• 725
  • 0

Opekotina može biti različite veličine, u zavisnosti od zahvaćene površine tela, različite težine, u zavisnosti od stepena oštećenja tkiva sa različitim komplikacijama. Oštećenja mišića, kosti, krvnih sudova i unutrašnjih organa, nastaju kod dubokih opekotina (u odnosu na površinu tela) i praćena su jakim bolom zbog povreda živaca.

Zavisno o stepenu oštećenja opekotine mogu biti praćene brojnim potencijalno smrtonosnim komplikacijama, uključujući šok, infekcije, poremećaj metabolizma elektrolita i poremećaj disanja (kod udahnutih vrelih gasova i para).

Brojna fizička oštećenja na površini tela, kao komplikacija opekotina, mogu izazvati ozbiljne psihološke i emocionalne probleme kod opečene osobe zbog ožiljaka i deformacija. Zavisno od dubine oštećenja opekotine delimo na: opekotine prvog stepena, opekotine drugoga stepena, i opekotine trećeg stepena.

Recepti za lečenje :
 
– Sirovi krompir naribati i staviti na opekotinu kao oblog.

– Dobro je opekotinu mazati lanenim uljem – pomoću vate ili peruške.

– Na čistu belu krpu obilno namazati pravi pčelinji med i time oviti opečena mesta. Oblog treba menjati svaka tri sata.

– Kupusni list dobro rastući, sok iscediti i pomešati sa belancetom od jajeta. Time preko dana češće mazati opekotinu.

– Opekotinu od vrele vode i vatre sigurno leči oblog s lišćem od nevena.

– Kad se domaćica opeče na šporetu, neka nad vrućim šporetom drži ruke. Za kratko vreme bolovi će popustiti. Mehuri neće izbiti pošto će preko opekotine nastati zaštitna kožica.

– 100 g cveta i lista lipe prelije se sa 1 litrom vrele vode, poklopi, ostavi 3 sata ocedi i upotrebi.

– Opekotine se leče mešavinom jednakih delova lanenog ulja i krečne vode. Mućka se dok mešavina ne pobeli i tom mešavinom mazati opekotine.
 
– Stavljati obloge od vina koje nije kiselo. Prethodno ga treba malo smlačiti, jer ako nije hladno, manje boli. Oblog se drži pola sata. Zatim se uzme 100 g maslinovog ulja i komadić voska (veličine kao tri kocke šećera). Kuva se tako dugo dok se vosak ne rastopi i pomeša sa uljem. Kad se ohladi, tom mašću mažu se opekotine i oparena mjesta. Jednom dnevno se previje, ali svaki put se ponovo stavljaju oblozi od vina na pola sata. Vino mora biti mlako. Vino sprečava gnojenje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *