• 980
  • 0

Oko 5 miliona odraslih Evropljana iz istočne Evrope su pogođeni godišnje sa takvim poremećajima. I umesto da pribegavaju sedativima koji mogu da izazovu negativne sporedne efekte kao što su zavisnost, povaćanje telesne težine i ludilo, prirodna medicina nudi prirodna terapeutska svojstva koristeći samo prirodne elementekoji nemaju negativne efekte.

Bilje za lečenje depresije, stresa i anksioznosti:

1 – Kantarion

Ako ste depresivni, uvek nervozni i ne možete da spavate? Kantarion je rešenje koje vam je potrebno. Biljni stručnjaci ga smatraju jednim od najboljih antidepresiva i prepisuju ga za lečenje lake i umerene depresije.

Ovu biljku možete naći u prodavnicama zdrave hrane ili u apotekama u različitim oblicima, kao što su pilule, ekstrkti, kapsule ili u sušenom obliku. Ali budite oprezni, jer korišćenje ove biljke treba da bude u odgovarajućim dozama.

Berba kantariona je najbolja početkom jula i traje do kraja meseca. Iskoristite priliku da prikupite godišnju zalihu kantariona za čaj, ulje od kantariona i tinkturu.

2 – Rodiola rosea ili Zlatni Koren

Ova biljka preferira određenu klimu u hladnim regionima sveta gde prirodno raste. Ova biljka se smatra zlatnim korenom višegodišnjih biljaka i prilično je korisna protiv stresa.

Korenje se koristi u Skandinaviji za lečenje sezonske depresije, koja je povezana sa odsustvom sunčanih zraka, takođe je odličan stimulans i zamena za lekove za borbu protiv anksioznosti jer pomaže da se reguliše proizvodnja adrenalina i poboljšava san kod ljudi koji pate od nesanice.

Ako se osećate umorno i imate nedostatak energije za rad, možete uzeti zlatni koren u obliku u vidu čaja ili tinkture pola sata pre doručka ili ručka. Izbegavajte uzimanje u večernjim satima, kako vam ne bi smetala dok spavate.


3 – Valerijana

Valerijana je biljka poznata po svojim sedativnim efektima još od doba antičke Grčke i koristi se kao prirodni lek za poremećaje spavanja i nervoze. Najvažniji sastojci ove biljke su u korenju i konzumiraju se u različitim oblicima, kao što je čaj od sušenog korena ili tinktura.

Možete koristiti ovu biljku kako bi ste smanjili napetost i nervozu tako što stavite sušeni koren u ključalu vodu da vri 20 minuta i kada se ohladi možete piti, preporučije se dva puta dnevno. Možete takođe dodati kuvani koren valerijane u kadu za kupanje kako bi ste se oslobodili napetosti i stresa.
 

4 – Ginseng

Ginseng se naziva „koren života“ u kineskoj tradicionalnoj medicini jer daje osećaj energije u slučaju fizičkog i mentalnog umora.

Prednost ove biljke je što pomaže da se poveća sposobnost tela da se nosi sa stresom i umorom u različitim situacijama sa kojima se susrećete svaki dan. Kako bi ste iskoristili ginsengove jedinstvene karakteristike, koristite ga svakodnevno, na primer, u obliku kapsula koje sadrže čist sušeni koren ginsenga ili tinkturu.

5 – Kamilica

Ako se osećate uznemireno, treba uzeti šolju toplog čaja kamilice, koji pomaže u smirenju nerava i ublažava anksioznost i depresiju.
 

6 – Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži supstancu koja se zove „Teanin“ koji smanjuje stopu otkucaja srca i snižava visok krvni pritisak, pijte zeleni čaj dva puta dnevno kako bi ste osvežili svoje misli i kako bi ste smirili nervni sistem.
 

7 – Pasiflora (Passiflora incarnata)

Uprkos svom imenu, “cvet strasti” nema nikakav uticaj na osećanja već radi kao moderator za nerve, anti-anksioznost i nesanicu, ali se savetuje da ne preterujete jer ima isti efekat kao i sedativni lekovi.
 

8 – Lavanda

Cvet lavande ima jak aromatičan miris i koristi za lečenje stresa i anksioznosti, možete kreirati sprej od lavande ili je možete koristiti u obliku čaja, probajte i nećete biti razočarani.
 

Važni saveti za anksioznosti, stres, i depresiju:

– Vežba je vrlo korisna za telo i um, pokušajte da praktikuju bilo kakvu vrstu sporta na redovnoj osnovi i osetićete razliku.

– Duboko disanje je jedan od najlakših načina u borbi protiv anksioznosti i kada osećate pritisak. To će vam pomoći da se opustite i da se uzdržite od nervoze ili ljutnje.

– Ako primetite nizak nivo glukoze u krvi, to može biti zbog anksioznosti, treba jesti nešto slatko (voće) kako bi ste ponovo uspostavili normalan nivo glukoze.

– Potrudite se da doruckujete na vreme, jer se doručak smatra jednim od najvažnijih obroka tokom dana. Obilan doručak pomaže telu da funkcioniše efikasno, mnoge studije su pokazale da oni koji nemaju doručak postaju uznemirenijo od onih koji redovno doručkuju.

– Omega 3 masne kiseline su među prvim hranljivim sastojcima za dobro psihičko zdravlje, konzumirajte orase kako bi ste ubezbedili dovoljnu količinu ovih masti.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *