• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Simptomi su različiti, u zavisnosti od toga koji krvni sud je začepljen. Ako je reč o krvnim sudovima u nogama, simptomi mogu nastatai u roku od nekoliko sati i mogu biti jako izraženi ako je već prisutna hronična redukcija dotoka krvi u te delove tela. Simptomi su bol u nogama (čak i tokom mirovanja), i bleda i hladna stopala.
 
Ako su zahvaćeni krvni sudovi u crevima, simptomi su jak bol u stomaku, povraćanje i groznica.
 

UZROCI

 
Opstrukcija krvnog toka u nekom od krvnih sudova začepljenog ugruškom koji je tu nastao ili doputovao iz drugih delova tela.
 
Faktori rizika su na prvom mestu pušenje, hrana sa dosta masti, nedostatak fizičke aktivnosti i višak telesne težine. Veći je rizik od tromboze kod onih što su skloniji stvaranju ugrušaka u telu. Oralna kontraceptivna sredstva pojačavaju tu sklonost.
 
Ovo je potencijalno smrtnosno oboljenje. Ako se ne leči, redukcija krvotoka vremenom dovodi do odumiranja tkiva i može biti opasno po život. Oboleli deo tela će promeniti svoju boju nakon par dana i vremenom postati crne boje.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Određene biljke poboljšavaju cirkulaciju krvi i čine je tečnijom, tako da preventivno deluju: beli luk, imela, ljuta paprika, biber, đumbir, susam i lipa.
 
– Biljke i prirodni lekovi koji snižavaju nivo holesterola takođe su korisni u prevenciji tromboze.
 

SNIŽAVANjE TRIGLICERIDA

 

PROBLEMI

 
Dva glavna izvora masti u vašem krvotoku jesu holesterol i trigliceridi. Holesterol pomaže u izgardnji jakih ćelija, a trigliceridi stvaraju energiju. Ali, ako ih ima previše, nastaju problemi.
 
Višak holesterola zakrčava arterije. Višak triglicerida takođe izaziva bolesti krvnih sudova, ako je povezan sa niskim nivoom HDL-a (dobrim holesterolom). Tada se javljaju ostaci masti u krvi, koji mogu škoditi vašem srcu. Ovo stanje se zove hipertrigliceridemija.
 
Trigliceridi (TG) se sastoje iz tri povezana lanca masti. Dijabetičari često imaju povišen TG nivo. Zato ako se dijabetes pravilno leči, smanjiće se i nivo TG-a. Drugi glavni uzrok viška TG-a jeste pijenje alkohola. Isti učinak ima šećer, kao i pušenje ili žvakanje duvana. Gojaznost je još jedan uzrok.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
Treba da kontrolišete svoj nivo triglicerida, koji ne sme da pređe 150. Evo nekoliko načina kako to da izvedete:
 

ISHRANA

 
– Smanjite unos masti iz hrane koju svaki dan jedete. Smanjite ukupan unos masti na 30% od dnevnog unosa kalorija, ili još  bolje, na 20%. Smanjite unos zasićenih masti na 10%. Ovo se najlakše postiže tako što ne jedete meso i mlečne proizvode.
 
– Jedite što više složenih ugljenih hidrata. Ljudi koji tako čine nemaju probleme sa trigliceridima. Kuvajte pirinač, mahunarke i žitarice, bez dodavanja masti.
 
– Nemojte jesti čokoladice, slatkiše i šećer. Konzumiranje tako prostih ugljenih hidrata uzrokuje veliko povećanje nivoa triglicerida.
 
– Ubacite vlakna u svoju ishranu. Hrana sa šećerom i bez vlakana je gora od hrane sa šećerom. Naročito korisni za snižavanje triglicerida su vlakna rastvorljiva u vodi, poput pektina iz voća i beta glukana iz ovsa. Isti učinak ima seme azijske bokvice.
 
– Omega-3 masne kiseline (najviše ih ima u lanenom ulju) snižavaju trigliceride. Svakog dana uzimajte 3000 mg dnevno. Nemojte koristiti ulje od džigerice bakalara, jer ono sadrži previše vitamina A i D.
 
– Beli luk takođe snižava nivo triglicerida. Uzimanjem 1-4 meseca TG nivo se smanjuje za 8-27%. Karnitin je još jedna vrsta dodatke koja snižava TG nivo.
 
– Budite nekoliko dana na dijeti sa braon pirinčem. Godine 1944. dr Valter Kempner je otrkio da ova dijeta drastično snižava trigliceride. Reč je o dijeti koja se sastoji od braon pirinča i voća, i nikakve druge hrane, tokom 2-3 dana. Hrana ne zadovoljava apetit, ali deluje kod ovog problema. Jedan pacijent je za nekoliko meseci TG nivo snizio sa 1000 mg/dl na 117mg/dl. Za samo 2-3 dana, količina triglicerida će znatno opasti. Kasnije možete ponoviti postupak. Pored toga, ovako ćete izgubiti malo na kilaži. Ovakva dijeta praktično nema masti. Ali, nemojte ostati na takvoj dijeti! Ona ne pruža dovoljno hranljivih sastojaka.
 

OSTALO

 
– Smanjite telesnu težinu. Čak i gubitak samo 4 kg snižava nivo triglicerida kod onih koji imaju 20-30% viška. Odmah zatim pokušajte da održavate telesnu težinu na 5-10% iznad one koja je normalna za vaše godine.
 
– Nemojte piti alkohol, jer ono znatno povećava TG nivo. Isto čini i duvan.
 
– Fizička aktivnost je od izuzetne pomoći pri snižavanju triglicerida. Istraživanja pokazuju da do toga dolazi čak i ako se ne smanjuje telesna težina.
 
– Lekovito bilje koje snižava TG nivo: divlji jam, piskavica i reiši (vrsta pečurke).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *