• 832
  • 0

Tim neurologa Univerziteta u Ohaju koristio je hrčke kako bi utvrdili povezanost prigušene svetlosti noću i promena u ponašanju i ispostavilo se da su promene u ponašanju i u mozgu hrčaka slične sa simptomima depresivnih ljudi.

„Rezultati kod hrčaka u skladu su sa onim što znamo o depresiji kod ljudi“, rekla je vođa tima Trejsi Bedrosijan.

Iako je izlaganje noćnom svetlu bilo povezivano sa povećanjem rizika od raka dojke i gojaznosti, odnos svetla i poremećaja ponašanja nikada nije bio razlučen do kraja, prenosi Rojters.

Životinjice koje su učestvovale u eksperimentu četiri sedmice bile su tokom noći izložene slabom svetlu koje je ekvivalent televizoru u zamračenoj sobi i njihovi rezultati upoređeni su sa rezultatima kontrolne grupe koja noću nije bila podvrgnuta prigušenoj svetlosti.

Eksperimentalna grupa je potom ubačena u normalan ciklus na nedelju, dve ili četiri pre nego što su ponovo testirani.

Rezultati su pokazali da su hrčci za vreme izlaganja noćnom svetlu bili manje aktivni i da ih je slabo interesovala zašećerena voda – oba znaka komparabilna su sa znacima depresije kod ljudi.

Istraživači su otkrili i promene u mozgu koje su takođe povezane sa depresivnim ljudima.

Hrčci su takođe proizvodili više proteina TNF, hemijskog glasnika koji se mobiliše kada je telo povređeno ili inficirano i koji izaziva upalu u pokušaju da sredi štetu.

„Stručnjaci su pronašli snažnu vezu kod ljudi između hronične inflamacije i depresije. Zbog toga je važno da pronađemo ovu vezu između prigušenog svetla noću i povećanog lučenja TNF-a“, rekao je Rendi Nilson koji je takođe radio na studiji.

Simptomi depresije nestajali su kada su hrčci vraćeni u normalan ciklus, a nivo TNF-a se vratio na normalu posle dve nedelje.
„Dobra vest je da oni koji do kasno ostaju ispred televizije ili kompjutera mogu da ponište štetne efekte povratkom na regularan dan-noć ciklus i minimalizacijom izloženosti veštačkom svetlu noću“, rekla je Bedrosijan.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *