• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Česti su anemija, dijareja i gubitak težine, kao i povraćanje, mučnina i stomačni bolovi. Ponekad se umesto gubitka javlja povećanje telesne težine. 
 
U ostale simptome mogu spadati: suva koža, umor, naduvenost stomaka, gasovi, zatvor, dijareja, PMS, stanjivanje kose, lako dobijanje modrica, depresija ili nemogućnost koncentrisanja. Mogućni su problemi sa vidom (naročito loš noćni vid) i veća, bleda i masna stolica (poznata kao steatorea).
 

UZROCI

 
Izgleda da je ovaj poremećaj „kanta za sve simptome“: generalno, čim neki hranljivi sastojak ne može pravilno da se apsorbuje u gastrointestinalni (GI) trakt, problem se nazove „sindromom malapsorpcije“. 
 
Potencijalni uzroci su nezdrava ishrana, nesposobnost tela da proizvede dovoljno digestivnih enzima, nemogućnost pravilnog apsorbovanja vitamina B grupe ili nedostatak iste u hrani, oboljenja žučne kese, jetre, žučnih kanala ili pankreasa. Možda su prisutne i alergije na hranu.
 
U ostale uzroke spadaju: oštećeni crevni zidovi (usled sindroma nadraženog creva), nepodnošenje laktoze, Kronova bolest, divertikulitis, celijačna bolest, kolitis ili parazitske infekcije, kao i prevelika količina anticida, alkohola ili laksativa. Isti učinak može imati hroničan zatvor ili dijareja.
 
Terapija zračenja, hrana koja sadrži šećer i terapija digitalisom mogu da smanje upijajuću površinu creva. Sličan efekat ima prenamnožavanje kandide u digestivnom traktu i poremećaji limfnog sistema.
 
Prebrz rad creva čini da hranljivi sastojci izađu iz tela kao otpadni produkti.
 
Većinu simptoma ove bolesti mogu izazvati sida i rak. Postoji još velik broj drugih uzroka, kao što su razne vrste lekova. Prerano starenje može izazvati smanjeno lučenje stomačne kiseline i digestivnih enzima.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Probajte da pronađete uzroke vašeg stanja, koji su opisani iznad. Veoma je važno i da se telo pročisti, a onda ojača dobrim zdravstvenim programom.
 
– Jedite sveže voće i povrće, kuvan braon pirinač ili žitarice u celom zrnu. Jedite manje obroke i dobro sažvaćite hranu.
 
– Izbacite sve masti i ulja, osim 2 kašičice lanenog ulja dnevno. nemojte konzumirati meso, kafu, alkohol i duvan. Pijte 8 čaša čiste vode dnevno.
 
– Pravilno se odmarajte, budite fizički aktivni, izlažite se sunčevoj svetlosti i budite na svežem vazduhu.
 
– Koren mahonije je lekovit i poboljšava varenje. Kamilica smiruje uznemiren stomak, a pitoma nana i peršun su takođe dobri.
 
– Pobrinite se da creva pravilno rade i da se redovno prazne.
 
– Oslobodite se briga i napetosti.
 
– Ne uzimajte lekove koji ometaju upijanje hranljivih sastojaka (poput antibiotika, sulfasalazina i kortikosteroida).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *