• 1
  • 0

Dermatitis je bolest koja je izrazito neugodna kako psihički tako i fizički. To je akutno stanje kože koje uključuje simptome poput upala, oticanja, svrabeža, iritacije i peckanja a ljudi s tankom i suvom kožom skloniji su ovoj bolesti.
 

Prirodno lečenje dermatitisa

Nezavisno o vrsti dermatitisa, postoji puno prirodnih metoda za njegovo ublažavanje ili trajno uklanjanje. Za uspešno lečenje potrebno je krenuti od vlastite unutrašnjosti jer samo vanjsko tretiranje kože većini neće koristiti.

U lečenju dermatitisa mogu pomoći:

čišćenje organizma, posebno jetre (tinktura jetra- žuč)

– izbegavanje toksina i alergena

– korekcija ishrane

- kupke u moru ili s morskom soli

– lokalna primena prirodnih ulja i krema

izbegavanje stresa

Ishranom protiv dermatitisa

Brojne bolesti modernog doba su uzrokovane nepravilnom ishranom. Naučno je dokazano da ishrana utiče na alergije i dermatitis. Zbog toga u lečenju ovih tegoba preporučuje se posebna antiupalna ishrana.

Takva ishrana uravnotežuje rad imunog sistema i sprečava ga da izazove još veću alergijsku reakciju. Zato je potrebno da u vaš režim ishrane uvedete što više antiupalnih namirnica i začina. Na prvom su mestu kurkuma, đumbir, mediteranski začini, biljni čajevi, heljda, obilje voća i povrća te hladno ceđena ulja kao kokosovo, laneno, konopljino i maslinovo. Jedite hranu bogatu A, C i E vitaminima, omega-3 kiselinama, rutinom, i cinkom, koji su ključni u obrani od dermatitisa.

Izbegavajte brzu hranu, gluten, rafinirane šećere, margarin, rafinirana ulja, proizvode životinjskog porekla. Eliminišite unos kafe. Već nakon kratkog vremena primetićete bolje raspoloženje i smanjenje neugodnih simptoma dermatitisa.

Filipinski recept

Pržite šaku belog pirinča u loncu bez ulja dok ne pocrni kao ugalj. Dodajte 2/3 šoljice vode i kuvajte dva minuta. Smesu nanesite na obolelo mesto. Neka bude vruća do granice podnošljivosti. Ostavite jedan do dva sata na koži. Ovaj postupak koji možete primenjivati do dvaput dnevno.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *