• 1
  • 0

Nutritivna vrednost krompira

– Vitamin C:
pola šolje svežeg soka od krompira iz sadrži polovinu dnevnog preporučenog unosa vitamina C
– Kalijum: Pola šolje soka obezbeđuje oko 27% dnevno preporučenog unosa kalijuma
– Tiamin: Pola šolje soka obezbeđuje više od 20% dnevno preporučenog unosa tiamina

Kako napraviti sok od krompira kod kuće

Sok od krompira je najbolje napraviti uz pomoć sokovnika, ali ako nemate sokovnik možete ga napraviti uz pomoć blendera ili multipraktika.

Sastojci:

2-3 sirova krompira srednje veličine
celerove soli po ukusu

Priprema:

1.
Očistite krompire, oljuštite ih i isecite na male komade nožem.

2. Stavite komade krompira u blender, dodajte vodu i obrađuje smesu dok ne dobijete glatku mešavinu.

3. Procedite sok kroz sito kako bi ste uklonili celulozu od soka.

4. Ako vam ne prija sok od krompira, pomešajte ga sa sokom od drugog povrća ili voća, dobićete bolji ukus i još više različitih nutrijenata.

Koristi krompirovog soka:

Pozitivan uticaj soka od krompira na vašu kožu:

– Krompirov sok je poznati lek za lečenje opekotina od sunca, primenite hladan krompirov sok na kožu izgorelu na suncu i odmah ćete osetiti olakšanje. Mešavina soka od krompira i maslinovog ulja još bolje ublažava bol izazvan opekotinama od sunca.

– Možete tretirati posekotine, rane i pukotine na koži na isti način kao što se tretiraju opekotine. Krompirov sok efikasno leči povrede kože.

– Krompir je efikasan melem protiv starenja, on smanjuje bore i zadržava mlad izgled vaše kože.

– Nanesite sok na lice i to će vam pomoći da izbledite tamne mrlje, masirajte lice nežno nakon primene soka od krompira i ostavite da stoji 5-10 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

– Šta više, sok od krompira hidrira suvu kožu i uklanja mrtve ćelije kože na licu.

Krompirov sok smanjuje upalu, tako pomaže kod lečenja artritisa

Svež sok od krompira  je jedan od najboljih tretmana za artritis i bolove u zglobovima, zahvaljujući svojim snažnim anti-inflamatornim osobinama. Preporučljivo je da popijete šolju svežeg soka od sirovog krompira ujutru na prazan stomak za najbolje rezultate.

Krompirov sok čini vašu kosu zdravom

Krompirov sok sprečava opadanje kose i promoviše brži rast kose na prirodan način. Najbolje je uzeti jednu čašu svežeg soka od krompira, dobro natopiti glavu i ostaviti da stoji 2 sata pre ispiranja.

Krompirov sok pospešuje rad creva

Ako patite od lenjih creva, popijte svako jutro čašu soka od krompira. On pomaže redovnom čišćenju creva i takođe održava crevnu floru.

Krompirov sok ima anti-kancerogena svojstva

Prema studiji koju je obavio Severno Kineski Poljoprivredni Univerzitet, supstanca u soku od krompira koja se zove patatin je u stanju da zaustavi širenje ćelija raka kod miševa koji imaju melanom.

Krompirov sok poboljšavaju moždanu funkciju

Sok od krompira sadrži zadovoljavajuću količinu vitamina B6, koji dokazano poboljšav moždane aktivnosti. Taj vitamin takođe može poboljšati pamćenje i može pomoći da se izbegne depresija.

Dakle, slobodno koristite svež sok od sirovog krompira u svojoj ishrani i time omogućite svom organizmu da iskoristi sve neophodne nutrijente koje ovo povrće nudi.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *