• 1
  • 0

SIMPTOMI – ljuspasti delovi kože, najčešće na glavi, licu i grudima, ali mogu biti i na drugim mestima. Može a i ne mora da svrbi. Čine ga mala ispupčenja ili mrlje. Oboleli deo kože može biti žućkast i/ili masan, ili suv i ljuspav. Iako se može javiti kod svih ljudi, najčešće zahvata odojčad (infantilna seboreja) i sredovećne ljude.

 
UZROCI – ovo oboljenje predstavlja poremećaj lojnih žlezda kože. U uzroke spadaju: stres i zabrinutost, nedostaci hranljivih sastojaka (naročito vitamina A i bitoina), nasleđe, toplo vreme, uljasta koža, akne, rozacea, psorijaza, Parkinsonova bolest i sida.
 
PRIRODNI LEKOVI
 
– kupka sa ovsenom kašom je odlična. Pročitati na kraju članka.
 
– pre svega jedite sirovu svežu hranu, a nemojte jesti mlečne proizvode, belo brašno, čokoladu, morsku hranu i bilo šta što sadrži šećer ili sirova jaja. Postite 1-2 puta mesečno. Konzumirajte namirnice bogeate vitaminima A, C i B kompleks (nutritivni kvasac). Ishrana da bude bez glutena.
 
– ne koristite komercijalne masti za seboreju, iritirajuće sapune ili hemijske šampone za kosu (kakva i većina jeste). Koloidno srebro je korisno u ublažavanju seboreje.
 
– nemojte pritiskati niti dirati kožu. 
 
KUPKA SA OVSENOM KAŠOM
 
1 – stavite ovsenu kašu na tanku krpu, zavijte i stavite u kadu, tako da voda teče u kadu preko nje. Dve trećine kade napunite vodom temperature 36 stepeni. Voda ne treba da bude ni previše vruća ni previše hladna. Voda treba da bude toliko duboka da doseže do vrata čoveka koji bi legao u kadu. Kada se kada napuni, istisnite ovsenu kašu iz krpe u vodu. voda bi trebalo onda da postane mlečasta i veoma blaga.
 
2 – pomozite pacijentu da uđe u kadu (i da posle izađe), jer može da se oklizne zbog vode od ovsene kaše. Stavite mu presavijen peškir ispod vrata, kako bi mu bilo ugodno. Peškirom za pranje mogu se okupati delovi tela koji nisu uronjeni u vodu. 
 
3 – kada se završi kupka, pomozite mu da izađe i obrišite ga tapkanjem (nemojte ga trljati).
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *