• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Vrtoglavica, nesvestica; osoba može se osećati kao da pada ili tone, ili kao da se prostorija u kojoj se nalazi okreće oko nje, a ponekad i kao da rotira. Moguće je i prisustvo zvonjenja u ušima. Takav osećaj obično prati i mučnina, povraćanje, preznojavanje, glavobolja ili gubitak sluha.
 

UZROCI

 
Uzrok problema je u oštećenju čula za ravnotežu ili zbog poremećaja u unutrašnjem uhu (labirintitis). Češće snalazi starije ljude. 
 
Ako je uzrok kontuzija, fraktura lobanje ili povreda unutrašnjeg uha, vertigo se može pojaviti dugo vremena nakon što je došlo do navodnog zalečenja.
 
U ostale uzroke spadaju: anemija, moždani tumori, visok ili nizak pritisak, stres, nedostatak kiseonika ili glukoze u krvi, nedostatak hranljivih sastojaka, virusna infekcija, groznica, promene u atmosferskom pritisku, upotreba određenih lekova, infekcije srednjeg uha, previše cerumena u ušima, ili blokada ušnog kanala ili eustahijeve tube.
 
Uzrok može biti i nedostatak kiseonika na većim visinama, kao i nedostatak vitamina B6 ili niacina. 
 
Vertigo možete iskusiti i tokom određenih aktivnosti, poput vožnje u luna-parku, dok plovite i igranju kompjuterskih igrica.
 
UPOZORENjE: Znajte da vrtoglavica može biti predznak srčanog napada ili šloga, a može i ukazivati na potres ili oštećenje mozga. 
 
Vrtoglavica nije potpuno isto što i vertigo. Svi ponekad iskuse vrtoglavicu ili nesvesticu. Oni koji imaju nizak krvni pritisak često to osećaju kada naglo ustaju.
 
Hronični vertigo može biti uzrokovan aterosklerozom ili visokim pritiskom, i može se često ponovo pojavljivati. Senilni vertigo uzrokovan je aterokslerozom.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Odmah sednite na stolicu sa nogama pod pravim uglom u odnosu na pod, i gledajte samo u jednu tačku nekoliko minuta.
 
– Kada dođe do napada, ne pomerajte glavu i gledajte u jednu tačku u daljini. Ili lezite na pod, na stranu gde je nepovređeno uvo, gledajući u pravcu obolelog uveta.
 
– Ako je problem u povredi unutrašnjeg uha, onda se mora lečiti uzrok takvog stanja. 
 
– Ali ako je uzrok u niskom krvnom pritisku, onda nagnite glavu dole da bi krv došla u glavu.
 
– Jedite zdravu bogatu hranu, koja sadrži sve vitamine B grupe, naročito niacin, B6, B1, B2 i pantotensku kiselinu. Zatim, vitamin C, vitamin E i lecitin (jedna kašičica po obroku) su takođe potrebni. Predlažemo da probate dodatak za ishranu Anemo + koji obiluje vitaminima B kompleksa.
 
– Ne unosite preko 2000 mg natrijuma dnevno, jer to šteti unutrašnjem uhu.
 
– Ne konzumirajte nikotin, kofein, alkohol i prženu hranu.
 
– Problem može biti u niskom nivou šećera u krvi – glukoze. To se rešava većim unosom vlakana, a manjim unosom prostih ugljenih hidrata (beli šećer i belo brašno). Popijte čašu soka od pomorandže, da biste prevazišli kratkotrajnu vrtoglavicu. Prosti ugljeni hidrati i slatkiši je pogoršavaju.
 
– Ishrana sa malo kalorija, šećera i masti može rešiti problem vrtoglavice koja se pojavljuje iznova. Ponekad uzrok problema leži u slabom unosu proteina.
 
– Ako se vertigo pojavi nakon uzimanja nekog novog leka, odmah prestanite da ga uzimate.
 
– Ako je vertigo hroničan, pronađite uzroke. Možda vam treba pomoć stručnjaka.
 
 

LEKOVITO BILjE

 
– U Evropi se za vrtigo koristi ginko (60-240 mg). U jednom francuskom istraživanju, kod ljudi sa vertigom došlo je do 47% poboljšanja. Ginko možete naći u tinkturi za mozak po receptu dr Šulca.
 
– Hiljadama godina su moreplovci žvakali đumbir zbog morske bolesti. Istraživanja američke mornarice su dokazala da on smanjuje vrtoglavicu za 38%. Progutajte dve kapsule toga pola sata pre polaska, i još 1-2 kapsule kada se pojave prvi simptomi. U jednoj studiji, jedan gram đumbira je doneo više poboljšanja od standardnog leka za isto.
 
– Kinezi koriste seme celera u ovu svrhu.
 
– Protiv vrtoglavice uzrokovane niskim pritiskom može se koristiti sladić.
 
– Čaj od mačje metvice pomaže.
 
– Crna stanićarka i beli luk snižavaju pritisak.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *