• 1
  • 0

 SIMPTOMI 

 
Oticanje, vrelina, bol, osetljivost, otvrdnuće, smanjena sposobnost pokreta, groznica, izlučevine, edem, i/ili alergije.
 

UZROCI 

 
Usled povrede, istegnuća, artritisa, bakterijske infekcije i raka. Određeni deo tela tada reaguje na povredu ili infekciju. Zapaljenje može zahvatiti bilo koji organ ili tkivo. Kada je unutrašnje prirode, često ima veze sa bakterijama.
 
Zapaljenje je lekovita reakcija tela, koje se brani od spoljnih nadražaja (udarac ili povreda, i drugo). Uglavnom su prisutni vrelina, crvenilo i oticanje. Groznica se javlja kod težih zapaljenja. Ako se pravilno ne leči, može doći do infekcije.
 
Druge stvari koje mogu izazvati zapaljenje jesu okolni toksini, preterana upotreba lekova, infekcije, slobodni radikali i povrede.
 

PRIRODNI LEKOVI 

 
– Važni nutritienti su vitamin C u što većim količinama (limun, kivi), dnevno uzimanje vitamina B kompleksa, vitamin E (bademi, semenke, ulje psenicnih klica), beta-karotin (sok od šargarepe, i zeleno i žuto povrće), ulje od lanenog semena (2 kašičice) i ekstrakt semena iz grožđa. 
 
– Bromelain (supstanca iz ananasa), kada se uzme na prazan stomak uz malu količinu magnezijuma i L-cisteina, ima antiinflamatorno dejstvo. Kalcijum, kelp i lucerka su takođe važni. Najviše jedite sirovu hranu, a nemojte jesti nikakvu rafinisanu i sve minerale unosite iz prirodnih izvora.
 
– Od pomoći su i kašne obloge sa ugljem ili glinom.
 
– Pijte čaj od isopa, mišjakinje, verbene, nane i žalfije.
 
– Stavite kompresu od piskavice ili kamilice na oboleli deo tela.
 
– U slučaju dugotrajnijeg zapaljenja i potencijalne obamrlosti (gangrene), primenite kašnu oblogu sa isitinjenim ili zdrobljenim svežim korenom belog sleza na oboleli deo tela. Treba da bude što vrelija i da se menja pre nego što se osuši. Dodajte i brest radi još boljih efekata.
 
– Evo lekovitog bilja za koja su naučna istraživanja pokazala da su odlične u ublažavanju zapaljenja: borovnica, bromelain, ehinaceja, đavolja kandža, hrizantema, koren sladića i crni luk. Takođe i: ljutić, tahebo, crvena detelina i đumbir.

Kokosovo ulje ima jaka protiv upalna svojstva, a takođe i kurkuma.

 
Pročitajte članak o prehladi na OVOM LINKU.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *