• 479
  • 0

Ukoliko se odlučite da pređete na sirovu biljnu ishranu, bilo za stalno ili povremeno, to vam nudi razne prednosti koje vam mogu koristiti. Zbog same količine hrane koju ćete morati da uzimate da biste zadovoljili svoje svakodnevne potrebe za kalorijama, važno je da unosite hranu bogatu nutrijentima.

Hrana bogata nutrijentima sadrži vitamine, minerale i fitonutrijente visokog kvaliteta koji se u sirovom stanju ne uništavaju, kao što se to dešava kada su izloženi toploti.

Sigurno, neki nutritivni elementi, kao što je likopen, teže  povećanju biološke raspoloživosti da bi ih vaše telo moglo lakše apsorbovati. Ali da li je to povećanje likopena zaista vredno uništavanja stotina, ako ne i hiljada, drugih korisnih nutrijenata koji se nalaze u paradajzu ili nekoj drugoj namirnici? Naravno da ne! Osim toga, postoji mnogo sveže hrane koju možete konzumirati da biste uneli dobar deo likopena, a da je ne kuvate – setite se lubenice i crvenog grejpfruta.

Međutim, da ostanete siti i zadovoljni tokom dana izazov je sa kojim se možete suočiti kada ste na sirovoj ishrani.

Izazov takođe može biti i to da unesete dovoljno kalorija i hranljivih sastojaka ako ne jedete dovoljno voća, povrća, i zdravih masnoća u umerenoj količini koje dobijamo iz orašastih plodova, semenki, avokada, kokosa i maslina. Potrebe za makronutrijentima razlikuju se kod svakoga, bilo da jedete sirovu ili kuvanu hranu. Ključna stvar koju treba da upamtite je to da su nam svima potrebni ugljeni hidrati, biljni proteini i neke zdrave masnoće kako bi naš organizam pravilno funkcionisao. Dakle, prva stvar koja treba da se učini da bi sirova ishrana uspela je da budete sigurni da jedete dovoljno i da ne izostavljate neku grupu makronutrijenata.

Sada, kako bismo vam pomogli da ostanete siti, iznosimo vam neke savete i uputstva koje smatramo korisnim, koji pokazuju da možete jesti potpuno sirovu hranu a da ne budete gladni tokom čitavog dana i koji će vam pomoći da zadovoljite potrebe vašeg tela.

voce-septembar-2017.jpgNajedite se voća

Voće je bogato vlaknima koja će vas održati sitim bilo da ga jedete kao deo obroka ili kao užinu. Takođe sadrži puno vitamina, minerala i antioksidanata tako da ne možete pogrešiti ako se najedete voća! Nemojte voće tretirati kao nešto što se mora pojesti kao slatkiš (u malim količinama) – šećer u voću nije isti kao šećer koji se nalazi u rafinisanoj hrani. Pošto je prirodan šećer pomešan sa vlaknima, on ulazi mnogo sporije u krvotok nego, na primer, visoko-fruktozni kukuruzni sirup ili čak običan šećer.

Razmislite o konzumiranju voća kao kompletnog obroka spremajući jedan smuti ispunjen sa nekoliko banana, šoljom bobica i sveže isceđenim sokom od narandže u dobroj meri.

Voće takođe sačinjava odličan dezert koji će vaš stomak održati sitim do doručka, bez unosa masnoća ili rafinisanog šećera. Naparavite velike voćne salate ili jednostavno pojedite veće količine voća u prirodnom obliku, jednostavno uživajte u voću. Opcije su bukvalno neograničene.

voda-septembar-2017.jpgPijte dosta vode

Dok vam voda neće dati nutrijente koje dobijate iz hrane u prirodnom obliku, ona je svakako važan deo bilo koje zdrave ishrane i stila života, i može vam zadržati osećaj sitosti između obroka. Hidriranost će povećati nivo vaše energije, ubrzati vaš metabolizam i pomoći vašem telu da se lakše reši neželjenih toksina koji se možda već duže vreme nalaze unutra.

Ako vam je teško da pijete puno čiste vode (budimo iskreni – ume da dosadi!), razmislite o tome da u nju dodate neke arome. Nekoliko kapi ekstrakta nane, vanile ili narandže rešiće problem.

Možete takođe dodati mnogo svežeg bilja kao što su nana i bosiljak, a zatim ostaviti u frižideru tokom noći da upije. Sveža a opet brza stvar je da u čašu iscedite narandžu ili limetu. Još jedna ukusna opcija je da iscedite šaku grožđa ili kivija i da ovaj svež sok pomešate sa vodom.

Ubacite zdrave masnoće

Zdrave, prirodne masnoće sjajan su dodatak vašoj sirovoj ishrani jer, kao i voće, imaju puno vlakana i one će obuzdati vaš apetit između obroka. Orašasti plodovi i semenke, avokado i kokos odlična su hrana sa prirodnim masnoćama. Nasuprot uljima, ove masti iz hrane u prirodnom obliku zadržavaju svoje nutrijente dok vi uživate u njima.

Možete ih jesti samostalno bez ičega ili ih možete izblendati u vaše smutije, začine, soseve i supe da biste dobili bogate arome i prijatne teksture.

Ako nemate jak blender, mešajte orašaste plodove dok ne postanu prah pre nego što ubacite bilo koje druge sastojke. Ovo će vam osigurati da ne završite sa neželjenim krupnim parčićima orašastih plodova i semenki. Avokado i kokos mogu se upotrebiti na isti način kao orašasti plodovi i semenke, a takođe sačinjavaju odlične sastojke za veganski sladoled.

grickalice-septembar-2017.jpgPrepustite se grickalicama

Grickalice su glavna stvar kada je reč o tome da ostanete siti dok jedete sirovu hranu. Dok su sirovo voće i povrće bogati nutrijentima, prilično su siromašni kalorijama tako da možete uvideti da konzumiranje dovoljne količine kalorija nije moguće prilikom svakog obroka u toku dana.

Rešenje je u tome da sa sobom nosite razne grickalice (semenke, orašaste plodove, suvo voće…) da biste mogli dopuniti gorivo dok ste u pokretu i kako biste ostali siti dok ne budete mogli da imate pun obrok. Ostavite iste te grickalice u kasetu vašeg vozila tako da možete da grickate dok vozite. Čuvajte u svom radnom stolu orašaste plodove i suvo voće da biste mogli da pojedete nešto ako ogladnite. I naravno, kod sebe bi uvek trebalo da imate par voćki, kao što su narandže ili jabuke.

Fokusirajte se na planiranje obroka

Jedan od najlakših načina da pregladnite dok ste na sirovoj ishrani je da preskačete obroke. Ako nemate plan za sedmicu unapred, izlažete se upravo tom riziku. Provedite nekoliko minuta svake sedmice zapisujući ideje za obroke, i pripremite vaše grickalice za sedmicu unapred tako da ne biste svakoga dana morali da brinete o tome. Par osušenih pločica krekera i voće pomoći će vam da se zasitite. Možda ćete želeti unapred da pripremite salate, nešto za umakanje i soseve da biste lako mogli preskočiti obrok kada ste tanki sa vremenom. Možete napraviti salsu, preliv za salatu i sos za nudle od tikvica. Što više planirate unapred, bićete spremniji za iznenađenja koja će vas bez sumnje zadesiti u životu.

Sa ovim savetima i uputstvima, nikada nećete morati da brinete da li ćete ostati gladni tokom dana.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *