• 496
  • 0

Odgovarajuća količina vitamina D smanjuće rizik za 80% od razvoja raka dojke, debelog creva, prostate i mnogih drugih bolesti. Pre razvoja bilo koje od ovih katastrofalnih bolesti, postoje fizički simptomi koji mogu da signaliziraju da imate problem sa nedostatkom vitamina D.

Najuobičajeniji simptomi nedostatka vitamina D

1. Znojenje glave
– Ako se vaša glava često znoji bez ikakvog razloga, to je čest znak nedostatka
vitamina D. U stvari, ovaj simptom je način na koji pedijatri često dijagnostikuju da novorođenče može imati manjak vitmaina D.

2. Iscrpljenost
– Stalna iscrpljenost koja se ne može pripisati nečemu drugom je još jedan važan znak. Oni kojima je dijagnostikovan sindrom hroničnog umora takođe imaju niske vrednosti vitamina D.

3. Depresija – Istraživanja su pokazala da mnogi ljudi koji pate od blage do umerene depresije zapravo doživljavaju fizičku reakciju  nedostatka vitamina D. Normalizacijom nivoa vitamina D mogu se ponekad značajno smanjiti depresivna osećanja.

4. Slabost mišića – Istraživači na Harvardu su otkrili da, posebno za one preko 60 godina, nizak nivo vitamina D može uzrokovati slabost u mišićima. Mišićna slabost izazvana nedostatkom ovog vitamina često će nestati jednostavnim sunčanjem od 15-30 minuta dnevno.

5. Bol u zglobovima i kostima – Veoma čest simptom nedostatka vitamina D je nespecifična bol u kostima i zglobovima. Pošto se kalcijum ne apsorbuje lako u telu bez adekvatne količine vitamina D, skeletni sistem može da pati od nedostatka. Ovo prouzrokuje bolove u kostima koji mogu prestati ukoliko se osoba redovno izlaže sunčevoj svetlosti. Odgovarajući nivo vitamina D u organizmu sprečava propadanje zuba.

6. Tamna koža – Ako ste tamnoputi, veće šanse su da imate nedostatak vitamina D. Tamna koža je prirodna zaštita od sunca i blokira aktivaciju vitamina D koji se apsorbuje uz pomoć svetlosti. Najbolji način da rešite ovaj problem je povećanje vremena izlaganja sunčevoj svetlosti.

7. Česti zdravstveni problemi – Ako vam se dešava da često imate jedan isti zdravstveni problem, to je dobar pokazatelj da možda patite od nedostatka vitamina D. Imunitet je oslabljen i sposobnost organizma da se izbori sa bolestima je dramatično smanjena ukoliko nemate dovoljno vitamina D.

Vitamin D je ključni elementi koji je potreban telu u sprečavanju raznih bolesti, održavanja dobrog zdravlja i u borbi protiv bolesti kada se one pojave. Pobrinite se da ne patite od nedostatka vitamina D kako bi uživali bolje zdravlje, usporili starenje i kako bi ste zaštitili vaš organizam od bolesti.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *