Zagađenje vazduha je još jedan problem (idite iz gradova!). I od hipotiroidizma može oslabiti imuni sistem. Narkotici (marihuana, kokain i morfinske droge) su još jedan od uzročnika, kao i amalgamske plombe od žive za zube.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Jedite što više svežeg voća i povrća. Odgovarajuću dozu proteina uzimajte iz povrća, a ne mesa. Jedite brokoli, prokelj, kupus, crni luk, beli luk i sličnu hranu. Jedite cela zrna žitarica, orašaste plodove i mahunarke. Nemojte jesti rafinisanu hranu. Živite uravnoteženim načinom života, u dovoljnoj meri se izlažući suncu i vazduhu, i imajući dovoljno odmora.
 
– Naročito su korisne velike doze vitamina A u obliku soka od šargarepe (betakarotin), koje su zajedno sa vitaminom C (sok limuna, kivi) možda najvažniji vitamini za imuni sistem. Esencijalne masne kiseline (2 kašičice ulja od lanenog semena), cink (mahunarke, semenke, orašasti plodovi), selen (brazilski orasi), germanijum (beli luk).
 
– Vitamini B kompleksa (najbolji izvor je nutritivni kvasac), naročito B6, B12, folna kiselina, pantotenska kiselina i vitamin E (bademi, suncokret, avokado).
 
– U imunostimulišuće bolje spadaju: koren ehinacee, maslačak, crvena detelina, kelp, beli luk, astragalus i lucerka.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *