• 535
  • 0

Premda su limfni kanali uski, vrlo su osetljivi na pritisak i mogu biti zbijeni.Otrovi koji se gomilaju u tkivu dojki, normalno bi trebalo da se ispiraju dobrim protokom limfne tečnosti, odnoseći ih prema velikim klasterima limfnih čvorova, smeštenih u pazuhu i gornjem delu grudi.

Premda su limfni kanali veoma uski, ekstremno su osetljivi na pritisak i lako mogu biti zbijeni, tako da hronični, minimalni, pritisak na dojke, može uzrokovati zatvaranje limfnih kanala i sudova.Time se do ćelija doprema manje kiseonika i hranljivih sastojaka, dok se otpadni produkti otežano odnose. Nakon 15 ili 20 godina konstrikcije limfne drenaže, od strane grudnjaka, može se pojaviti kancer.

Istraživanja u različitim kulturama

Posmatrajući druge kulture naucnici su ustanovili da je učestalost pojavljivanja kancera dojke veoma niska kod siromašnijih naroda, iako su oni „zasuti“ otrovnim pesticidima, koje im isporučuju severne, razvijene, nacije. Oni, medju siromašnima, nisu pronašli žene koje nose grudnjake. Umesto toga, otkrili su da Maori na Novom Zelandu, koji su se integrisali u Zapadnu kulturu, imaju isti procenat kancera dojke kao i zapadnjaci, dok marginalizovani Australijski aboridžani uopšte ne dobijaju kancer dojke. Isti negativni trend, kao kod Maora, odnosi se i na „prozapadnjene“ Japance, Fidžijance i ostale kulture koje prihvataju nošenje grudnjaka.

Nošenje grudnjaka tokom PMS- a?

Istraživači su posmatrali pojavu, koja se dešava kod žena neposredno pred menstruaciju, kada estrogen „poplavi“ telesni sistem, izmedju ostalog uzrokujući oticanje dojki. Ukoliko žena, u tom periodu, nastavi nositi istu, uobičajenu, veličinu grudnjaka, limfni kanali, koji život znače, još će više biti stisnuti.

Spavanje sa grudnjakom?

Najzapanjujući podatak iz ovih istraživanja je bio taj da su žene, koje svoje dnevne grudnjake nose i tokom spavanja, u procentu od ogromnih 75%, imale kancer dojke! Jedna od sedam žena, koje nose grudnjak duže od 12 sati dnevno, imala je kancer dojke. Suprotno tome, tek jedna od 168 žena, koje uopšte ne nose grudnjak, imala je dijagnozu kancera dojke. Isto kao i muškarci, koji, naravno, ne nose grudnjak.

Izbor grudnjaka

Birajte komotne, pamučne grudnjake. Kada ih kupujete, proverite da li možete staviti dva prsta ispod ramenih traka, kao i ispod bočnih panela. Što su bočni paneli viši, veća je restrikcija glavnih limfnih čvorova. Nikako nemojte nositi ove katastrofalne naprave tokom spavanja. Čim dodjete kući – skinite ih! Svaki put kada skinete grudnjak, izmasirajte vaše dojke.

Ipak, pokušajte, na svaki način, da se oslobodite grudnjaka. Povratićete zdravlje vašim limfnim kanalima, a ako ništa drugo, disaćete dublje i bolje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *