• 2
  • 0

SIMPTOMI

 
Pomodreli ručni zglob, članak, prsti, kolena, leđa, kuk, i bol ili otok mišića.
 

UZROCI

 
Istegnuće se odnosi na istegnuće ligamenata zgloba, uzrokovano podizanjem tereta, naglog zaustavljanja ili skretanja, povredama ili padovima.
 
Uganuća su opasnija, jer tada dolazi do kidanja ligamenata i zgklobne čaure, uz krvarenje i otok. 
Do povreda mišića dolazi kad se mišići previše istegnu, kad su predugo ili preintenzivno aktivni, kada se naglo okrenu ili kada osoba padne nezgodno. Sportisti često imaju takve probleme.
 
Prvi stepen: manja povreda uz malo bola i manje ograničenje pokreta. 
 
Drugi stepen: srednje teška povreda uz oštar bol pri pokretanju, otok i moguća promena boje kože. 
 
Treći stepen: opasna povreda uz veliki bol, otok i grčevite mišićne kontrakcije.
 
Napomena: Veća modrica na bilo kom delu tela može se lečiti na isti način kao i istegnuće i uganuće.
 
U cilju sprečavanja istegnuća i uganuća, pre i nakon vežbanja radite vežbe istezanja. Najveći rizik od ovih povreda je u kontaktnim sportovima.
 

PRIRODNI LEKOVI

 

ODMAH PRIMENITI

 
– Odmah primeniti: pomerite povređeni deo tela u položaj pri kojem vas najmanje boli. Neka stoji tako 2 minuta, istovremeno dišući duboko i ravnomerno. Nakon toga, polako ga vratite u normalan položaj. Ako je reč o manjem uganuću, ovo će rešiti problem.
 
– Ali ako je još uvek prisutan bol, pronađite tačku najvećeg bola, i onda je blago pritisnite dok ne dođete do tačke skoro nepodnošljivog bola. Držite tako dok ne prestane bol (oko 1 minut). Time zapravo smanjujete maksimalnu mišićnu kotrakciju u tom delu tela. Ako bol ni tada ne prestane, onda je reč o ozbiljnijem uganuću, pa je možda potrebno da odete kod lekara.
 
Sledeća metoda je je primena vode:
 

HIDROTERAPIJA

 
– Prema jednom tumačenju, uganuća treba lečiti ledom ili veoma hladnom vodom. Posle toga stavite zavoj.
 
– Međutim, po drugom tumačenju, uganuća treba prvo lečiti naizmeničnom primenom tople i hladne vode, naročito ako je reč o ručnom zglobu, laktu ili članku. Ova metoda deluje bolje od primene samo hladne vode! Evo šta treba uraditi:
 
– Ako je povređen ručni zglob, lakat ili članak, taj deo tela umočite u vruću vodu, i tamo držite 20-30 minuta. Na svakih nekoliko minuta izvadite taj deo tela i umočite u hladnu vodu, držeći je tamo jedan minut, pa ga posle toga ponovo vratite u vruću vodu. To možete ponavljati do dva sata, posle čega će doći do poboljšanja. Radite tako nekoliko dana; i dva puta dnevno masirajte okolo tog dela tela.
 
– Ako budete samo primenjivali samo hladnu vodu na uganuti deo tela, onda možda nećete danima moći da hodate zbog povređenog članka; zato primenjujte naizmenično toplu i hladnu vodu, pa ćete se možda osećati bolje za duplo manje vremena.
 
– Treća metoda se sastoji u primeni hladne vode na početku, da bi se smanjio otok, posle čega odmah sledi naizmenična primena tople i hladne vode.
 
– Ako su povređena leđa ili rame, primenjujte tople fomentacije, kratkotrajne metode sa hladnom vodom, i masaža.
 
– Dok povređeni deo tela bude vruć od vruće vode, polako ga pomerajte a da pritom ne izazovete bol. Ako je neophodno, pomerajte ga rukom, ali nemojte ga istezati ili pritiskati izvan trenutnih mogućnosti zgloba.
 
– Pored gore opisanog, u slučajevima ozbiljnijih istegnuća često je potrebno da se stavi gips kao kod preloma kostiju, kako bi povređeni deo tela bio imobilisan i u potpunom mirovanju.
 
– DMSO (dimetil-sulfoksid) je vrsta tečnosti koja može da se primenjuje spolja na povređeni deo tela, radi ublažavanja bola i otoka, i ubrzanje procesa izlečenja. DMSO kupujte samo u prodavnicama zdrave hrane. Ruke moraju da vam bude čiste pre engo što primenite taj gel.
 

ISHRANA

 
– Istraživanja su pokazala da uzimanje bromelaina (125-450 mg, 3 puta dnevno na prazan stomak) ubrzava izlečenje od nagnječenja, istegnuća, modrice, hematoma i drugih povreda mekog tkiva. (Bromelain je aktivni sastojak ananasa.)
 
– Pijte što više sokova od svežeg, sirovog povrća.
 
– Svakog dana uzimajte kalcijum, magnezijum i mangan iz prirodnih izvora.
 

LEKOVITO BILjE

 
– Evo melema za uganuća i istegnuća koji preporučuje dr Kristofer: pomešajte 60 ml tečnog ekstrakta lobelije sa alevom paprikom, pa dodajte po jednu kašičicu ulja od nane, ruzmarina i pelena. Primenite onoliko koliko može da se upije. U cilju ubrzanja reakcije, primenite i flašu sa vrućom vodom na oboleli predeo.
 
– Evo biljne formule Džetra Klosa: pomešajte jednake količine kapice, lincure, kore krušine, odoljena i veoma malo aleve paprike. Punu kašičicu toga stavite u kipuću vodu. Na svaki sat uzimajte po jednu kašiku (ili više).
 
– Evo Klosovog melema: 60 mg smirne, 30 mg ljutića i 15 mg aleve paprike. Nežno trljajte time na povređeni deo tela.
 
– Napravite kašnu oblogu od listova čička ili pijte čaj od čička. Možete primenjivati i peškire umočene u vruć čaj od čička ili mačje metvice.
 
– Primenite obloge od štavelja.
 
– Stavite koru od pomorandže (sa belim delom kore okrenutim ka koži) preko uganutog zgloba, da biste smanjili otok.
 
– Stavite sirov ili pržen beli luk u kašnu oblogu, pa onda nju na uganut zglob.
 
– Dodajte čaj od đumbira u kadu sa vodom, i kupajte se u tome.
 
– Tamjan (Boswellia serrata) ili ljutić mogu da se primene radi ublažavanja upale.
 
– Đumbir i/ili vratić ublažuju bolove.
 
– Pomešajte isitnjenu piskavicu i laneno seme, pa primenite u obliku kašne obloge, da biste smanjili otok. Ili umesto toga primenite kašnu oblogu od slačice.
 

KASNIJA FIZIČKA AKTIVNOST

 
– Radite sve vežbe za zglob članka: dok stojite (oslonjeni na nešto) ili sedite, pomerajte svoje stopalo i pritom gledajte u svako veliko slovo nekog (štampanog) teksta u kurzivu. Ovo deluje na sve ligamente članka, sprečava nastanak adhezija i ubrzava proces lečenja.
 
– Vežbe sa peškirom za povređen članak: stojte oslonjeni na sto i prstima noge uhvatite jedan peškir, pa ga spustite negde, a uzmite drugi, i tako redom. 
 
– Povreda palca: oko jedne sedmice nakon povrede, pomerajte palac u krug, u smeru satne kazaljke, a onda u suprotnom smeru. Potom probajte da palcem dodirnete ostale prste na ruci. Posle toga, povređenom rukom  uzmite novine i probajte da ih zgužvate u loptu.
 
– Povreda ramena: nagnite se malo napred, tako da vam ruka bude opuštena ka dole, a onda je pomerajte u krug, napred-nazad (kao klatno) i u obliku osmice. Time ćete smanjiti adheziju.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *