• 1
  • 0

SIMPTOMI naprsle i ispucane usne.


UZROCI –
slaba vlažnost, sunčeva svetlost, vetar, niske temperature i nedostatak loja na usnama. Pored ovoga, postoji nekoliko drugih faktora koje možete kontrolisati:


PRIRODNI LEKOVI 


ISHRANA

 
vitamini B2, B6 i pivski kvasac pomažu ispucalim usnama. Nutritivni kvasac je još bolji. Nedostatak vitamina B2 izaziva brazdanje, ljuštenje i pucanja usana, te se na njenim krajevima javljaju pukotine (kelitis), i vremenom dolazi do sužavanja gorne usne. Nedostatak vitamina B6 dovodi do ranica na usnama.
 
– folna i pantotenska kiselina (nutritivni kvasac), zajedno sa drugim vitaminima B grupe, često sprečava pojavu ranica na usnama i slične probleme.
 
– primenite vitamin E iz izbušene kapsule radi zalečenja usni. Konzumirajte i namirnice bogate vitaminom E (badem, suncokret, avokado, spanać, kivi, brokoli, maslinovo ulje).
 
kalcijum održava celovitost ćelija, dok nezasićene masne kiseline (najbolje je ulje od lanenog semena) i magnezijum pomažu u njegovoj apsorpciji. 
 
– uzimajte jake dodatke vitamina i minerala tako što ćete konzumirati sveže ceđene sokove od raznovrsnog voća i povrća.
DRUGI NAČINI LEČENjA
 
nemojte lizati usne. Tako se isušuju. Povremeno stavljajte po malo biljnog ulja na njih.
 
– usne su suve ako ne pijete dovoljno vode. Pijte najmanje 8 čaša vode dnevno.
 
– pasta za zube isušuje usne. Umesto toga koristite četkicu i sodu-bikarbonu.
 
– hronična pojava ranica na usnama može biti uzrokovana alergijskim reakcijama na hranu, sastojke žvakaćih guma, kozmetičkih preparata, tečnošću za ispiranje usta ili pastom za zube. Eksperimentišite sa ovim stvarima, pa saznajte sami šta je uzrok.
 
– trljajte prstom niz svoj nos, a potom pređite na usne. Tako će se prirodna ulja vratiti u njih.
 
krema-za-usne-septembar-2018.JPG– ne koristite „masti za usne“, jer one uglavnom sadrže jake antiseptičke hemikalije. Umesto njih, koristite kakao puter. On će pomoći da se usne rehidrišu. Možete koristiti i vegansku kremu za usne sa nevenom, možete je kupiti u DM-u
 
– nanostite pčelinji vosak ili koru krastavca na suve usne, da biste ih „podmazali“.
 
– pomešajte 30 kapi esencijalnog ulja od lavande (da ne bi došlo do upale), 16 kapi esencijalnog ulja od sandalovog drveta (da bi se ovlažile usne) i 60 ml kakao putera ili ulja od lanenog semena. Što češće stavljajte to na usne.
 
– stavite jedan sud otporan na toplotu u lonac sa ključalom vodom. Pomešajte 3 kašičice maslinovog ulja sa jednom kašičicom istopljenog pčelinjeg voska ili parafina. Ovaj melem za usne stavite u manje sudove sa dobro pričvršćenim poklopcima. Ako se stvrdne previše, zagrejte ga izand vrele vode i ubacite nekoliko kapi maslinovog ulja.
 
– kada pijuckate toplu vodu, to povlači krv i usne upiju više vode. uzimajte po 1-2 gutljaja tople vode a svakih 10 minuta, tokom dana.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *