• 1
  • 0
SIMPTOMI: curenje iz nosa, glavobolja, bol u grlu, upala sinusa, gastritis, upala srednjeg uha i respiratorni problemi.

UZROK: kijavica predstavlja preveliko lučenje sluzi usled različitih infekcija u nosu, grlu, dušniku i bronhijama – na primer, gušobolja, veliki kašalj ili alergije.
 
PRIRODNI LEKOVI

HRANA

– jedite voće o pijte sokove od voća nekoliko dana.

– najvažniji hranljivi sastojci koje biste trebali unositi u što većem obliku su vitamin A (sok od šargarepe, batat, bundeva, spanać, itd.), vitamin D (izlaganje sunčevoj svetlosti, hrana obogaćena vitaminom D), vitamin C (limun, kivi, šipurak, sveža ljuta paprika, itd.) i vitamin E (bademi, semenke, spanać, kelj, lešnici, itd.) su od značaja. Pobrinite se a uzmete dovoljno kalcijuma (zeleno lisnato povrće), magnezijuma (ovas, bademi, indijski orah, zeleno lisnato povrće, banana, itd.) i kalijuma (banana, krompir, spanać, beli pasulj, itd.).

IZBEGAVATI

– preveliko lučenje sluzi je prateća pojava određenih bolesti, ali izbegavanje pojedine hrane će smanjiti to izlučivanje. Pojedine vrste hrane čine suprotno, kao na primer, prepečena hrana. Nemojte konzumirati pasterizovano mleko, belo brašno, hranu koaj sadrži šećer, hladna pića i meso, ako želite da smanjite lučenje sluzi. Jedite više svežeg voća, povrća, cela  zrna žitarica, orašaste plodove i mahunarke. Ako ste spremili i neku kuvanu hranu, prvo pojedite sirovu. To će pomoći sistemu za varenje da se izbori sa povećanim teretom koji mu nameće kuvana hrana.

– izbegavajte teško varljivu hranu, jer ona formira veće količine sluzi u telu. Svaki pojedinačni alergen, hrana ili neka supstanca na koju ste alergični, može izazvati kijavicu.
– u druge iritante spadaju: isparavanja, dim, strana tela, hemikalije, droge, začinjena hrana, so, biber, alkohol i loša kombincija hrane.

TOKOM BOLESTI

– stavite jednu kašičicu morske soli u oko pola litra mlake vode. Rukama zahvatite tu vodu i udahnite je kroz nos. Radite tako dok ne izađe na usta. Potom nežno dunite kroz nos držeći jednu nozdrvu zatvorenom, pa onda isto tako i sa drugom. Zatim, ispirajte grlo uz pomoć slane vode. ako je nos i dalje zapušen, skačite malo, udahnite kroz nos i opet dunite. Možete i mali flašicu sa „cuclom“ napiniti slanom vodom i tako ispirati nos. Na tržištu možete naći i razne irigatore za sinuse koji mogu olakšati ovaj postupak.

-  iskoristite paru (iz ovlaživača u vašoj sobi) da biste otpušili nos i da možete lepo zaspati. Pomaže i ulje od eukaliptusa. Predlažemo da odradite inhalaciju sa šerpom vrele vode u koju ćete ukapati par kapi etarskog ulja eukaliptusa,
– obavezno pijte dosta vode. Što se manje pije, više je sluzi i teže je disanje.
– tokom bolesti najviše konzumirajte tečnosti i povremeno sokove od voća. A onda kada jedete, neka najviše bude sirove hrane, sa dosta vlakana. Žitarice treba da budu cela zrna, poput braon pirinča, prosa i heljde.

LEKOVITO BILjE

– svakog dana najmanje jedanput primenjujte visoku biljnu klizmu.

– za čišćenje digestivnog trakta od sluzi možete uzeti seme bokvice i biljnu mešavinu čička, obične aloje, đumbira, lucerkepasrena, kelpa i bresta. Predlažemo da pogledate članak o čišćenju creva.
– ženski koren, mirisna trska i odoljen su dobre pročišćavajuće biljke. Ljutić je odličan. Stavite punu kašičicu ljutića u oko pola litra ključale vode, mešajte, ohladite i uzimajte 2-3 gutljaja dnevno.
– u drugo korisno bilje spadaju: mišjakinja, divizma, bokvica, kiseljak, kora belog hrasta, gavez, lišće eukaliptusa, iglice borovca i vranilova trava.
– biljna formula koja ublažava kijavicu: jedan deo kore bele topole i dva dela medveđeg grožđa. Jednu kašičicu stavite u šolju ključale vode. Uzimajte ½-1 punu šolju 3 puta dnevno.
 
PREVENCIJA

Vežbajte, budite na svežem vazduhu i zdravo se hranite, kako kijavica ne bi prešla u alergijski rinitis, astmu ili tuberkulozu. Isperite nos da kijavica ne bi prešla na pluća.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *