• 2
  • 0

SIMPTOMI – generalno se odnosi na oticanje limfnih žlezda na grlu, na vratu, ali se može odnositi i na oticanje bilo kojih limfnih žlezda, poput onih pod pazuhom ili u preponama. Moguće prisustvo vreline, osetljivosti, crvenila kože i groznice. 

 
UZROCI – limfni sistem služi za uklanjanje raznih vrsta infekcija iz tela, s tim da te infekcije mogu zahvatati i same limfne žlezde. To može biti neka lokalizovana infekcija, a može biti i samo simptom mnogo opasnije bolesti (poput malih boginja, ovčijih boginja, mononukleoze, tuberkuloze, sifilisa, leukemija ili raka).
 
PRIRODNI LEKOVI
 
– infekcija treba da se predupredi postom na sveže seđenim sokovima, odmaranjem u krevetu, pažljivom ishranom, pražnjenjem creva, i nekonzumiranjem nezdrave hrane i pića. 
 
– od značaja su vitamini A (sok od šargarepe), B (nutritivni ili pivski kvasac) i C (limun, kivi, paprika).
 
– protiv otoka primenite čaj od jedne ili više od sledećih biljaka: gavez, bokvica, jabukovo sirće i leska. Od pomoći su kašne obloge od šargarepe, ricinusovog ulja, losion od lavande i voda od lavande, kao i čaj od peršuna ili ispljeskana kašna obloga od peršuna. Mada je leska odlična za ovu svrhu, postoji i drugo bilje koje može biti od pomoći. 
 
– u Indiji se vekovima koristi đumbir protiv raznih vrsta otoka, uključujući i oticanje limfnih žlezda. Uzimajte oko 60 mg đumbira u prahu dnevno; rezultati treba da budu vidljivi nakon 30 dana. Trudnice ne treba da ga uzimaju. Takođe, u Indiji se na oteknuti deo tela stavlja i 2 dela kurkume i 1 deo soli. 
 
– uzimajte svakog dana 3 puta dnevno sok od ananasa na prazan stomak. On sadrži proteolitički enzim bromelain.
 
– dr Kristofer preporučuje primenu fomentacije ili obloge sa jakim dekoktom rutvice na oboleli deo tela.
 
– još jedna dobra obloga jeste obloga od 60 g divizme, 15 g isitnjene lobelije i 1 kašičice aleve paprike. Stavite da se krčka u 2 litra jabukovog sirćeta, prekrijte na 15 minuta, iscedite, pa primenite kada se ohladi.
 
– svakodnevno unostte dosta tečnosti i budite fizički aktivni kako bi se pokrenula cirkulacija limfe.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *