• 2
  • 0

SIMPTOMI – osetljivost i bol u laktu, slabost u ruci. 

 
Slabost ruke dolazi do izražaja kada se stegne neki objekat, mada to nije prava mišićna slabost, već je reč o tetivama i vrsti neuritisa.
 
PRIRODNI LEKOVI
 
– 3-4 dana nemojte raditi ništa što izaziva bol ruke.
 
– primenjujte hladnu ili toplu vodu na oboleli deo, u zavisnosti od toga šta vam više pomaže. Svakog dana držite led na tom mestu 30-90 minuta; što je jači bol, to duže držite led. Možete primenjivati i toplotu, naročito tokom prvih par dana.
 
teniski-lakat-1-jul-2018.jpg– potrebne su i vežbe koje treba pažljivo izvoditi, jer odmaranje nije dovoljan lek i jer tetive i mišiće oko lakta treba ojačati. Stavite podlakticu na sto (dlanom ka dole) i uhvatite teg od 1,5 kg. Blago podignite zglob gore, držite 5 sekundi, i onda odmorite 3 sekunde. Kada budete mogli da to uradite 15 puta sa lakoćom, onda povećajte težinu za 0,5 kg. Nakon perioda od 4-6 sedmica možda ćete moći da podignite 3,5-4,5 kg bez osećanja bola. Od 18 pacijenata njih 14 se uz ovaj višenedeljni program vežbi u potpunosti oporavilo i bolova više nije bilo.
 
– i druge vežbe mogu biti od koristi. Nabavite ručnu hvatalicu u radnji sa sportskom opremom, i polako povećavajte vreme rada sa njom, sve dok ne stignete do vremena od 5-10 minuta, 4 puta na dan. Pri upotrebi, lakat treba da bude ispravljen, a ručni zglob savijen. Tako ćete istezati i ojačati tetive ispružače.
 
– sportisti ponekad stave širi zavoj oko podlaktice blizu lakta i još jedan odmah iznad zgloba. Pazite da ne steže previše.
 
– nemojte uzimati injekcije kortizona, jer one mogu izazvati atrofiju tetiva ili čak razlaganje istih!
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *