• 1
  • 0

Pre nego pogledate TV emisiju možete pročitati i interviju koji smo uradili sa dr Nikolom Markovićem a koji može da nam pomogne u bližem razumevanju i pristupu lečenja ove opake bolesti.

Poštovani gospodine Markoviću pored TV emisije koja dosta toga govori o uzroku ali i lečenju osteoporoze bilo bi dosta korisno da kažemo još par reči o ovom jako zastupljenom oboljenju koje je danas dostiglo vrhunac bolesnika u istoriji. Pa bismo za vas imali par pitanja:


– ZA POČETAK RECITE NAM ŠTA JE TO OSTEOPOROZA ?


Osteoporoza je (ili doslovno porozna kost) takvo oboljenje da vam neprimetno i bezbolno razara kosti, ovo se danas dešava kod miliona muskaraca i žena širom sveta. lako su kosti tih osoba ranije bile čvrste i snažne, one postepeno i polako postaju sve tanje i krhkije, dok njihova unutrasnjost postaje sve mekša i šupljikava. Ovakve promene direktno utiču na njihovu pojačanu lomljivost zbog čega se danas ustalio izraz lomljive kosti kojim se označava to stanje.


Inače, osteoporoza uzrokuje brojne lomove kostiju, slomljeni kukovi koji su najčešća meta mogu onesposobiti osobu za samostalan život i rad, takođe često se bolest završava smrću. Možda samo još da kažemo da sitni lomovi unutar kičme su ponekad bezbolni, ali mogu smanjiti visinu čoveka za preko deset centimetra. Takođe zakrivljenost kičme koja nastaje kao posledica, može isto tako dovesti do pogrbljenosti.


– KAKO SE OSTEOPOROZA RAZVIJA ?


Vidite, normalne i zdrave kosti sve do naše trideset pete godine života povećavaju čvrstoću i opseg, tada proces polako počinje da se kreće u suprotnom smeru, pa kosti svake godine pomalo gube na masi. Što je najgore ovakav gubitak se ubrzava kod žena nakon menopauze i može potrajati još sedam do petnaest godina. Ako su prisutni i drugi rizični faktori, tada je slabljenje kostiju sve brže i razvija se pravo bolesno stanje. Iako se osteoporoza obično smatra bolešću starijih žena, 20% žrtava su muškarci.


– OVO ZVUČI VRLO OZBILjNO, ŠTA NAM SAVETUJETE DA DO TOGA NE DOĐE ?


Znate kako, vrlo je jednostavo KORISTITE IH ILI ĆETE IH IZGUBITI – naime, kada su kosti izložene opterećenju, telo delotvorno skladišti minerale. Isto tako vežbanje jača koštanu strukturu, proizvodeći mala električna pražnjenja koja privlače i zadržavaju kalcijum i druge minerale.


Ako ste sada srednje ili starije životne dobi i imate dva ili više od sledećih rizičnih faktora, trebali biste otići na pregled:


– sedelački način života (ovo prati većinu muškaraca i žena)

– rana menopauza
– dugoročna upotreba kortikosteroida
– uživanje cigareta, kofeina ili alkohola
– uobičajeni način ishrane bogat životinjskim belančevinama, solju i fosforom
– korišćenje dosta mlečnih proizvoda u ishrani


Takođe postoje i drugi faktori, kao što je nivo hormona, koji utiču na gustinu kostiju. Kod žena u menopauzi, kada padne nivo estrogena, dolazi do smanjenja gustine kostiju, a kod muškaraca, niski nivoi testosterona i estrogena mogu da uzrokuju gubitak koštane mase, zbog toga su upravo osobe ženskog pola koje vode sedelački način života i nisu fizički aktivne a hrane se pretežno belančevinama životinjskog porekla (što je u našim podnevljima „normalno“), konzumiraju duvan, alkohol i što je jako važno u ovom slučaju KOFEIN U BILO KOM OBLIKU, generalno vode nezdrav i loš način života i ishrane, populacija koju najčešće zahvata ova degenerativna bolest.


– ŠTA MOŽEMO URADITI PORED TERAPIJE O KOJOJ SE PRIČALI U EMISIJI KADA DOĐE DO OSTEOPOROZE ?


Prvo trebamo da povedemo računa o ishrani, moramo da pređemo na zdravu ishranu, naravno i belančevine su bitni sastojci zdrave ishrane. Ali mi ih unosimo u abnormalno prevelikoj količini (uglavnom životinjskog porekla, koje su više nego štetne po naše zdravlje i uopšte nisu neophodne za pravilno funkcionisanje našeg organizma, moramo da shvatimo da sve imamo u bijkama ).


Isto tako, vitamin D je jako bitan sastojak u borbi protiv osteoporoze. Ako unosite predviđene količine biljnih belančevina ništa vam neće vredeti bez vitamina D jer kosti ne mogu pravilno da absorbuju kalcijum bez njega. Dakle izlaganje suncu je najbolji način da se dobije vitamin D.


Što se minerala tiče magnezijum i bor su jako važni za zdravlje kostiju. Magnezijum je posebno bitan za zadržavanje kalcijuma u kostima. Izvori magnezijuma su banane, suve kajsije, paradajz , a dobri izvori bora su suvo grožđe, bademi, lešnk, avokado i suve kajsije.


Kao što znamo kalcijum je veoma važan sastojak kostiju. Najzdraviji izvori kalcijuma nisu mleko niti mlečni proizvodi već je to zeleno lisnato povrće, listovi slačice, maslačka, repe, kelj, brokoli, kupus… 1 šolja kineskog kupusa (bok čoj) ima 250mg kalcijuma, 1 šolja kelja = 200mg, 1 šolja brokolija = 180mg, 5 suvih smokava= 135mg.


Brojni stručnjaci preporučuju dnevni unos kalcijuma u količini od 800 do 1500 mg. Međutim, treba zapaziti da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje samo 500mg dnevno zbog toga što nigde u svetu nikad nije dokumenovan slučaj pravog nedostatka kalcijuma, čak niti kod osoba koje su uzimale samo 300mg dnevno kalcijuma.


Kalijum je takođe bitan za kosti, to je opšte poznata stvar a sadrže ga paradajz, suvo grožđe, krompir, spanać, batat, papaja, pomorandže, banane, suve šljive.


Dalje, vitamin C ja jako bitan za regulisanje gustine kostiju. Najkorisniji izvori su paprike, pomorandže, grejpfrut, prokelj, šipak, papaja, jagode i ananas.


Vitamin K je isto tako važan jer reguliše raspodelu kalcijuma u telu. Sadržan je najviše u zelenom lisnatom povrću – kelj, blitva, spanać, lišće slačice i repe i prokelj.


Ja ljudima stalno govorim redovno vežbajte! Vaše kosti neće odebljati niti ojačati bez redovne vežbe uz određeno opterećenje. Da bi u sebi zadržale minerale, kosti treba pritiskati, gurati, vući i uvrtati protiv sile zemljine teže. Uticaj sile teže dobro se pokazao još na prvim astronautima. Iako su astronauti za vreme boravka u svemirskim prostranstvima marljivo vežbali mišiće, njihove su se kosti nakon povratka na Zemlju pokazale zaprepašćujuće osteoporotične promene.


Isto tako kažem, ako pušite, prestanite!

Učinićete veliku uslugu svojim kostima, naravno kao i celokupnom psiho-fizičkom zdravlju.


Sledeća stvar, izbacite belančevine životinjskog porekla, izbacite rafinisanu so i kofein iz ishrane!


Kažem vam, osteoporoza je bolest izobilja i preterivanja, a ne oskudice.To je kao što možete da zapazite vrlo složena bolest koja je u velikoj meri povezana s našim prehrambenim navikama. Naša nezdrava ishrana koja je bogata životinjskim belančevinama, solju, fosforom (meso, gazirana pića) i kofeinom, ravno dovodi do ispiranja kalcijuma iz naših kostiju i njegovog izbacivanja iz tela putem mokraće.


Možemo da zapazimo da osobama koje ne konzumiraju meso ishrana je mnogo više alkalna, što je vrlo povoljno za gustinu kostiju. Naime, kada organizam dođe u kontakt sa “kiselim namirnicama” (kao što je višak aminokiselina iz životinjskih proizvoda), podstiče razgradnju kalcijuma iz kostiju.


– IMALI BI SAMO JOŠ JEDNO PITANJE, NAIME U VAŠOJ EMISIJI DOSTA STE GOVORILI O TROŠENjU KALCIJUMA VEĆOM UPOTREBOM MLEČNIH PROIZVODA ŠTO NA PRVI MAH VEĆINI LjUDI DELUJE PARADOKSALNO, IMATE LI NEKI KONKRETNI PRIMER ZA TO ?!


Možda samo tako deluje ali je u suštini to zaista istina, evo navešću vam primer za koji sam čuo i znam od jednog bračnog para. Naime bračni par je imao problema sa štednjom novca. Kada bi poplaćali sve račune, kao da im nikad ništa nije ostajalo sa strane. Nakon ozbiljnih razgovora i predloga supruga je odlučila da pronađe posao sa skraćenim radnim vremenom, a suprug je od poslodavca za to vreme zatražio dozvolu za prekovremeni rad.

I gle čuda, sledeći mesec njihov prihod je bio veći nego ikad. Ali nakon što su platili sve račune, opet nije bilo novca, jer su ustvari istovremeno povećali i potrošnju srazmerno visini svojih novih prihoda.


Isto tako se događa kada se čovek hrani namirnicama prebogatim belančevinama i solima.Telo sve vreme troši kalcijum dok prerađuje belančevine životinjskog porekla so i kofein. Ako ta osoba nije ishranom unela dovoljno kalcijuma organizam ga „pozajmljuje“ iz drugog izvora, i to ni manje ni više nego iz kostiju.


Zapadnjačka ishrana koja nam se svakodnevno servira sadrži količinu belančevina koja je dva do tri puta veća od preporučene količine. Isto tako se preko nje unosi deset do dvadeset puta više soli nego što je to zaista telu potrebno. Na taj način je gotovo nemoguće dobiti dovoljno kalcijuma koji bi nadomestio sve gubitke. Tako da tokom godina kosti polako postaju sve krhkije i slabije.


Mislim da rešenje nije u tome da čovek uzima više kalcijuma, već u tome da smanji unos belančevina, soli, kofeina, mleka i svega onog što taj kalcijum izvlači iz naših kostiju. Time se omogućuje telu da sačuva kalcijum koji je već uskladišten u kostima.


– HVALA VAM PUNO NA ODVOJENOM VREMENU, DOSTA TOGA SMO RAZUMELI, SADA MOŽEMO POGLEDATI I VAŠU EMISIJU:


Nema na čemu, nadam se da će i naši čitaoci moći da bolje razumeju stanje u kom se nalaze i da će na osnovu toga preuzeti sve potrebne korake za lečenje ove kako smo je nazvali opake bolesti.

{youtube}Us00I7sDrX8{/youtube}

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *