• 514
  • 0

Kada se ipak desi da smo se već prehladili ili da nas je uhvatio grip, onda je potrebno da primenjujemo određene metode kako bi se naš organizam što lakše i što brže izborio za patogenima.

Za početak je najbolje da prestanemo da jedemo hranu u čvrstom stanju kako ne bismo dodatno iscrpljivali organizam.

Kada se vaše dete prehladi sigurno ste ga terali da jede iako dete to nije želelo. Čovekov organizam je pametan, i kada su u našem telu patogeni protiv kojeg naš imuni sistem treba da se bori, naš organizam „isključi“ želju za hranom kako se ne bi opterećivao tokom varenja i kako bi svu energiju usmerio na izlečenje i uništenje patogena (virusa, bakterija, mikroba, itd.).

Dakle, kada se neko prehladi najbolje je da bude na sveže ceđenim sokovima, a ako mu se pojavi apetit, onda je najbolje da pojede neko voće, najbolje je citrusno voće (limun, pomorandža, grejpfrut…) koje sadrži dosta vitamina C ali može i bilo koje drugo voće, zato što se voće dosta lako vari i neopterćuje organizam.

Druga bitna stvar kod prehlade ili gripa je unošenje dovoljno tečnosti. Većina ljudi ne unosi svakodnevno dovoljno tečnosti u organizam. Za prosečnog odraslog čoveka je potrebno od 2,5 do 3 l vode, što većina muškaraca ne unosi. Žene u proseku trebaju da unose oko 2 l vode, dok deca trebaju da unose manje, u zavisnosti od godina.

Treći, ali podjednako važan i efikasan metod je hidroterapija. Hidroterapija je, u suštini, tuširanje toplom i hladnom vodom koja se sprovodi na sledeći način: prvo se tuširate toplom vodom 2 minuta, pa kada se dobro zagrejete, onda se tuširate 1 minut hladnom, kada završite sa hladnom onda se tuširate 1 minut vrućom, nakon vruće opet 1 minut hladnom i tako u krug dok ne odradite tuširanje hladnom vodom bar 7 puta. 

Ovde možete videti kako izgleda jedan tretman hidroterapijom:

2 min. vruća          
1 min. hladna    
1 min. vruća       
1 min. hladna    
1 min. vruća       
1 min. hladna    
1 min. vruća       
1 min. hladna    
1 min. vruća       
1 min. hladna    
1 min. vruća       
1 min. hladna    
1 min. vruća       
1 min. hladna    
1 min. vruća       

Ukupno 16 minuta.

Hidroterapija se radi po celom telu, noge ruke, torzo i glava. Kasnije možete povećati tople delove na po 2 minuta iči čak 3 minuta, ali će vam za to trebati veliki bojler ili protočni bojler.

I za kraj smo ostavili najjači metod za prevenciju i lečenje prehlade i gripa, a to je domaći tonik za jačanje imuno sistema ili kako ga neki zovu „raketno gorivo“. Ukoliko ga spremate deci pa im je mnogo neukusan, možete ga spremiti bez sirćeta, ali je ipak najbolje ako ga spremate po receptu.

TONIK ZA JAČANjE IMUNOG SISTEMA

– 1 deo belog luka
– 1 deo crnog luka
– 1 deo korena rena
– 1 deo ljute paprke

Priprema:

Sve sastojke ubaciti u blender i naliti sa 50% jabukovog sirćeta i 50% soka od jabuke i izblendati. Sok i sirće dolivati prema potrebi dok ne dobijete odgovarajuću razređenost za piće.

Ako se pitate šta znači 1 deo, to znači jedan zapreminski proizvoljni deo, što znači da može biti po jedna kašika od svakog sastojka ili jedna šoljica ili koliko god vi hoćete.

Ovaj tonik možete popiti kad god budete osetili da nalazi prehlada ili kada počne i najmanja kijavica. Slobodno ga možete piti i kada ste potpuno zdravi, ne možete preterati sa zdravljem, a odličan je i za spotriste kojima od prejakog treninga može da oslabi imuni sistem.

Ovaj tonik se koristi i kod najtežih oboljenja kao što su razne vrste karcinoma.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *