• 1
  • 0

IZGRAĐIVANjE NERAVA – za savršeno zdravlje potrebni su dobra krv, zdravi nervi i jake kosti. Moždane ćelije takođe ne mogu dobro funkcionisati ako im se ne obezbedi odgovarajuća ishrana i ako se ne vodi zdrav način života.

Ovde možete pronaći nekoliko sugestija kako možete ojačati svoje nerve:
 
HRANLjIVI SASTOJCI
 
– vitamini B grupe su vrlo važni za održavanje zdravlja nerava. Nedostaci B vitamina su česta pojava kod ljudi koji jedu modernu, devitalizovanu, prerađenu i brzu hranu. Uzimajte  dobre vitaminske/mineralne dodatke najmanje 2 puta dnevno. Dodaci treba da sadrže sve B vitamine, a najbolji izbori su nutritivni i pivski kvasac.
 
vitamin B1 ili tiamin (100 mg, dva puta dnevno) je naročito delotvoran protiv neuritisa.
 
vitamin B3 ili niacin (50 mg dva puta dnevno). Nemojte uzimati više od 100 mg dnevno. Niacinamid je isti kao niacin, ali ne izaziva crvenilo lica kao on.
 
vitamin B12 (2000 mcg dva puta dnevno).
 
vitamin B6 (250-500 mg 1-2 puta dnevno), naročito dobar za sindrom karpalnog kanala.
 
folna kiselina (400-800 mcg dnevno).
 
– pored gore navedenih B vitamina uzimajte i vitamin C iz prirodnih izvora.
 
vitamin E (bundevino seme, brazilski orah, badem, mahunarke, spanać…), naročito dobar za postherpesni sindrom.
 
vitamin A je najbolje uzimati u obliku beta-karotena (sok od šargarepe, sveže zeleno i žuto voće i povrće).
 
– minerali poput kalcijuma, magnezijuma, cinka i joda.
 
esencijalne masne kiseline iz 1-2 kašike hladno ceđenog ulja dnevno. Nikad ga ne stavljajte u jelo tokom kuvanja već ga pospite po hrani nakon što bude servirana. Najbolji izvori ovih kiselina su ulje od lanenog semena i ulje od pšeničnih klica.
 
– sveže i bareno povrće je bogato mineralima koji su potrebni nervnom sistemu i mozgu. Jedite žitarice u celom zrnu, orašaste plodove i mahunarke.
 
kvasac, kelp ili dulse, i lecitin su od velike koristi. Jedite redovno, žvaćite polako i nemojte se prejedati. 
 
– u ulju od pšeničnih klica nalazi se oktokozanol, koji blagotvorno deluje na membrane neurona.
 
OSTALO
 
– povećajte unos tečnosti.
 
– odmorite se dovoljno tokom noći i izbegavajte iscrpjivanje polnim odnosom. Medicinski stručnjaci znaju da je to najbrži način da dođe do slabosti, degeneracije i oboljenja nervnog tkiva.
 
– dobra ravnoteža između fizičke aktivnosti i odmora odlično deluje na jačanje tela, ali ako je ishrana zdrava.
 
nemojte konzumirati stimulanse i svu prerađenu, rafinisanu i brzu hranu.
 
hidroterapijske metode primene prohladne i hladne vode pomažu u jačanju nerava.
 
– u biljke koje leče nerve spadaju: kapica, hmelj, kamilica, odoljen, anđelika, betunika, Hristov venac, imela i male količine lobelije.
 
DODATNE INFORMACIJE O HRANLjIVIM SASTOJCIMA
 
– nedostaci vitamina B grupe i vitamina C ometaju metabolizam u mozgu. Nedostatak niacina može izazvati duboku depresiju koja se viđa u slučajevima psihoze. Simptomi većeg nedostatka vitamina B6 su glavobolja, uznemirenost, vrtoglavica, jaka nervoza i nemogućnost da se osoba skoncentriše. Nedostatak tiamina dovodi do nedostatka enegije, stalnog zamora, gubitka apetita i uznemirenosti, a ako ostane tako duže vremena onda dolazi do emocionalnog nemira i preteranih reakcija na stres. Pantotenska kiselina (vrsta B vitamina) je potrebna za lakše savladavanje stresa. Nedostatak vitamina C dovodi do uznemirenosti.
 
vitamini B grupe (B3, B6, B12 i folna kiselina) izbacuju višak estrogena iz jetre i sprečavaju da isti izazove mentalne probleme.
 
– od vitalnog značaja je da se unosi dovoljna količina kiseonika ako želite bistar um. Vitamin E pomaže mozgu da dobije dovoljno kiseonika od one količine koja dospe u pluća.
 
– adekvatna količina kalcijuma u hrani je neophodna za organizam. 
 
kalcijum deluje zajedno sa magnezijumom kao zaštita nerava od oštećenja.
 
– osoba koja ne unosi dovoljno magnezijuma sklonija je nesaradnji, povlačenju, apatiji i svađi.
 
– kod šizofrenije u telu postoji višak bakra; njegova količina se smanjuje unosom cinka i mangana. Nedostatak vitamina C čini da se bakar zadržava u jetri i mozgu.
 
– brojni slučajevi šizofrenije, autizma, abnormalnog ponašanja i nemogućnosti učenja su posledica viška olova ili bakra u telu. 
 
DODATNE INFORMACIJE O  HRANI
 
– postoji direktna povezanost između poprečnog dela debelog creva i mozga. Kada je debelo crevo začepljeno, onda se u mozgu javlja problem i nastaje mentalna bolest ili, recimo, kod nekih nastane napad epilepsije. Izbacite iz ishrane „lepljivu hranu“; ona se lepi za debelo crevo, začepljuje ga, izaziva gomilanje sluzi i toksina i dovodi do nastanka mentalnih poremećaja. U takvu vrstu hrane spadaju: belo brašno, šećer, jaja, meso, kikiriki i mlečni proizvodi.
 
– cela zrna žitarica stimulišu lučenje triptofana u mozgu, koji doprinosi smirenju i mirnoći.
 
DODATNE INFORMACIJE O HORMONIMA
 
– nedostatak tiroksina – hormona iz tiroidne žlezde – dovodi do usporenja fizičkih i psihičkih funkcija. Hipertiroidizam je povezan sa emocionalnim nemirom, zaboravnošću, sporim načinom razmišljanja i uznemirenošću.
 
– kada adrenalne žlezde ne funkcionišu kako treba, onda nastaje depresija i drugi oblici psihičkih bolesti.
 
– fizička aktivnost (naročito napolju na svežem vazduhu) u opuštenom stanju pomaže podmlađivanju tela i uma.
 
ginko biloba poboljšava funkciju mozga, cirkulaciju mozga i memoriju.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *