• 958
  • 0

SIMPTOMI

 
Najviše lojnih žlezda ima na licu i koži glave. Loj, uljasta izlučevina, masti kosu i kožu glave, kako bi bili meki i savitljivi. Previše nakupljenog loja može da stvori perut.
 
Perut je sloj mrtve kože koji sprečava rast nove dlake, jer ona ne može da se probije kroz njega, zbog čega dolazi do ljuspanja i ljuštenja ćelija na koži glave. Svrab je nekad prisutan, a nekad nije.
 

UZROCI

 
Promena na površinskim ćelijama kože glave dovodi do ljuspanja i ljuštenja. Ta promena je najčešće uzrokovana nepravilnom ishranom. Neretko se javlja kod ljudi sa uljastom kožom, koji su skloni površinskim, akutnim i hroničnim bakterijskim kožnim oboljenjima. 
 
Uglavnom dolazi do preteranog lučenja loja iz lojnih žlezda, koji vezuje ćelije zajedno na koži glave. Nepravilna ishrana može uzrokovati takva abnormalna izlučivanja.
 

PRIRODNI LEKOVI

 

ISHRANA

 
– Biotin, jedan od B vitamina, glavno je jedinjenje protiv peruti, kao i protiv seboreje (preterano lučenje loja iz lojnih žlezda). Šaka soje sadrži 6 mg biotina. Beli luk dolazi na drugo mesto po sadržaju biotina, onda ide ovas, pa ječam, avokado, lucerka, susam i kukuruz.
 
– Često je u pitanju nedostatak nekoliko vitamina iz B kompleksa, kao i nedostatak nezasićenih masnih kiselina i cinka.
 
– U druge važne nutritiente spadaju selen, sumpor i lecitin.
 
– Iz ishrane izbacite previše masti i svu prženu hranu. Prestanite sa konzumiranjem alkohola. Proverite na koju hranu ste alergični (pšenica, mlečni proizvodi, agrumi ili nešto drugo). Izbegavajte stres i poor elimination. Nemojte koristiti jake, iritantne šampone. Ne  jedite čokoladu, šećer, belo brašno i morske plodove.
 
– Neka vašu ishranu čini ulje od lanenog semena, vitamini E i A, folna ksielina, B6 i cink. Ako je potrebno, uzimajte digestivne enzime. Od koristi su i kelp, biotin i lecitin. 
 
– 75% hrane neka vam bude sirovo.
 
– Dobro je otpočeti program izlečenja sa jednim kratkim postom. Posle toga jedite samo hranu sa dosta nutritienata.
 

MASAŽA I PRANJE KOSE

 
– Masirajte kožu glave čičkovim uljem. Druge biljke sa sličnim dejstvom su: gavez, đumbir, sladić, rusa i bokvica. Napravite čaj od jedne ili više biljaka i njime isperite kosu.
 
– Stavite 4 pune kašičice suvih eukaliptusovih listova u litar kipuće vode. Mešajte, pa zatim pokrijte. Sklonite sa vatre i neka se krčka sat vremena. Iscedite i sipajte tečnost u prskajuću bocu. Dodajte jednu kašičicu jabukovog sirćeta. Pred kraj tuširanja sipajte to na svoju glavu. Radi maksimalnog učinka, ostavite da se samo osuši.
 
– Upotreba šampona od aloje 1-2 puta sedmično sprečiće pojavu peruti.
 
– Izbegavajte šampone koji sadrže selen-sulfid, jer može uzrokovati oštećenje očiju i gubitak kose.
 
– Ne stavljajte na glavu šampone koji su na bazi katrana, ako imate plavu kosu, jer će vam postati braonkasta.
 
– Pred spavanje namažite na kožu glave gel od aloje.
 

OSTALO

 
– Klos kaže da čaj od listova i kore vrbe otklanja perut.
 
– Malo sunčeve svetlosti je dobro za vašu kosu i kožu glave.
 
– Budite uvek opušteni i smireni. Tako ćete pomoći svojoj kosi.
 
– Šetnja prirodom pomaže, i kosi i celom telu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *