• 1
  • 0

Simptomi akutnog bronhitisa

Kašalj i šlajm, bol u grudima ( i ponekad i u leđima), groznica, upala grla i bol u grlu, otežano disanje. Mogu se pojaviti i naleti hladnoće i drhtavice.

Uzroci nastajanja akutnog bronhitisa

Kao što smo naveli u podnaslovu, akutni bronhitis se najčešće javlja kao infekcija grla koja se, u slučaju nepravilnog tretiranja, spustila ka plućima.

Bronhijalne tube su prolazi (cevi) kroz koje vazduh stiže do pluća. Bronhije  su dve osnovne grane traheje. Bronhije se razdvajaju u manje bronhiole, kao nalik na korenje drveta. Zatim se bronhiole razdvajaju na dosta malih alveola koje podsećaju na grozdove. Ove alveole su u suštini pluća.

Bronhitis je upala bronhija, koja je često propraćena opstrukcijom kanala usled nakupljanja šlajma.

Kada su bronhije ozbiljno inficirane, uzrok je uglavnom pre virusna nego bakterijska infekcija. Iritirajuće supstance (ili same bakterije i virusi) izazivaju da bronhije proizvode višak sluzi koja blokira ove vazdušne puteve.

Prirodni lekovi za akutni bronhitis

– Izazovite povraćanje uz pomoć lobelije. Lobelija (Lobelia inflata) je poznata po tome što širi bronhije, podstiče odlepljivanje šlajma i izaziva grčenje mišića vagusa koji će bukvalno iscediti vaša pluća od šlajma. Jedan od načina da očistite pluća je da uzmete tinkturu od lobelije i da je pijete u dozama po 1 supena kašika na svakih 15 minuta dok ne dođe do povraćanja. Kada dođe do povraćanja i kada izbacite dosta šlajma, bilo bi dobro da pri ruci imate čaj od nane koji će vam smiriti želudac i koji će zaustaviti povraćanje.

Drugi način da iskoristite lobeliju je da svežu herbu lobelije stavite u ključalu vodu i tako napravite čaj. Čaj se pije mlak i treba ga piti sve dok se ne izazove povraćanje.

– Duga vruća kupka praćena hladnim tušem je izuzetno dobra. Nakon kupke treba na pluća i kičmu obolelog staviti vruće obloge, najbolje uz pomoć više termofora. Nakon pola sata ovih vrućih obloga možete staviti hladne obloge koje će odmah izazvati izbacivanje šlajma. Hladne obloge mogu biti kese pune leda.

– Vruće kupke za noge sa jednom kašikom mlevene slačice (senf) takođe mogu olakšati stanje.

– Najbolje bi bilo da oboleli bude neko vreme na postu na sokovima. Najbolji sokovi su od citrusnog voća jer ono utiče da šlajm postane redak i da se lako izbacuje. Nakon posta na sokovima od nekoliko dana, bilo bi najbolje da oboleli ostane na laganoj ishrani od voća i povrća dok ne dođe do izlečenja. Tokom dana treba unositi što više tečnosti, a pogotovo citrusnih sokova.

– Konzumiranje belog i crnog luka je obavezno, a to je zbog njihovog antivirusnog i antibakterijskog dejstva. Crni luk je posebno dobar za pluća jer podstiče izbacivanje sekreta.  Predlažemo da probate tonik za jačanje imunog sistema, ili kako ga neki zovu „raketno gorivo“

TONIK ZA JAČANjE IMUNOG SISTEMA:

Sastojci:

– 1 deo belog luka
– 1 deo crnog luka
– 1 deo korena rena
– 1 deo ljute paprke
– 1 deo svežeg korena đumbira

Priprema:

Sve sastojke ubaciti u blender i naliti sa 50% jabikovog sirćeta i 50% soka od jabuke i izblendati. Sok i sirće dolivati prema potrebi dok ne dobijete odgovarajuću razređenost za piće.

Čorba od crnog luka

Jedan od opštepoznatih narodnih lekova za izbacivanje šlajma je čorba od crnog luka koja se sprema na sledeći način:

1. Što veću šerpu napunite celim glvicama crnog luka sa sve ljuskom.

2. Sipajte dovoljno vode da prekrijete sav luk.

3. Kuvajte dok ne uvri na 50% prvobitne količine vode tj. ako je u početku bilo 2l vode na kraju bi trebalo da ostane samo 1l.

Inhalacija

Dok ne dođe do izlečenja bilo bi dobro da svakodnevno odradite nekoliko inhalacija koje s obavljaju na sledeći način:

1. Uzmite veliku šerpu punu vode i zagrejte vodu do tačke ključanja.

2. Kada voda provri skinite šerrpu sa vatre, stavite je na sto, nagnite se nad šerpu, pokrijte glavu peškirom i duboko udišite paru u pluća. Takođe, dodajte po jednu kap od etarskog ulja čajnog drveta, eukaliptusa i mente.

Terapija znojenjem

Terapija znojenja je izuzetno efikasna, ona se sprovodi na sledeći način:

1. Zagrejte vodu u kadi na 43-46°C. U kadu ubacite samlevenu ljutu papriku, đumbir u prahu i slačicu u prahu. Na sve delove tela koje ljuta paprika može opeći (bradavice, rektum, polni organ), namažite vazelin i lezite u vruću kadu.

2. Dok ste u kadi popijte bar 2 pune šolje čaja od đumbira i hajdučke trave. Ukoliko osećate nesvesticu stavite mokar hladan peškir na glavu i popijte tinkturu za cirkulaciju.

3. Pokušajte da izdržite 15-20 minuta, a ukoliko vam postane previše neprijatno slobodno izađite iz kade.

4. Kada izađete iz kade, lezite u krevet, prethodno zaštićen najlonom kako ne bi bio mokar od znojenja, zamotajte se u jedan sloj čaršafa i neka vas neko prekrije sa nekoliko slojeva prekrivača, što više to bolje.

5. Počećete da se znojite tek nakon 30 minuta i bilo bi dobro da ostanete pokriveni i da se znojite bez ustajanja od 3-5 sati.

6. Dok ležite u krevetu, na svakih 15 minuta je potrebno da uzimate tečnost kako biste ostali hidrirani.

Upozorenje: Ovu terapiju ne biste trebali raditi sami, najbolje je da je uvek tu neko pored vas, da vam pomaže.

Stvari koje pogoršavaju bronhitis

– Jedna od glavnih stvari koje treba izbegavati kod plućnih problema su mlečni proizvodi. Oni utiču da sluz tj. šlajm bude gust i lepljiv što će sprečiti izbacivanje šlajma i onemogućiti izlečenje.

– Slatkiše treba izbegavati u širokom luku zbog rafinisanih šećera koji će dodatno oslabiti već slab imuni sistem.

– Osoba sa bronhitisom ne bi smela da puši, a takođe ne bi smela ni da bude u zagušljivim prostorijama i prostorijama gde se puši.

– Nedovoljan unos tečnosti može izazvati velike probleme, zato je bitno da uvek budete dobro hidrirani.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *