• 2
  • 0

SIMPTOMI

 
Stalni bol u crevnom traktu, koji dovodi do brojnih komplikacija.
 

UZROCI

 
Ovo je čest problem, koji se retko kad prepozna, kod kojeg sluzokoža creva postane previše propustljiva. Stvaraju se veliki prostori između ćelija crevnog zida, te se tuda propuštaju bakterije, toksini i hrana. toksični materijal (uključujući bakterije, gljivice, parazite i masti) ulazi u krvotok i tera jetru da se napreže i detoksifikuje krv. Može doći do mnogobrojnih oboljenja gastrointestinalnog trakta, poput Kronove bolesti, kolitisa, migrene, ekcema i problema sa imunim sistemom.
 
Uzroci su: loša ishrana, antibiotici, alkohol, kofein, NSAIDS (nesteroidni lekovi protiv upala), hemikalije, buđ i gljivice (iz žitarica i voća), nedostaci enzima, parazitska infekcija, umor, blaga groznica, česte prehlade, grip, infekcije, nepodnošenje određene hrane i kožni osipi. 
 
Uzročne bolesti su: sida, oboljenje jetre, cistična fibroza, astma, reumatoidni artritis, celijačna bolest, lupus, sindrom hroničnog zamora, fibromijalgija, i autizam.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Sledeće kombinacije za sok od povrća otkloniće ovaj sindrom: šargarepa, peršun i kupus; šargarepa, celer i endivija; đumbir, peršun, beli luk, šargarepa i celer. Postite sa ovim sokovima 2-3 dana sedmično.
 
– Kuvajte žitarice u termosu, jer takvo sporo kuvanje pomaže ozdravljenju digestivnog trakta. Žitarice su bogate enzimima, vitamina, mineralima i proteinima. Enzimi se ne gube ovakvim kuvanjem.
 
– Pijte što više tečnosti: čistu vodu, voćne sokove i bademovo mleko. Za doručak se mogu jesti heljda i proso. Oni su hranljivi i lako se vare. Jedite sirovo i popareno povrće, kao i voće. Jedite žitarice u celom zrnu, orašaste plodove i mahunarke. 
 
– Konzumirajte namirnice koje sadrže: acidofil, biljne digestivne enzime (papain i bromelain), beta-karoten, B kompleks, vitamin C, antioksidante, kalcijum, magnezijum, esencijalne masne kiseline (najbolji su  ulje od lanenog semena i ulje od pšeničnih klica), morske trave.
 
– U korisno lekovito bilje spadaju: aloja, ekstrakt semena grožđa, tahebo, mačji nokat, sladić, brest, gavez i ljutić.
 

BILjNI LAKSATIVI

 
– Uledećem tekstu videćete da se nazivi određenih biljaka više puta ponavljaju, razlog tome je što se one mogu koristiti u više svrha. 
 

LAKSATIVI

 
Biljni laksativi podstiču rad creva blagim pročišćavanjem. Oni se koriste u slučaju zatvora, manjka vlakana u hrani, krvne toksičnosti, prisustva kamenja u žučnoj kesi, hipertenzije, kožnih stanja uzrokovanih nedovoljnim izlučivanjem ili neke infekcije za koju je potrebno pročišćavanje creva. Jedan od najboljih prirodnih laksativa je dr Šulcova formula za creva #1.
 
Najčešće upotrebljavana laksativna biljka jeste planika (ili uva). Sena, koja je druga na listi, zapravo je purgativna biljka; veoma je jaka (samo jedna šolja čaja dnevno).
 
Ostale laksativne biljke su aloja, koren sladića, seme bokvice, kurika i koren maslačka (kad je i jetra umešana). Mogu se kombinovati ili koristiti zasebno. Pojedine biljke, poput planike i sene, deluju tako što čiste creva, dok druge (poput semena bokvice, lanenog semena i agara) stvaraju mekanu gelastu materiju koja klizi (videti demulcente ispod). 
 
Tokom groznice ove biljke hlade sistem eliminisanjem toplote iz creva.
 
Evo liste biljaka koje podstiču rad creva: kora krušine, broćika, agar, konopljuša, laneno seme, koren sladića, planika, zova, mandragora, srčenjak, mahonija, ljutić, sena, šafran, štavelj i kora breskve.
 

DEMULCENTI

 
Demulcentne biljke kupaju i podmazuju creva, i pomažu im da izbace fekalne materije, naročito ako su suve. Najbolji demucenti su: seme bokvice, laneno seme, brest i agar, kao i: piskavica, koren sladića, koren gaveza, aloja i divizma.
 

BILjNA KLIZMA

 
Umesto laksativa može se primeniti biljna klizma. Jedna od najboljih je klizma sa čajem od pitome nane.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
Niska hladna klizma je veoma korisna za obnovu normalne funkcije debelog creva. Hladna voda ima efekat ojačavanja i oživljavanja. U hidroterapiji klizma se smatra hladnom ako je temperatura vode 12-21 stepen, a prohladna ako je 21-26,5 stepeni. Hladna klizma snažno stimuliše rad creva i za ovu svrhu je treba koristiti više nego toplu klizmu. Hladnu klizmu primenjujte i protiv katartične i protiv naviknutosti na klizmu.
 

Kako primeniti

 
– Iz apoteke kupite aparaturu za klistiranje i u rektum ubrizgajte minimum 1/2 l hladne vode. Držite jedan minut, pa izbacite. Obično posle toga će uslediti pražnjenje creva. Svaki dan u isto vreme koristite ovaj tretman kako bi se ostvario efekat.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *