• 704
  • 0

 1. Vitamin A

 
jesenje-voce-i-povrce-1-novembar-2018.jpgOvaj vitamin je najpoznatiji po svojoj ulozi u popravljanju i održavanju čula vida. On dolazi u dva oblika:
 
Retinoidi – koji dolaze iz životinjskih namirnica 
 
Karotenoidi – oni dolaze iz biljnih namirnica.
 
Interesantno je da su oba tipa potrebna za zdravu funkciju našeg tela, ali naše telo ipak može da od karotenoida proizvede retinoide, tako da nije potrebno jesti životinjske namirnice.
 
Pored toga što podstiče zdrav vid, vitamin A igra važnu ulogu u razvoju kostiju i jača imuni sistem. 
 
Neke od jesenjih namirnica koje obiluju ovim vitaminom su: slatki krompir (batat), šargarepe, kelj, bundeva i dulek.
 

2. Likopen

 
jesenje-voce-i-povrce-2-novembar-2018.jpgLikopen je moćan antioksidans koji spada u karotenoide, i on je odgovoran za crvenkastu boju namirnica kao što su paradajz, grejpfrut i lubenica. Studije su pokazale da likopen smanjuje oštećenje nervnog tkiva, koje može dovesti do nastanka Parkinsonove ili Alchajmerove bolesti. On takođe stiti vaš organizam od nastanka određenih tipova kancera i podstiče zdravlje kostiju.
 
Interesantno je da termičkom obradom paradajza, dostupnost likopena raste – ovo je jedan razlog više da pravite ukusne paradajz čorbe.
 
Jesenje nemirnice bogate likopenom su: asparagus, crveni kupus, šargarepe i grejpfrut.
 

 

 

 

3. Vitamin C

 

1-sok-septembar-2018.jpgSkorbut, bolest koja se javlja usled nedostatna vitamina C, bio je veliki problem u 18. veku. Džejms Lind je otkrio rešenje za ovaj problem tako što je obolelima davao da jedu limun i pomorandže, koje inače obiluju ovim vitaminom. Iako skorbut nije čest slučaj u današnjem svetu, vitamin C treba koristiti zbog njegovih mnogih pozitivnih efekata na zdravlje čoveka. 
 
Vitamin C jača vaš imuni sistem, poboljšava vid i sprečava bolesti srca. Takođe poboljšava apsorpciju gvožđa, esencijalnog minerala, tako da će kombinacija namirnica bogatih vitamin C zajedno sa sočivom, pasuljem i tofuom dati dodatan nutritivni efekat.
 
Neke namirnice bogate vitaminom C uključuju: slatki krompir (batat), citrusi, karfiol, kupus i prokelj.

 

4. Kalijum

 
jesenje-voce-i-povrce-5-novembar-2018.jpgPored toga što ga jako puno ima u bananama, kalijum je vitalni elektrolit koji se nalazi u raznom voću i povrću, i on je potreban za normalnu funkciju ćelije zbog svoje uloge da održava intracelularnu tečnost i transmembranske elektrohemijske gradijente u normali.
 
Kalijum pomaže u regulisanju kontrakcije mišića, prenosu nervnih impulsa i održavanje tečnosti u telu u normali. Takođe može pomoći u regulisanju šećera u krvi, a može pomoći kod stresa i depresije.
 
Neke namirnice bogate kalijumom su: spanać, tikve i blitva (zelje).
  

 

 

 

5. Gvožđe

 
jesenje-voce-i-povrce-4-novembar-2018.jpgOvaj mineral je ključni deo hemoglobina, supstance koja pomaže crvenim krvnim zrncima da prenesu kiseonik od pluća do ostatka organizma. Zbog toga, nedostatak gvožđa, koji takođe nazivamo i anemija, može dovesti do zamora i oslabljenog imunog sistema.
 
Postoje dva tipa gvožđa, hem gvožđe (bolje se apsorbuje) i ne-hem gvožđe (slabije se apsorbuje). Hem gvožđe se nalazi u životinjskim namirnicama, dok ne-hem gvožđe se nalazi u biljnim namirnicama. Iako vam ovo može izgledati kao da treba jesti meso, hem gvožđe je povezano sa povećanim rizikom od koronarnih  bolesti i bolesti debelog creva, jer telo ne može ograničiti unos gvožđa te može doći do prekomernog unosa.
 
 
 
Gvožđe pomaže u poboljšanju kognitivne funkcije, jača imuni sistem i pomaže u cirkulaciji kiseonika kroz telo.
 
Neke od namirnica bogate gvožđem uključuju: suve kajsije i tamno zeleno lisnato povrće.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *