• 1
  • 0

NAPOMENA – sledeće preporuke odnose se uglavnom i na kašalj i grip.

 
SIMPTOMI – prehlade su opšta zapaljenja mukozne membrane disajnih puteva. Simptomi su iritacija nosa i grla, voda u očima, groznica, glavobolja, nazeb, bolovi u mišićima i privremeni gubitak čula mirisa i ukusa.
 
Jača prehlada može preći u akutnu ili hroničnu infekciju, poput gripa, upale krajnika, upale sinusa, bronhijalne kijavice, hronične prehlade ili sličnih virusnih infekcija.
 
Deca koja često imaju prehlade i grip možda pate od poremećaja tiroidne žlezde.
 

PREHLADA ILI GRIP? 

 
Kako znati da li je u pitanju ozbiljnija prehlada ili grip? Evo razlika:
 
glavobolja – često kod gripa, retko kod prehlade
groznica – česta i iznenadna kod gripa, retka kod prehlade
zamor – jako izražen kod gripa i može da traje 2-3 sedmice, a kod prehlade samo blag zamor
bolovi po telu – česti i neretko jaki kod gripa, manje kod prehlade
curenje iz nosa – ponekad kod gripa, uobičajeno kod prehlade
kašalj – uobičajen kod gripa i može biti opasan, a kod prehlade samo blaži do umereni 
bol u grlu – ponekad kod gripa, čest kod prehlade
 
UZROCI – u nekom smislu, uzrok su različite vrste virusa, ali sa druge strane neka osoba je prosto samu sebe fizički iscrpila, tako da je virus mogao zavladati telom. Faktori koji smanjuju otpor tela prema virusnim infekcijama su: 

– preveliko izlaganje hladnoći
– zamor
– neka nedavna ili trenutna infekcija
– nedostatak odmora
– alergijske reakcije
– udisanje ili iritacija od prašine ili gasa
– prejedanje
– konzumiranje šećera i nezdrave hrane
 
Prehlada je posledica ne baš najzdravijeg načina života. Kada se pojavi, telo se čisti od toksina i uz odmor, omogućava nam da se vratimo u bolju formu. Prehlada zapravo predstavlja vrstu blagoslova, jer ljude primorava da se odmaraju, koji bi u suprotnom prevremeno počeli da razvijaju onesposobljavajuće, hronične i po život opasne bolesti.
 
Virus prehlade može da menja veličinu i oblik, tako da ne može da se stvori odgovarajuća vakcina. Postoji više od 100 različitih virusa koji uzrokuju prehladu. Simptomi traju 7-14 dana, bez obzira na terapiju. Period inkubacije traje vrlo kratko (1-3 dana), umesto 10-21 dan kao kod većine drugih virusa. 
 
Prehlada uvek zahvata gornji deo respiratornog trakta (nos, usta, grlo, gornje bronhije). Ako dođe do kongestije u grudima, prehlada se pretvara u nešto mnogo opasnije!
 
Ako ne znate kako da se izborite sa prehladom, bolje je da pozovete lekara, ili bar prirodnog lekara, naročito ako: 
 
1) dolazi do nazeba i gubitka daha, 
2) telesna temperatura prelazi 38 stepeni i traje više od 3 dana ili ako prelazi 39 stepeni, 3) ima žutih i belih tačkica u grlu, 
4) ako su limfne žlezde ispod vilice i vrata uvećane, 
5) ima jakih bolova, poput ušobolje, nateklih krajnika, bola u sinusima ili grudima, 
6) ako dolazi do prevelikog lučenja pljuvačke zelenkaste boje ili sa krvlju, 
7) ako se veoma teško guta, 
8) ima šištanja u plućima, 
9) dolazi do gubitka daha.
 
Deca sa visokom temperaturom moraju da posete lekara u roku od 24 sata.
 
Ako vas peckaju nos i grlo ili vas svrbi grlo, nemojte čekati da se pojave kašalj, slabost i groznica! 
 

PRIRODNI LEKOVI

 

AKUTNA FAZA

 
– Nemojte ignorisati prehladu i nastavljati sa svojim poslovima. Čim se pojavi, idite u krevet, pijte svežu limunadu i odmarajte da biste ozdravili!
 
– Treba što je više moguće uzimati vitamina C (limun, kivi). U akutnim fazama, jedan limun svakog drugog sata popiti sa malo vode. Uz vitamin C, male količine belog luka su odlični borci protiv klica. Vitamin A (sok od šargarepe) tokom par dana. Pivski kvasac uzimati svakodnevno zbog kompleksa B vitamina, posebno vitamina B6. To je prirodni antihistamin, kao i dobar snabdevač proteina. Vitamin E (bademi). Vitamin F (nezasićene masne kiseline) smanjuje učestalost i trajanje prehlada.
 
– U akutnim fazama kada je prisutna groznica, nemojte uzimati nikakvu čvrstu hranu i samo pijte sveže sokove od povrća i voća, rastvorene u vodi (50:50), uz biljne čajeve. Pri lečenju prehlade cilj je podstaći eliminaciju toksina putem kanala za izbacivanje otpada iz tela, tako da jedan ne postane previše opterećen (preko urina, creva, znojenja, tuširanja).
 
– Pazite da ne nazebete; odmarajte se u krevetu; i uzimajte po malo soli, da biste nadoknadili onu koja je izgubljena preko znoja. 
 
– 3 puta dnevno ispirajte grlo slanom vodom (pola kašičice soli u čaši mlake vode). Tuširajte se vrućom vodom.
 
– Ne uzimajte aspirin (naročito opasan za decu), jer izaziva unutrašnje krvarenje. Iako vam se možda ne čini strašnim, ali virus uzrokuje grip ili ovčije boginje, kao i prehladu. Deca koja imaju neku virusnu infekciju i koja uzmu aspirin, značajno povećavaju rizik od dobijanja Rejevog sindroma! To je retko, ali fatalno oboljenje mozga i jetre. Isto se odnosi i na druge lekove koji sadrže aspirin. 
 
– Čuvajte se depresije, probajte da budete dobrog raspoloženja. Postoji lekovitog dejstva u tome. Upravite svoj pogled ka Isusu i molite se Bogu. Neka vam neki vaš prijatelj što češće čita obećanja iz Biblije; razmišljajte o njima. Odmorite se, opustite i ne brinite. Uzimajte dosta tečnosti.
 

LEKOVITO BILjE 

 
lekovite-biljke-novembar-2018.jpg– Biljni čajevi se mogu praviti od šipka, ljutića, kamilice, pitome nane, bresta, đumbira i efedre. Korisno je i ulje od eukaliptusa. Stavite 5 kapi u toplu kupku ili 6 kapi u šolju ključale vode. Stavite peškir preko glave i udišite isparavanja. Pazite da se ne opečete.
 
– Svakodnevno konzumirajte čaj od korena sladića koji ublažava nadraženo grlo i kašalj. Možete uzimati i čaj od hmelja, da biste noću lakše zaspali.
Ehinacea (porodica glavočika) znatno ojačava imuni sistem i snažan je antibiotik. Možete od nje napraviti tinkturu za imunitet po receptu sa našeg sajta, recept pogledajte klikom na OVAJ LINK. Ubrzo nakon konzumiranja tinkture može doći do peckanja i utrnuća jezika, ali takva reakcija je bezopasna i normalna za ovu biljku. 
 
– Stavite 2 kašičice sveže iseckanog đumbirovog korena u šolju ključale vode. Neka se ohladi i pijte to. Đumbir sadrži nekoliko antivirusnih jedinjenja.
 
– Čaj od ljutića je odličan. On povećava količinu krvi koja ide u slezinu, koja je inače centar imunog sitema. Ljutić sadrži berberin, koji aktivira bela krvna zrnca (makrofage), koja uništavaju bakterije, gljivice, viruse i tumorne ćelije. 
 
KADA SE POVLAČI KRIZA
 
– Kada nestane groznica, može se jesti sveže voće i povrće sa malo kalorija, uz dosta sokova od sirovih plodova i biljnih čajeva, malo zaslađenih medom. Može se jesti i poneko sirovo semenje i orašasti plodovi, ali se moraju dobro žvakati.
 
– 2 puta na dan popijte po čašu kalijumske čorbe. Kalijumska čorba je veoma ukusan dodatak programu za pročišćavanje tela. Ona će pročistiti telo od otrova i neželjenih soli i kiselina, u isto vreme obezbeđujući potrebnu koncentrisanu količinu vitamina i minerala. Popijte što više možete.
Veliki lonac napunite sledećim sastojcima:
– 25% ljuski od krompira
– 25% ljuski od šargarepe i iseckane cele cvekle
– 25% iseckanog crnog luka
– 25% celera i tamnozelenog povrća
– ljute paprika ili beli luk radi ukusa
– dovoljno vode da prekrije svo povrće
 
Neka se kuva na što manjoj temperaturi dva sata ili malo duže. Procedite i konzumirajte samo tečnost, čvrsti ostatak od bilja se ne koristi i možete ga slobodno baciti. Ono što ne popijete možete koristiti naredni dan.
 

HIDROTERAPIJA

 
kupka-za-noge-novembar-2018.jpg– Primenite toplu kupku stopala sa slačicom, kako biste pojačali izlučivanje i ublažili kongestiju glave i sinusa.
 
– Primenite toplu kupku sa magnezijum-sulfatom, dok pritom pijete čajeve za preznojavanje (hajdučka trava i đumbir). Stavite 0,5-1 kg magnezijum-sulfata u kadu sa toplom vodom. Dok ste u kadi popijte 2-3 šolje vrućeg čaja od svilenice. Odmah nakon kupke idite u krevet i pokrijte se sa nekoliko ćebadi, tako da može doći do obilnog preznojavanja.
 
– Primenite toplu kompresu sa đumbirom na grudi.
 
– Primenite hidroterapijsku metodu za trup. Svako veće primenjujte hladnu oblogu za ceo trup. Cilj je da se stimuliše izlučivanje preko kože i znojenje. Obloga neka stoji najmanje 3 sata tokom noći. 
 
– Primenite inhalaciju parom, sa eukaliptusom, iglicama bora, čičkom i/ili majčinom dušicom.
 
– Primenite hladnu kompresu na vrat i neka stoji preko noći 1-3 sata. Ona mora, ali mora, da se osuši pre jutra, inače nema efekta. Ako ne pređe u zagrevanu kompresu, može samo da pogorša bol u grlu.
 
PREVENCIJA – Jednom kada nastane, prehlada ide svojim putem. Zbog toga je bolje, mnogo bolje, da se spreči njena pojava, nego da se leči. Najbolja preventivna mera jeste živeti zdravo; pravilno se hraniti; vežbati napolju u dovoljnoj meri radi jačanja tela; i odmarati se u dovoljnoj meri. Nemojte noću malo spavati, naročito ne tokom hladnijih meseci. Ne delite hranu sa nekim ko je prehlađen. Kada je hladno dobro se obucite. Nemojte biti na promaji. Ne izlazite napolje mokre glave.
 
Mnogi ljudi, koji su naizgled skloni prehladama, nikad ih ne dobiju, jer su naučili kako da na vreme prevaziđu takve infekcije. Saznajte koji su rani znaci prehlade, i čim se oni pojave, počnite više vremena da provodite u krevetu!
 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *