• 655
  • 0

1. Pijte samo zdrave tečnosti. 

Zašećereni napici, kafa i kofeinske stvari slabe imuni sistem, dovode do gojenja i dehidracije. Čak je i zimi važno da popijete osam čaša vode  ili biljnog čaja, kako biste održali zdravim organe za varenje i sprečili gojenje. Ovo je posebno važno tokom zimskih meseci kako bi štetne materije mogle da se izbace putem urina (zimi se mnogo manje znojimo).

 

2. Tokom hladnih dana veoma je važno dobro se ispavati.

 

Melatonin, veoma važan hormon za obnovu imunog sistema, proizvodi se samo u potpunom mraku. Počinje da se luči sa zalaskom sunca a njegov  vrhunac je negde oko 2 -3 h posle ponoči.Tako da kad idete na spavanje, postarajte se da spustite roletne i eliminišete svetla…Najzdravije je da odete na spavanje što je ranije moguće oko 22 h ili najkasnije pre ponoći.

 

3. Izbegavajte tzv. „dodati šećer“.

 

To je šećer koji se naknadno dodaje u čaj, kafu, a tu se ubrajaju i razni slatkiši, keksi i ostali rafinisani slatkiši koje konzumiramo pored standardnih obroka. Okrenite se prirodnim šećerima – onim iz voća. Med je odličan prirdni šećer (naravno, u umerenoj količini!).

 

4. Jedite beli luk svakodnevno.

 

On podstiče proizvodnju T limfocita i makrofaga, pomažući imunitet. Plus, on spada u namirnice koje zagrevaju telo.Pored ovoga svi već znaju o lekovitim dejstvima belog luka.Spada u najjjače prirodne antibiotike,koji su usput mnogostruko efikasniji i učinkovitiji od veštačkih više nego štetnih antibiotika.

 

5. Konzumirajte namirnice bogate cinkom.

 

Cink pomaže da se podigne oslabljeni imunitet. Ima ga u nautu (leblebijama), bundevinom semenu i susamu.

 

6. Favorizujte voće i povrće u ishrani!

 

Iako je zimi poželjno koristiti namirnice koje sadrže više ugljenih hidrata i masti, to ne znači da treba da zaboravimo na zeleniš. Baš naprotiv, on nam može znatno pomoći da preguramo zimu u dobrom zdravlju.

 

7. Krećite se! Ne predajite se lenjosti!

 

Vežbajte u kući, vozite sobni bicikl,prošetajte energično po lepom zimskom vremenu! Brza šetnja sagoreva kalorije, ubrzava cirkulaciju i povećava energiju. Dokazano je da kretanje podiže imunitet!
I ne zaboravite da smanjite stres! Kad nema dovoljno sunčeve svetlosti, raspoloženje osciluje i često je u minusu. Čitajte inspirativne knjige, družite se sa prijateljima, opustite se  da se održite zdravi i u dobrom raspoloženju!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *