• 766
  • 0

SIMPTOMI 


Akutni slučajevi: Iznenadni napad jakog peckanja ili probadajućeg bola u gornjem delu abdomena, uz potencijalnu mučninu i povraćanje. Bol može da se proširi na leđa. Pogoršava se kretanjem. Hrana, alkohol i povraćanje mogu da uvećaju bol.
 
Hronični slučajevi: Bol je blaži i ne napada iznenada. Prisutan je višak gasova, bol u mišićima i groznica. Pošto neprekidna upala može da izazove fibrozu organa, moguće je da pankreas bude trajno oštećen. Ovo hronično stanje dovodi do ireverzibilnih promena u  žučnoj kesi.

U ostale simptome spadaju: nadimanje i oticanje abdomena, hipertenzija, preznojavanje i abnormalno masna stolica.
 
Može se javiti dijabetes, digestivni problemi i rak, kao i zakazivanje sluha, bubrega i respiratornih funkcija.
 
UZROCI
 
Pankreatitis je zapaljenje pankreasa. Normalne ćelije zamenjuju ožiljno tkivo i nagomialni kalcijum. Često dovodi do blažeg dijabetesa.
 
Najčešći uzroci su: alkohol, virusna infekcija i oboljenje žučnih kanala ili žučne kese. Ishrana bogata mastima i mesom polaže dobre temelje za ovu bolest. U ostale uzroke spadaju: hirurške intervencije, dijagnostičke procedure i velik broj raznih vrsta lekova. Isti učinak imaju oralna kontraceptivna sredstva, steroidi, estrogen i ACTH.
 
Na ovaj spisak treba dodati povredu abdomena, gojaznost, nezdravu hranu i električni šok.
 
Određene bolesti ga mogu izazvati: hepatitis, zauške i mogućno anoreksija.
 
Pankreas luči dva važna hormona: insulin i glukagon, koji regulišu nivo šećera u krvi i pomažu u varenju. Posledica pankreatitisa jeste netolerancija na glukozu i dijabetes.
 
Uz samo malo nege, akutni simptomi će nestati. Ipak. Neki će nastaviti da imaju hronične simptome mesecima ili godinama. To se zove hronični povratni pankreatitis.
 
Važno je da se po svaku cenu izbegne ovo hronično stanje, ili, ako je počelo, pokušajte da ga se otarasite što je više moguće.
 
Pankreatitis može dovesti do raka pankreasa, koji je četvrti vodeći rak ubica u Americi.

PRIRODNI LEKOVI 
 
– budite na postu i pijte samo vodu dok ne prođu akutni simptomi. Hrana u stomaku tera pankreas da radi, a to je nešto što vam najmanje treba u ovom trenutku.
 
– Primenjujte klizme sa korom bresta. Isecite koru bresta na veoma male parčiće i punu šaku stavite u 4 litra vode. kuvajte 1-15 minuta, uz stalno mešanje. Zatim pokrijte i ostavite na pola sata. Iscedite i koristite dok je još toplo. Pijte i primenjujte klizme.
 
– Stavite punu kašičicu lobelije u šolju kipuće vode i neka se kuva pola sata. Jednu kašiku ovog čaja od lobelije dodajte u čaj od bresta, i pijte po šolju pola sata pre obroka i jednu pred spavanje. Tako se opušta i pročišćava digestivni trakt. Ukoliko ne možete da nađete lobeliju, slobodno možete koristiti tinkturu od lobelije.
 
– U slučaju veoma ozbiljne akutne krize, primenjujte česte fomentacije sa toplom parom na abdomen. Uzimajte ugalj interno i primenjujte u vidu kašne obloge na oboleli deo, a možete koristiti i kašnu oblogu po receptu dr Šulca. Osoba mora biti na strogom režimu ishrane i pića.
 
lekovito-bilje-decembar-2017.jpgLEKOVITO BILjE
 
– sledeće bilje podstiče protok pankreasnog soka, potrebnog za varenje: kopriva (infuzija svežeg soka), drvo papaje (infuzija listova) i blaženi čkalj (infuzija ili dekokt listova).
 
Ehinacea, koren lincure, ljutić i bobice kleke jačaju pankreas. Ljutić i ehinaceu nemojte koristiti duže od jedne sedmice.
 
Koren sladića pomaže funkcionisanju svih žlezda.
 
Crvena detelina, koren čička i sikavica (gujina trava) pomažu jetri, koja dalje pomaže pankreasu.
 
IZBEGAVATI 
 
– nemojte se prejedati, jer tako opterećujete pankreas.
 
– Nakon završene akutne faze i posta, budite na hrani sa malo kalorija i malo masti. Kod hroničnog pankreatitisa, ovaj organ više ne produkuje lipazu kako treba, a bez nje masti se ne mogu dobro svariti. Zato, do kraja života budite na hrani sa malo masti.
 
Budite na hrani sa malo šećera, jer rafinisani ugljeni hidrati izazivaju pankreatitis.
 
Recite zbogom svim alkoholnim pićima i kofeinu.
 
Pušenje šteti pankreasu i može direktno izazvati pankreatitis. Čuvajte se pasivnog pušenja.
 
Nemojte jesti meso. Jedite mahunarke i orašaste plodove.
 
OSTALO
 
– ne postoji lek koji može da reši ovaj problem. Zapravo, možda su ga lekovi i izazvali. Ako nastavite da ih uzimate, problem se može samo pogoršati.
 
– mada vam možda budu preporučili potpunu pankreatomiju (hirurško uklanjanje pankreasa), probajte da izbegnete operaciju ako je mogućno. Tako ćete verovatno samo pogoršati situaciju. 

* Predlažemo da pročitate članak o ČIŠĆENJU JETRE i ČIŠĆENJU CREVA, to je osnovna terapija koja je potrebna u ovom slučaju.

 

 

Dodaj komentar

Vaša e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *