• 1
  • 0

SIMPTOMI: Bol na licu i osetljivost obraza, lica i čela, ušobolja, glavobolja, suvi kašalj, loš zadah, groznica, osećaj ošamućenosti, gubitak čula mirisa, peckanje i suzenje očiju. Ponekad dolazi do oticanja lica, zapušenog nosa i izlučivanja velike količine sluzi, kao i do pulsirajućeg bola ili sinusne glavobolje.

UZROCI:
Nazalni sinusi se nalaze u kostima u blizini očiju i nosa. Oni pomažu da vam glas bude dublji i da zvuči bolje. takođe pomaže da se višak sluzi uskladišti dok traje neka bolest. Ovih pet sinusnih šupljina (čeoni, vilični, nazalni, sitasti i klinasti) vlaže i zagrevaju vazduh koji udišete.

sinusi-april-2017.jpgSinusitis je upala nazalnih sinusa, koja uglavnom nastaje zajedno sa infekcijom gornjeg dela respiratornog trakta. Prehlade, bakterijske i virusne infekcije šire se ka sinusima.

Problemi sa sinusima koji postanu hronični mogu biti uzrokovani povredom sinusnih kostiju, pušenjem, malim izraslinama u nosu ili iritantnim gasovima i mirisima.

Alergijski sinusitis može nastati usled biljnih polena (polenska groznica) i alergija na mleko i mlečne proizvode, a ređe zbog pšenice.

Previše kisela sredina u stomaku može da uzrokuje probleme sa sinusima. Loše varenje skroba, šećera i mlečnih proizvoda izaziva curenje nosa. Kada se sluz na silu izbacuje iz nosa duvanjem, ona se gura ka sinusima.

Plivanje i gnjurenje može naterati sluz da ode ka sinusima.

Polenska groznica je čest uzrok upale sinusa. Izbegavajte supstance koje izazivaju alergiju kod vas.

Truli zubi, uvećani i inficirani krajnici, cigarete, parfemi, sredstva za čišćenje i vazduh pun prašine mogu uzrokovati iritaciju sinusa. 

Uzrok može biti i neka infekcija. Ako sluz iz nosa postane providne boje nakon jedne sedmice, verovatno nemate infekciju. Ali, ako je sluz žućkaste ili zelenkaste boje, onda je imate. A ako je sluz providne boje i ako nisu prisutni simptomi prehlade, verovatno imate neku alergiju. Retko ko sa problemima sa sinusima pati od stvarne infekcije sinusa (sinusitisa).

Pazite se otoka oko očiju! Ako se ne leči, može se javiti bronhitis, astma, infekcija grla ili zapaljenje pluća. 

Ako želite da saznate koji sinusi vam zadavaju nevolje, evo nekoliko korisnih podataka:

Čeoni sinusi dovode do čeonih glavobolja, koje su naročito izražene između 8 ujutru i 5 popodne. 

Vilični sinusi stvaraju bol u zubima gornje vilice i obrazima, a ponekad i u oku. Obično traje od 11 ujutru do 6 popodne.

Sitasti sinusi stvaraju tup bol iza očiju, bolove pri pokretima očiju, suzenje, osetljivost na svetlost i povremeno bol u grlu i kašalj tokom noći.

PRIRODNI LEKOVI

– nemojte ignorisati prehladu, grip, bol u grlu, upalu krajnika i druga akutna oboljenja, niti ih pokušavajte suzbiti lekovima. Idite u krevet, pijte sokove i jedite laganu hranu, odmarajte i ozdravite polako. Kada se lečite lekovima, sluz ne izlazi, već se stvrdnjava u sinusima i tako nastaje problem.

– uzmite kratak post na sokovima od citrusa, sokovima od povrća i biljnim čajevima.

– pijte dosta vode i sokova. Time tečnost u vašem nosu ne postaje gusta i teče, i ne stvrdnjava se.  

– čim budete mogli, počnite da jedete hranu sa dosta nutritienata, naročito voće, povrće, orašaste plodove i mahunarke. Svakog dana pijte svež sok od šargarepe. Jedite samo svežu hranu (ne konzervisanu) do kraja sedmice, kako biste očistili organizam. Postepeno dodajte žitarice od celog zrna i proteine iz povrća (pasulj i drugo).

– ne konzumirajte meso, mlečne proizvode, hranu od belog brašna, šećer, kafu, alkohol, začine i duvan. Mlečni proizvodi zatvaraju sinuse i pogoršavaju problem.

– pijenje toplih tečnosti pomaže u pročišćavanju sinusa.

LEKOVITO BILjE

– za ublažavanje zapušenosti sinusa: gavez, brest, piskavica, divizma, aloja, crvena detelina i bela vrba

– beli luk sadrži jednu supstancu koja čini sluz manje lepljivim. Isto čini i ren, a i ljuta paprika ima sličan efekat. Čaj od nane takođe pomaže da se otvore sinusi.

– dodajte zdrobljene češnjeve belog luka u 4 šolje vode, i sklonite sa vatre kad provri. Kada se ohladi pijte polako. Tako će se pročistiti sinusi i ublažiti zapušenost.

– pojedite malo lekovite supe od povrća, u koju se stavlja beli luk, crni luk, ren, ljuta paprika i đumbir. 

– pijte čaj od ehinacee jednu sedmicu, a onda sledeće pređite na čaj od ljutića. Oba čaja su jaki antibiotici.

– pomešajte ulje od eukaliptusa ili mente sa nekoliko kapi biljnog ulja i natrljajte na čelo ili slepoočnice, da biste ublažili sinusitis. Nemojte piti tu mešavinu.

– nanesite listove nane na oboleli deo ili kompresu od jakog čaja od anisa.

– vranilova trava, ginko biloba i bromelain iz ananasa takođe pomažu u pročišćavanju sinusa.

– jedan od najboljih metoda za čišćenje sinusa je ušmrkavanje biljne formule za čišćenje sinusa.

OSTALO

– nemojte koristiti kapi za nos. One pogoršavaju problem, jer zaustavljaju izbacivanje sluzi i otvrdnjuju je. Ove kapi povećavaju i krvni pritisak.

– stavljanje tople obloge na predeo sinusa ublažava bol, kao na primer, tople i vlažne komprese, toplotna lampa, grejni jastuk, termofor ili flašica sa toplom vodom.

– drugi način za isto je sledeći: dva puta dnevno stavljajte na glavu sud sa vrućom vodom zavijen u peškir (ili stojte pod vrućim tušem). Udišite paru kroz nos. Ako ste na poslu, uzmite šolju sa nekom vrućom tečnošću. Nagnite s enad njom i udišite paru. Možete i staviti vodu da se kuva, pa kad provri da dodate 15 kapljica eukaliptusa ili nane. Zatim pokrijte glavu i udišite paru.

– neko više voli da primenjuje hladnu vodu na sinuse. Stavite zdrobljeni led u plastičnu kesu, zamotajte u vlažan peškir i stavite na bolni predeo sinusa. U isto vreme, noge stavite u toplu vodu. to će pomoći da krv ode iz područja sinusa. Ipak, metoda sa vrućom vodom je bolja za izbacivanje sluzi.

– stavite jednu kašičicu soli u dve šolje tople vode. Sipajte to u manju čašu i držeći glavu pozadi, udahnite preko jedne, pa preko druge nozdrve.

– trljanje bolnog predela sinusa dovodi svežu krv do njega. Pritisnite palčevima obe strane nosa i držite tako 15-30 sekundi.

– sedite sa glavom spuštenom između kolena. Kašljuckajte kao kada želite da pročistite grlo. Potom zadržite dah oko jednog minuta, dok sluz ne počne sama da izlazi polako. Potom nežno udahnite. Obavezno pijte dosta tečnosti kada ovo radite.

– dva puta dnevno primenite grejni jastuk na grudi. Zatim lezite na krevet tako da gornji deo tela bude van njega. Pridržavajte se nadlakticama. Tako će sluz otići iz pluća. Ostanite u tom položaju 5-15 minuta, i kašljite i izbacujte (ispljunite) sluz u lavor na podu.

– šetnja pomaže u čišćenju sinsusa.

– svakog dana između jela uzimajte po 6 tableta uglja sa vodom. Time se izbacuju toksini. Ovo radite samo u kriznoj situaciji, inače može izazvati privremeni zatvor. Predlažemo da koristite crevnu formulu #2 umesto uglja i crevnu formulu #1 kako ne bi došlo do zatvora.

– bolje je da ušmrkujete nego da duvate u maramicu. Ako baš morate, onda radite to nežno i to preko jedne, pa druge nozdrve. Bolje je da samo obrišete nos.

– ovlaživač vazduha u kući će povećati vlažnost u sinusima tokom zimskih meseci. Vlažnost od 40-50% odgovara sinusima.

– izbegavajte spavanje, rad i življenje u hladnim i vlažnim mestima.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *