• 2
  • 0

Jedna od najznačajnijih novijih studija je sprovedena od strane istraživača sa Univerziteta u Lester u Engleskoj, u 2013. Istraživači su otkrili da prirodni tamjan sadrži jedinjenje acetil-11-keto-beta-bosvelična kiselina (AKBA) koje cilja i uništava ćelije raka jajnika. Rezultati su bili posebno značajni jer su pokazali da AKBA imao ovaj efekat čak i kod pacijenata u kasnim fazama raka jajnika a ne samo u laboratorijskim ispitivanjima izvršenim na izolovanim ćelijama.

„Tamjan koristi mnogo ljudi i oni nemaju nikakve neželjene efekte“, rekao je glavni istraživač Kamla Al Selmani. Ovaj nalaz ima ogroman potencijal da bude odveden na kliničko ispitivanje u budućnosti kako bi se razvila nova metoda lečenja jajnika „


Ubija rak i smanjuje neželjene efekte zračenja

Nalazi sa ovog istraživanja imaju i još dokaza da tamjan i njegova jedinjenja imaju jako dejstvo jačanja imuniteta i da pomažu u borbi protiv raka .

Studija objavljena u BMC komplementarne i alternativne medicine u 2009. godini, na primer, utvrdila je da je biljni oblik tamjana izazvao smrt u ćelijama raka bešike aktiviranjem nekoliko različitih celularnih puteva. Druga studija, sprovedena od strane istraživača iz Nihon univerzitetu u Tokiju, pokazuje da je nekoliko hemijskih komponenti tamjana bilo u stanju da ubije tri odvojene ćelijske linije humanog neuroblastoma. Ista studija je takođe otkrila da tamjan inhibira rast Epštajn-Bar virusa.

Neuroblastoma je vrsta raka koji se formira u nervnim ćelijama i, pre svega, pogađa malu decu. Druge studije su pokazale da tamjan i njegove komponente mogu ubiti rak mozga, dojke, debelog creva, pankreasa, prostate i želuca.

Tamjan takođe može da pomogne u ublažavanju često onesposobljavajućih sporednih efekata lečenja raka. Jedna studija, objavljena u časopisu “Cancer” u 2011. godini, izvedena je na pacijenatima obolelih od raka mozga koji su imali cerebralni edem (oticanje i nakupljanje vode) kao nuspojavu terapije zračenjem. Istraživači su otkrili da 60 odsto učesnika, koji su koristili tamjan, doživeli smanjenje od 75 odsto u cerebralnom otoku,  dovoljno moćan rezultat da bi mogli preporučiti tamjan kao potencijalnu alternativu steroida. Sporedni efekti steroida mogu uključivati glavobolju, zamagljen vid i migrene.

Jačanje imunog sistema

Antikancerogeni efekti ulja tamjana dolaze, delom, od njegovih snažnih efekata na imuni sistem. Jedna studija, sprovedena od strane istraživača iz Medicinskog Centra Univerziteta Beilor, utvrdila je da tamjan deluje na ispoljavanje gena koji pomažu regulisanju imunološkog sistema, što dovodi do smrti ćelija raka. Druga studija, otkriva da miševi koji su izlagani tamjanu imaju povećanje u nekoliko ključnih markera imunološke funkcije, pre svega nivo belih krvnih zrnaca (limfociti) i anti-inflamatorne aktivnosti.

Brojne studije su potvrdile tamjan kao snažan protivupalni lek. Ovo, zajedno sa njegovim drugim imuno-podsticajnim svojstvima, moglo bi delom objasniti njegovu korisnost u borbi protiv infekcija i lečenja autoimunih stanja kao što su astma, reumatoidni artritis i inflamatorna bolest creva (IBC).

Tamjan se takođe može koristiti u lečenju kože, uključujući  akne i ožiljke, a može takođe da smanji i nivo anksioznosti.

Ako želite da uključite tamjan kao prirodni pojačivač zdravlja, možete ga koristiti u obliku nerazblaženog eteričnog ulja na koži ili nekoliko kapi ispod jezika. Takođe se može koristiti u inhalacijama kod respiratornih problema. Tamjan se može kupiti i konzumirati u obliku praha u kapsulama.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *