• 1
  • 0

Simptomi: Loš zadah, zatvor, hronične infekcije, depresija, umor, žudnja za jelom, gasovi, glavobolje, problemi sa adrenalnim i tiroidnom žlezdama, hijatalna kila, loša probava, nesanica, psihička smetenost, neprijatni mirisi, panični napadi i problemi sa menstruacijom. Kod vaginalne infekcije prisutan je jak svrab, uz izlučivanje bezmirisne, bele, siraste tečnosti.

 
Uzroci: Ovo je infekcija uzrokovana u normalnom stanju bezopasnom gljivicom (saprofita), candida albicans, koja se nalazi u vašim crevima. Neke se obično nalaze i u vašim ustima, grlu i genitalnom traktu. Ipak, ti organizmi podivljaju onda kada previše uzimate antibiotike koji uništavaju normalne bakterije u crevima. Tako dolazi do znatnog povećanja broja ovih gljivica. Infekciju uzrokuje grupa gljivica koje se zovu kandida. Najprisutnija je Candida albicans, ali ona nije jedina. Žive na vlažnim delovima tela, recimo oko usta i vagine.  
 
U slučaju vagine, oboljenje nastaje promenom normalne pH ravnoteže, od blago kisele do više alkalne. 
 
Stres dovodi do toga da se luči manje stomačne kiseline, te kandida može da uđe u stomak – mesto na kojem je u normalnim uslovima nikad nema. Posledica toga jeste da manje svarena hrana ulazi u creva, što odgovara upravo kandidi koja se tako hrani.
 
Nekoliko današnjih lekova uzrokuju ovu infekciju. Zaslađivači i brza hrana uvećavaju problem.
 
Ova gljivična supstanca toliko se namnoži da ulazi u krvotok i putuje do različitih delova tela, slabeći imuni sistem i izazivajući brojne probleme. 
 
U usnoj duplji, oboljenje se naziva ustobolja. Mogu se pojaviti bele mrlje na jeziku, desnima i unutar obraza.
 
U slučaju vagine dolazi do vaginitisa. Prisutne su velike količine bele siraste izlučevine i jak svrab.
 
Kandida se ne prenosi polnim putem, ali majke mogu da je prenesu na svoju novorođenčad. Tada bebin jezik pocrveni i pojave se bele tačke (obično se primete 8-9 dana nakon porođaja) koje imaju boju mleka. Na zadnjici može ličiti na osip od pelena.
 
Tri od četiri odrasle žene dobiju bar jedan napad kandide, jer je predeo vagine pogodniji za rast gljivica i zato žene dijabetičari češće obolevaju od kandide nego muškarci dijabetičari.
 
Možete tražiti testiranje krvi na antitela protiv candida albicans. Takođe se može uraditi i test kože, koji je sličan TB testu. Pozitivni rezultat bi potvrdio da imate kandidijazu, dok negativni test kože nije pouzdan. Kandidu je teško dijagnostikovati, jer se ne može koristiti kultura tkiva. Razlog tome je što su ove gljivice sastavni deo naših creva.

Prirodni lekovi
 
Šta ne konzumirati
 
– Pokušajte da se oslobodite hrane koja izaziva alergije, hipoglikemije, svih infekcija i loše probave.
 
– Drva koja se koriste za šporet i loženje mogu predstavljati problem, jer sva drva sadrže gljive.
 
– Nemojte koristiti insekticide, duvan i parfeme.
 
– Izbegavajte vlažne i ubuđale prostore. Nemojte koristiti oralna kontraceptivna sredstva kada imate kandidu.
 
– Ne uzimajte antibiotike i steroide, jer oni uništavaju druge bakterije i omogućuju kandidi da se previše razvije. Ne uzimajte pilule za kontrolu rađanja i lekove bazirane na kortizonu, uključujući tu i „Prednizon“. 
 
– Ne konzumirajte sledeću hranu: hranu sa šećerom, sir, alkohol, čokoladu, fermentisanu hranu, žitarice sa glutenom (pšenica, ovas, raž, ječam), meso, turšiju, pečurke, sirće i bilo koji proizvod sa kvascem.
 
– Gljivice žive na šećeru i ugljenim hidratima. Najbolje je zato pridržavati se vegeterijanske hrane bez mlečnih proizvoda, sa proteinima, nerafinisanim žitaricama i povrću. Beli i crni luk su dosta korisni kada je u pitanju lečenje kandide zato ih koristite u što većoj meri. Predlažemo da probate tinkturu antibiotik koja je na bazi belog luka. Ona će pomoći u uništavanju gljivica u ustima i želucu. Izbegavajte životinjske proteine, jer oni imaju veze sa abnormalnom florom u crevima. Izbegavajte žitarice sa gljivicama.
 
Ishrana
 
– Držite se ishrane sa malo ugljenih hidrata – 80 g dnevno. Obolela osoba verovatno će imati želju za takvom hranom. Ograničite konzumiranje sve hrane sa gljivicama: pečurke, pečena hrana koja sadrži kvasac i hrana obogaćena vitaminima (koja se često pravi od pivskog kvasca). Samo uzimajte dodatke vitamina B iz mekinja pirinča. Ne konzumirajte pečurke, fermentisanu hranu i pića (kiseli kupus, sok od đumbira, turšiju i alkohol), hranu sa plesnima (jogurt, pavlaka, puter, sve vrste sira), zaslađene proizvode i suvo voće. Ne konzumirajte mlečne proizvode (zbog laktoze koja se nalazi u njima).
 
– Sledeća hrana usporava rast gljivica: beli luk, brokoli, repa, kelj, raštan, kupus. Može se jesti i: proso, braon pirinač, cela zrna žitarica bez glutena, mahunarke i povrće. Možete jesti bademe i orahe, ali izbegavajte kikiriki zao što on izaziva alergije.
 
– Pažljivo očistite svu svežu hranu kako bi se otklonile hemikalije, sprejevi, bakterije i gljivice. Ubacite vlakna u svoju ishranu, jer ona pomažu da se pročisti debelo crevo.
 
Hranljive materije
 
– Ponovo nastaniti Lactobaccilus acidophilus. To je dobra bakterija koja se nalazi u vašim crevima i koja je uništena uz pomoć „čudesnih lekova“ koje ste pre koristili. Laktobacilus je glavni konkurent kandidi za hranu u crevima, a i debelo crevo održava delimično kiselom sredinom. Primenite retencionu klizmu sa 120 ml tople vode i 10 milijardi organizama (ispraznite u vodu dvadeset kapsula probiotika od po 500000 organizama). Činite to 3 puta sedmično po 10 minuta. Acidofilus je preventivno i lekovito sredstvo. 
– Korisni hranljivi sastojci su vitamini B kompleksa sa dodatkom biotina (100 mg tri puta dnevno) i B12 tableta. Stavljajte 2000 mikrograma tih tableta ispod jezika 3 puta dnevno, između obroka. Unosite vitamin C u što većim količinama u prirodnom obliku (najbolje iz limuna, crvene paprike ili svežih plodova šipurka – Rosa canina) i esencijalne masne kiseline poput ulja od pšeničnih klica (2 kašičice), ulje od jagorčevine, kapsule sa belim lukom (2 kapsule 3 puta dnevno) ili svež beli luk, itd.
– Korisni su i: vitamin A (25000 IJ, 1-2 puta dnevno, tokom jedne sedmice), B6 (100-250 mg 1-2 puta dnevno), vitamin E (400-800 IJ dnevno), biotin i sok od aloje barbadensis (60 ml četiri puta dnevno).
 
Lekovito bilje
 
– U korisno bilje ovde spada: čičak, ehinacea, đumbir, ljutić, pčelinji polen, kelp (alga), lobelija, pasiflora, tahebo, bokvica, brest, ginko i ginseng.
 
– Imunostimulišuće dejstvo ehinacee naročito je korisno protiv gljivične infekcije. U jednom nemačkom istraživanju, kod 60% onih koji su uzimali protivgljivične lekove ponovo se pojavljivala infekcija, dok se isto desilo kod samo 10% onih koji su uzimali ehinaceu.
– Takođe je veoma dobar i beli luk, koji predstavlja antibakterijski i protivgljivični antibiotik. Konzumirajte sok od nekoliko češnjeva svežeg luka 2-3 puta dnevno. Nije baš lako to progutati, ali je efektivno. Ako pomešate sa šargarepom, biće vam još lakše. Sok od brusnice se takođe bori protiv kandide, tako da možete tu dodati i belog luka. 
 
– Ljutić sadrži antibiotik berberin, koji je vrlo efikasan u borbi protiv gljivica. Korisni antibiotici su i mahonija i tahebo.
– Kod vaginitisa primenjivati vaginalna ispiranja i biljne umetke: 
 
Vaginalno ispiranje: 

Sastojci:
 
400 ml vode
sok od 1 limuna
1 kašika soka belog luka

Primena: 
 
Sve sastojke pomešati i sipati u irigator za vaginalno isiranje. Ispirati 3 puta dnevno dok ne dođe do izlečenja.
 
Biljni umeci:
 
Biljni umeci su zapravo prirodne vaginalete koje možete sami da napravite kod kuće. Sve što vam je potrebno da napravite dobar umetak je:
 
1 čen belog luka
Kokosovo ulje
Eterično ulje od čajnog drveta
Eterično ulje od mente
Epruveta za bris
Ručni alat za gnječenje belog luka
 
Postupak pravljenja: Prvo otopite malo kokosovog ulja kako bi bilo u tečnom stanju, i to kokosovo ulje nalijete 1 cm u epruvetu. Nakon toga ubacite izgnječen čen belog luka i unutra ukapate par kapi eteričnih ulja. Kada to uradite nalijete još malo kokosovog ulja kako bi postigli da vam umetak bude željene dužine (3-4 cm). 
 
Nakon toga uz pomoć drvenog štapića promešajte smesu i ostavite da se stegne u frižderu. Kada se stegne možete uz pomoć mlaza tople vode zagrejati zidove epruvete i omogućiti da umetak lakše i brzo izađe van. Kada umetak izađe postavite ga na neku staklenu tacnu i vratite u frižider do večeri.
 
Ovaj biljni umetak stavljajte svake večeri u vaginu 40 min nakon vaginalnog ispiranja

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *