• 1
  • 0

SIMPTOMI 

 
Jedan od vaših zuba vas mnogo boli.
 

UZROK 

 
Glavni uzrok jeste „moderna“ hrana koju danas svi jedemo. Pre oko 50 godina jedan zubar je putovao po svetu i posećivao domorodačka plemena koja nikada nisu okusila zapadnjačku hranu. Otkrio je da su pripadnici tih plemena imali jake zube i da nisu imali šupljine u njima.
 

PRIRODNI LEKOVI 

 
Za ublažavanje zubobolje pre nego što odete kod zubara, evo nekoliko sugestija:
 
– Energično isperite usta velikom količinom mlake vode. ako vas zub boli zbog hrane koja se zaglavila, ovo bi trebalo da reši problem. Probajte da nežno primenite konac za zube.
 
– Pomešajte jednu kašičicu soli sa čašom vode, koja ima temperaturu tela. Promućkajte usta brzo ovom slanom vodom i ispljunite je. Radite tako nakon svakog jela i pred spavanje.
 
– Topla voda kada se malo drži u ustima može ublažiti bol.
 
– Ulje karanfilića sadrži eugenol – ovaj anestetik i antiseptik snažno deluje protiv zubobolje. Uz pomoć štapića za uši nanesite na zub 1-2 kapi ovog ulja. Ako je previše jako, razblažite ga maslinovim uljem. Ulje od karanfilića stavite na oboleli zub, ali nemojte ga progutati.
 
– I đumbir i aleva paprika umnogome ublažuju bol. Napravite smesu, umočite u nju malo vate, iscedite i stavite na zub, bez dodirivanja desni. 
 
– Stavite malo aleve paprike u sirće, brzo time promućkajte usta i ispljunite. Ili, umočite braon papir (od jute) u sirće i nanesite spolja na obraz gde je oboleli zub. Ostavite da stoji tako preko noći.
 
– Stavite u usta tabletu uglja u usta i uz pomoć jezika i obraza pritisnite ga uz natečene desni kod korena zuba koji vas boli.
 
– Pijte 1-2 šolje čaja od divizme ili žvaćite metvicu.
 
– Čaj od kamilice ili hmelja će vas malo opustiti.
 
– Izgnječite koren bokvice i stavite ga na obraz kod zuba.
 
– Iseckani beli luk ili sveže izrendan ren mogu da se stave na zub.
 
– Čaparal se koristi kao narodni lek za zubobolju. On sadrži nordihidroguarijetsku kiselinu, koja je snažan antiseptik. Brzo promućkajte u ustima čaj od čaparal i onda ispljunite.
 
– Susam sadrži 7 sastojaka koji ublažavaju bol. Stavite jedan deo susama u dva dela vode, kuvajte dok ne ispari polovina vode i onda primenite na zub. Ovo je stari kineski lek.
 
– Smirna pomaže u smirivanju infekcija u ustima.
 
– Za trenutno ublažavanje bola, od ulja od karanfilića i cink-oksida u prahu napravite smesu. Ovo će zaštiti šupljine od ulaska hrane. Tinktura za usta po receptu dr Šulca povoljno deluje na desni i zube, a u ovoj situaciji će delovati i kao anestetik zbog velike količine karanfilića. Sipajte 80 kapi u kašku, stvite u usta i dobro mućkajte dok se bol ne povuče.
 
– Žvaćite koru od vrbe, jer ona sadrži salicin koji ublažava bol.
 
– Nemojte prinositi ništa toplo na zub ili obraz. Ako ima infekcije, toplota će je privući na spoljni deo vilice i pogoršati celu situaciju.
 
– Prstima trljajte kocku leda dok se ne izdubi u obliku slova „V“, a onda stavite nežno na obolelo mesto i gurajte napred-nazad 5-7 minuta. Efekat trljanja bi trebalo da neutrališe signal bola, koji mora da putuje istim nervnim putem kao i signal od trljanja ledom.
 
– Stavljajte led na obraz gde je oboleli zub 3-4 puta dnevno po 15 minuta.
 
– Nemojte jesti na toj strani vilice.
 
– Za ublažavanje infekcije u ustima, vatom nanesite na zub nekoliko kapi ekstrakta ljutića i uveče ga primenite na otok. 
 
– Pojedini ljudi su otrkili kako samo njihovo telo može da se izbori sa infekcijom: čim se javi zubobolja, oni odmah preskoče jedan obrok, odmaraju, uzimaju vitamin C, više se odmaraju i žive veoma umerenim načinom života u sledećih nekoliko dana.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *