• 1
  • 0

SIMPTOMI I UZROCI


Posekotine, ogebotine i oštećena koža usled povreda i padova.

 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Ako je rana mala: neka krv teče kratko vreme dok čistite ranu. Tako će se bolje očistiti. Ali ako je rana veća, onda morate prvo da zaustavite krvarenje, pa da očistite ranu. Površinske posekotine mogu se čistiti sapunom, vodom i troprocentnim hidrogen-peroksidom.
 
– Isitnjeni koren ljutića pomaže da se zaustavi krvarenje i dođe do izlečenja.
 
– Rane se mogu ispirati sa nekoliko biljnih tečnosti ili kašnih obloga, poput obične aloje, gaveza, bokvice i čajnog drveta.
 
– Istovremeno pritisnite ivice rane i stavite flaster (onaj u obliku leptira) preko, ili nešto tome slično. Po jedan stavite na svaka 2,5 cm. Preko male rane se može staviti flaster ili gaza koja se dobro zategne, ali ne previše, da se ne bi zaustavila cirkulacija krvi.
 
– Za zaustavljanje krvarenja – direktno pritisnite ranu. Ako je posečena arterija, krv će prskati uz vsaki otkucaj srca. Ako je posečena manja arterija, treba da je direktno pritisnete prstom uz pomoć nekog čistog platna. Kod većih arterija možda bude bilo potrebno da se stavi stezač, radi kontrole dok ne stigne pomoć. Ali, ne koristite stezač osim ako baš morate; oni mogu biti opasni ako se drže previše čvrsto ili predugo. Potapanje rane u ledenu vodu takođe može da zaustavi krvarenje.
 
– Ako krv prekrije zavoj, stavite novi preko njega. Ako direktni pritisak ne rešava problem, podignite ud iznad ravni srca i pritom nastavite sa pritiskom uz pomoć prsta.
 
– Ako kasnije dođe do zapaljenja ili crvenila na mestu posekotine, napravite jak čaj od neotrovne zelene lekovite biljke (najbolji je isitnjeni ljutić), i potapajte ranu u taj vruć čaj svakog dana po sat vremena dok ne dođe do izlečenja. Ponovo stavite zavoj nakon svakog tretmana.
 
– Ako je neki prst ili nešto drugo skroz odsečeno, i ako pritom nema nikog da pomogne, brzo stavote odsečeni deo na svoje mesto i držite ga uvijenim u nešto dok ne stigne pomoć. Često dolazi do izlečenja. Idite u najbližu bolnicu za hitne slučajeve.
 
– Uzimajte vitamin C oralnim putem zbog rada creva (svež sok od limuna ili kivija).
 
– Primenjujte ulje od čajnog drveta na svaka 2-3 satam radi sprečavanja infekcije. Da biste ubrzali zalečenje, primenite lokalno nešto od sledećeg: vitamin E (600 IJ; smanjuje i stvaranje ožiljaka), svež sok od obične aloje ili kašna obloga sa gavezom.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *