• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Koža svrbi i imate želju da se češete. Češanje samo pogoršava stanje.
 

UZROCI

 
Između ostalog, svrabež mogu izazvati: alergije, osip, ovčije boginje, koprivnjača, opekotine od sunca, dijabetes, anemija ili slaba funkcija endokrinih žlezda.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Dodajte 2 šolje jabukovog sirćeta u kupku, radi ublažavanja svrabeža. Ili ga primenite direktno na deo tela koji svrbi, osim kad je u pitanju predeo oko očiju ili genitalija. U slučaju svrabeža vagine, ispirajte je razblaženim sirćetom.
 
– Potopite peškir u ledenu vodu i nanesite preko dela tela koji svrbi. Ponavljajte po potrebi. Ili primenite kesu sa ledom. Ako vas celo telo svrbi, uđite lagano u kadu sa hladnom vodom i ostanite unutra dok se ne budete osećali bolje. ili trljajte se kockom leda.
 
– Nakon kupke u kadi, nanesite tanak sloj ulja na telo. Tako će voda ostati zarobljena između ulja i kože. 
 
– Nosite odeću od pamuka ili australijske vune, a ne od sintetičkog materijala. Ne nosite usku ili oskudnu odeću. 
 
– Primenjujte sveže isceđeni sok od limuna (razblažen za predeo genitalija).
 
– Pospite nekuvanu, izeljanu ovsenu kašu u kupku ili primenite kompresu sa ovsenom kašom na deo tela koji svrbi. Deluje veoma umirujuće i oslobađa svrabeža od otrovnog bršljana, koprivnjače i drugih alergijskih reakcija. Nemojte se oliznuti u kadi!
 
– Potopite oblogu u hladno mleko i primenite. Primenite ulje od anisa na oboleli deo, da biste uništili vaši i slične insekte. 
 
– Primenite melem od bresta. Pomešajte pola šolje maslinovog ulja i 3 kašičice isitnjenog bresta. Zagrevajte to 5 minuta i doajte 2 kašičice kako putera. Kada se pretvori u kašu, kuvajt ejoš 10 minuta. Iscedite kroz gazu, stavite u odgovarajuću činiju, pa u frižider da se stvrdne. Traje 2 meseca.
 
– Stavite prst u vlažnu so i trljate oboleli deo. Prvo ćete osetiti nešto kao peckanje, a onda hladno. Na kraju će svrabež prestati.
 
– Pomešajte ulje od kleke i žuti vosak. Primenite na kožu u slučaju ekcema i psorijatičnih oštećenja kože.
 
– Izbegavajte naporne vežbe zbog kojih dolazi do znojenja. Ne koristite sapun, vruću vodu i abrazivna sredstva za čišćenje, koji povređuju ili otklanjaju prirodna ulja. Izbegavajte nagle promene u temperaturi i emocionalna uzbuđenja.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *