• 381
  • 0

Ako mislite da ste bespomoćni u borbi protiv stresa, varate se. Postoje metode koje dokazano smanjuju stres i poboljšavaju zdravlje, a utiču i na bolje raspoloženje.

Tišina

Savremeni čovek svakodnevno je izložen milionima informacija. Neke dolaze putem medija, a neke kroz svakodnevnu komunikaciju s ljudima. Previše informacija može ugroziti zdravlje i organizam. Da biste delovali preventivno, svakoga dana bez izuzetka barem deset minuta izdvojte za sebe. Jednostavno sedite u tišini. Ova tehnika dokazano deluje.

Koncentracija

Većinu stresa ljudi uzrokuju sami i to zbog načina na koji doživljavaju stvari u svom životu. Neki u svojim doživljajima preteruju. Kada se dogodi izvanredna situacija koju doživljavate kao problematičnu i očekujete najgore, povucite se barem na tri minuta. Zamišljajte u glavi sliku koja vas umiruje. Sliku odaberite ranije. Tokom vizualizacije nipošto ne razmišljajte o problemima. Dopustite mozgu i telu da se udalje od stresne situacije. Kada se umirite, pristupite problemu i rešite ga na mirniji način.

Podržavajte strast

Sigurno postoje stvari u životu koje vas vesele i u kojima uživate. Prisetite svega što vam pruža radost, što budi vašu strast. Bilo da je u pitanju pripremanje hrane, vožnja bicikla, heklanje… veoma je važno da podržavate svoje strasti jer na taj način punite baterije. Postižete unutrašnji mir i smanjujete stres.

Informativna detoksikacija

Često čitate novine i surfujete po internetu, stalno slušate ozbiljne i važne, ali uglavnom loše vesti. Koliko god se to čini nevažnim i takvo upijanje informacija uzrokuje stres. Zato barem nedelju dana izbegavajte novosti da se očistite od informacija – prestanite da slušate i gledate vesti. Isključite se. To će vam dokazano doneti više mira.

Molitva

Molitve su izvrsne u borbi protiv stresa.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *