• 957
  • 0

SIMPTOMI 

Koža je previše suva i postoji tendencija ka nagrizanju kože (češće je tokom zime).
 

UZROCI

Gubitak i vode i loja u koži. Može se učiniti da ne predstavlja veliki problem, ali može ukazivati na nešto mnogo ozbiljnije: nedostatak esencijalnih masnih kiselina, što posle može dovesti do kardiovaskularnih oboljenja (šok, srčani napad, i drugo). Suva koža može biti i znak slabe funkcije tiroidne žlezde.

 
Ako uzimate dodatke vitamina A u količinamam većim od 100000 IJ dnevno, suva koža može biti prvi znak predoziranja istim. Opasno je uzimati mnogo vitamina A, posebno u obliku suplemenata!

PRIRODNI LEKOVI

ISHRANA I NUTRITIENTI

 
– jedite hranu bogatu povrćem, voćem, žitaricama, semenjem, orašastim plodovima i mahunarkama. Hrana sa dosta sumpora (beli luk, crni luk, špargla) pomaže u održavanju kože glatkom i mladolikom.
 
nemojte konzumirati masti životinjskog porekla, hidrogenisana ulja i prženu hranu, kao ni zagrevana ulja.
 
ne konzumirajte šećer, čokoladu, alkohol, brzu hranu i kofein.
 
– rešenje ovog problema nisu kreme za kožu (koje sadrže vazalin i aluminijum), već konzumiranje veće količine nezasićenih masnih kiselina. Njih sadrže nekuvana biljna ulja, poput ulja od pšeničnih klica, lanenog semena, susama, kukuruza ili soje. Ulje treba da bude sasvim sveže. Nikad ne koristite užegla ulja, jer uništavaju vitamin E iz jela. Na kožu nanosite vitamin E u obliku ulja.  
 
– ako ne uzimate dodatke vitamina A, počnite sa umerenim količinama, 300 ml soka od šargarepe dnevno tokom nekoliko dana.
 
– uzimajte dodatke vitamina B kompleksa (nutritivni kvasac), vitamina C (limun, kivi) i cinka (mahunarke, orašasti plodovi, semenke, nutritivni kvasac).
 
– izbacite iz ishrane sve vrste masti i druge zasićene masne kiseline. Umesto njega stavljajte 1 kašičicu nekog dobrog ulja (najbolja su ulja od lanenog semena i ulje od pšeničnih klica) na hranu nakon što je spremite.

HIDROTERAPIJA

– pomaže prskanje vodom. Prskajte lice laganim mlazom vode najmanje 3 puta dnevno. Radi boljeg efekta, u vodu dodajte obične aloje ili neko esencijalno ulje. Ako dodate to ulje, nemojte se prskati po očima.
 
– tuširajte se svakoga dana mlakom vodom, pritom što ređe upotrebljavajući sapun. Nemojte koristiti vruću vodu.
 
– pospite 2 šolje sitno izmeljane ovsene kaše u kadu sa toplom vodom. Stavite malo ovsene kaše na oblogu, i nanesite je. Ona veoma umirujuće deluje na kožu.
 
– u slučaju svrabeža, dodajte sirće u kupku i uzimajte 2 kašičice biljnog ulja dnevno. U korisno lekovito bilje spadaju: hajdučka trava, ljubičica i majoran. Radi osveženja kože, masirajte je suvom četkom.
 
– dodajte 2-3 kap esencijalnog ulja od lavande u toplu vodu i  primenite toplu kompresu na lice. To će osvežiti kožu i stimulisati  vodu i lojne žlezde. Koristite samo peškir za pranje sa kojeg su detaljno isprani ostaci sapuna i deterdženta. Nagnite se nad lavaboom, potopite peškir u vodu, stavite ga na lice i vrat i držite tako nekoliko sekundi. Uradite to 10 puta. 
 
– određeno lekovito bilje sadrži sluz i godi suvoj koži. Pomešajte jednake količine korena belog sleza, semena komorača, osušene bokvice i listova ljubičice. Krčkajte, iscedite i pijte po malo litar čaja dnevno. 
 
– odlična maska za lice se pravi od spljeskanog zrelog avokada ili avokada i zrele banane. To će pružiti dosta vlage previše suvoj koži, nakon njenog pročišćavanja. Nanesite je na lice i vrat (ne preko očiju). neka stoji 10-15 minuta, i potom isperite.

OSTALO

– pijte dovoljno vode. Ako je potrebno, istrljajte se sa malo ulja po telu nakon kupanja. Izbegavajte komercijalne losione i zasićene masti, jer sve njih telo upija. Nemojte se previše izlagati suncu.
 
prestanite sa konzumiranjem kafe i alkohola, jer su to diuretici, što znači da izvlače vodu iz tela. Pušenje ili udisanje duvanskog dima suši i nabora kožu.
 
– u slučaju nagižene kože, nosite pamučnu odeću. Dobra je i australijska vuna (vuna koja ne grebe). Perite unutrašnji deo nove odeće pre nego što je obučete. Ne nosite grubu odeću odmah do kože, i ništa od sintetičkog materijala.
 
– koristite  sapun koji sadrži kakao puter, kokosovo ulje ili neko drugo biljno ulje. Oni ne pročišćavaju, ali deluju umirujuće na kožu.
 
neka u kući bude malo prohladnije, pa neće biti toliko suvo. Stavite lonac sa vodom na šporet ili koristitie ovlaživač vazduha, da bi bilo vlažnosti u kući.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *