• 1
  • 0

Simptomi alergijskog rinitisa

Alergijski rinitis je podeljen u dve glavne grupe: hronični alergijski rinitis i sezonski alergijski rinitis.
Simptomi se pojavljuju čim osoba dođe u kontakt sa nekim alergenima kao što su prašina, polen, životinjske dlaka, itd. Osnovni simptomi su:

  • svrab
  • suzne oči
  • curenje iz nosa
  • kijavica

Kada se stanje pogorša, često je propraćeno sa:
 

  • začepljenje nosa
  • upaljeno grlo
  • naduti i tamni krugovi ispod očiju
  • kašalj

Uzroci alergijskog rinitisa

Kao što je pomenuto, alergijski rinitis je izazvan alergenima kao što su prašina, buđ, dlaka životinja i posebno polen. U slučaju polena, ne morate dobiti alergiju zbog direktnog kontakta sa travom, korovom, drvećem i cvećem. U stvari, njihov polen može da nosi vetar ili insekti, što je i razlog zašto se alergijski rinitis javlja, bez obzira gde se nalazite.

Ljudi su podložni alergijskom rinitisu uglavnom zbog slabog imuniteta.

10 najefikasnijih prirodnih načina da udblažite i da se oblobodite simptoma rinitisa

1. Para

Najjednostavniji tretman koji treba odmah probati kod rinitisa je tretman vodenom parom. Uklanjanjem viška sluzi i alergena iz nosne duplje, para pomaže brzo ublažavajući iritaciju i druge simptome kao što su kijanje i upala grla.

– Koristite veliku činiju vrele vode i dodajte u nju nekoliko kapi eteričnog ulja kao što je ulje mente, čajnog drveta itd.

– Nagnite glavu iznad posude ali pazite da vas para ne opeče. Pokrite glavu peškirom.
   
– Udišite paru duboko kroz nos nekoliko minuta.
   
– Uradite to nekoliko puta na dan kako biste odmah poboljšali stanje.
 

2. Beli luk

Još jedan odličan prirodni lek koji možete koristiti za alergijski rinitis je beli luk, koji je poznat po svojim antibakterijskim, antivirusnim i antibiotskim svojstvima. Potvrđeno je da svakodnevno konzumiranje belog luka pomaže kod jačanja imunog sistema.

– Jednostavno žvaćite nekoliko čena belog luka dnevno.

– Ako ne možete da podnesete ukus i miris sirovog belog luka, pokušajte da progutate čen kao kapsulu.
 

3. Južno voće

Citrusno voće je prepuno vitamina C, vredne supstance koja je dobra za imunitet i koja takođe može pomoći da se smanje simptomi alergijskog rinitisa.

Možete izabrati više citrusa za vašu svakodnevnu konzumaciju kao što su pomorandže, limun, grejpfrut, itd.
 

4. Đumbir

Đumbir može da pojača imuni sistem, preventuje i leči razne vrste bolesti, uključujući i alergijski rinitis. Konkretno, sa antibakterijskim, antivirusnim i anti-inflamatornim svojstvima, đumbir ublažava neke simptome alergijskog rinitisa poput curenja nosa, kašalja i glavobolje. To je razlog zašto treba da koristite đumbir kao kućni prirodni lek za alergijski rinitis.

– Narendajte malo đumbira, zajedno sa nekoliko čena belog luka. Stavite ih u toplu vodu sa komadom cimeta.

– Ostavite u vodi 10 minuta pre nego što procedite i dodajte sok od limuna kada se tečnost ohladi.
   
– Pijte ovaj rastvor najmanje 3 puta dnevno.
   
– Alternativno, možete žvakati delove đumbira u toku dana.
 

5. Nana

Na listi kućnih lekova za alergijski rinitis, ne bi trebalo preskočiti nanu, neverovatnu biljka koja vam donosi širok spektar pogodnosti, uključujući i lečenje alergije.

– Možete dodati malo ulja od mente (nane) u toplu vodu i udisati paru.
   
– Takođe, možete žvakati sveže lišće nane.

– Na kraju, možete dodati lišće nane u salatu.
 

6. Crni luk

Crni luje je izuzetno korisna biljka sa jakim antihistaminskim, anti-inflamatornim i anti-alergijskim svojstvima, što ga čini savršenim lekom za alergijski rinitis.

Sve što treba da uradite je jednostavno da dodate crni luk u svoju ishranu zbog poboljšanja imuniteta i smanjenja simptoma rinitisa.
 

7. Kurkuma

Drugi začin koji je koristan u lečenju alergijskog rinitisa je kurkuma. Kurkuma poseduje anti-inflamatorna i antioksidativna svojstva. Osim toga, kurkuma je takođe u stanju da poboljša imunitet u borbi protiv simptoma alergijskog rinitisa ali i protiv mnogih druih bolesti.
 

8. Sirće od divlje jabuke

Jabukovo sirće sadrži jake antibiotičke i antihistaminske osobine koje vam mogu pomoći u lečenju alergijskog rinitisa. Ova tečnost je veoma efikasna u ublažavanju simptoma stanja poput nazalne kongestije, glavobolje dok pored toga još i stimuliše imuni sistem.

– Rastvoriti 2 kašičice jabukovog sirćeta u toploj vodi.

– Konzumirati rastvor 3 puta dnevno.

9. Crni kumin

Konačno, crni kumin se koristi za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa,  takođe blagotvorno deluje i na sveopšte zdravlje organizma.
Sve što treba da uradite kako bi ste iskoristili crni kumin u lečenju alergijskog rinitisa je da ga dodate u vašu svakodnevnu ishranu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *