• 1
  • 0

Poreklo slatkog krompira

Slatki krompir ne potiče iz Južne Amerike odakle potiče normalan krompir. Slatki krompir je pronađen u dolini koja je bila nepoznata u svetu sve do drugog svetskog rata. Otkriće ove bilke se desilo na ostrvu Nova Gvineja u mestu koje se zove Balim dolina. Tamo je otkrivena civilizacija Papuan, u pitanju je pleme koje je uzgajalo 50 vrsta batata, to je pravo ime slatkog krompira. Postoje bela, ljubičasta, narandžasta i žuta sorta batata tj. slatkog krompira.

Izvor vitamina A

Slatki krompir je potpuno drugačiji od normalnog krompira, pogotovo po tome što je mnogo zdraviji. Slatki krompir stoji čvrsto u naj 5 povrća koji sadrže veliku količinu vitamina A. U 100 grama slatkog krompira postoji 400% od potrebne dnevne doze ovog vitamina. Južnoafrička istraživanja pokazuju da slatki krompir može biti dobar izvor vitamina A za školarce. Takođe, obiluje i vitaminom C, B3, B5, B6 i manganom, kalijumom i bakrom. Osim toga, sadrži betakarotenoide i fitonutriente sporamin, cijanidin i peonidin koji su svi jaki antioksidansi.

Dijabetes

Adipektin u ovom povrću je supstanca koja reguliše nivo šećera u krvi. Zbog toga je savršen za osobe sa dijabetesom tipa 1 i 2. Međutim, istraživači su oprezni sa kliničkim preporukama, iako prvi znaci istraživanja u ovoj oblasti pokazuju da je ovo povrće može postati deo ishrane koja je izuzetno dobra za dijabetičare.

Povrće protiv kancera

Kineska istraživanja pokazuju da je batat dobar protiv raka debelog creva. Japanska istraživanja pokazuju da slatki krompir ima jasnu funkciju protiv raka. Batat indukuje iznenadne smrti ćelije raka, što je definicija naučne reči za proces: apoptoze. Pored obilja antioksidanata, slatki krompir ima relativno visoku količinu omega 3 masti u poređenju sa prosečnim povrćem. Ove omega 3 masti su neophodne za sprečavanje raka.

Kako najbolje koristi?

Možete kuvati slatki krompir zajedno sa običnim krompirom. Imak, najbolji način konzumiranja ovog povrća, pogotovo kod obolelih od kancera, je hladno ceđenje soka ili konzumiranje svežeg batata u salati.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *